Avrupa Birliği, 2024 yılına ait Schengen vizesi istatistiklerini yayımladı. Türkiye’den yapılan başvuru sayısının artış göstermesi dikkat çekerken, vize reddi oranında düşüş yaşandığı görüldü. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 55 bin başvuru yapılan Türkiye’den bu yıl 1 milyon 173 bin 917 başvuru yapıldı. Böylece Türkiye, Çin’in ardından Schengen bölgesine en çok vize başvurusu yapan ikinci ülke konumuna geldi.

Ret oranı düştü, çok girişli vizeler arttı

AB verilerine göre Türkiye’den yapılan başvuruların yüzde 85,5’i olumlu sonuçlandı. 993 bin 875 başvuruya onay verilirken, bunlardan 645 bin 583’ü çok girişli vize oldu. Ret oranı yüzde 14,5’e gerileyerek 2023’teki yüzde 16,1’lik oranın altına indi. 2022 yılında ise ret oranı yüzde 15,7 olarak kayıtlara geçmişti.

Schengen bölgesine dünya genelinde yapılan başvurular 2024’te 11,7 milyona ulaştı. Ortalama ret oranı ise yüzde 14,8 olarak belirlendi. Türkiye’nin ret oranı, bu genel ortalamanın da altında kaldı.

Vize başvurusunda Yunanistan ilk sırada

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında en çok tercih ettiği ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’a yapılan başvuru sayısı 296 bin 377 olarak açıklandı. Onu 215 bin 506 başvuruyla Almanya ve 151 bin 640 başvuruyla Fransa izledi. En az başvuru yapılan ülke ise 1303 başvuruyla Letonya oldu.

Ret oranı yıllar içinde arttı, zirve 2021’de görüldü

Schengen vizesi başvurularına dair ret oranlarında, 2015’ten itibaren yükseliş dikkat çekiyor. 2015’te yüzde 3,9 olan ret oranı, 2021’de yüzde 16,9’a kadar yükseldi. 2024 itibarıyla bu oran bir miktar gerileyerek yüzde 14,5’e inse de, Schengen vizesine ulaşmakta yaşanan zorluklar kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Vize kolaylığı beklentisi sürüyor

Türkiye ile AB arasında yıllardır gündemde olan vize muafiyeti süreci ise hâlâ ilerleme kaydedemedi. Türkiye, Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat hakkı için gerekli olan 72 kriterden sadece 66’sını yerine getirdi. Geri kalan 6 kriterin ise hâlâ karşılanmadığı belirtiliyor.

Türkiye’den kalan kriterler

AB ile vize muafiyetinin önündeki engeller arasında şunlar yer alıyor:

  • Terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması

  • Europol ile operasyonel iş birliği anlaşması

    Tekstil atölyesinde buhar kazanı patladı! Tekstil atölyesinde buhar kazanı patladı!
  • GRECO’nun yolsuzlukla mücadele önerilerinin uygulanması

  • Kişisel veri düzenlemelerinin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi

  • AB ülkeleriyle suçla ilgili iş birliği

  • Geri Kabul Anlaşması’nın tam olarak uygulanması

AB’den vize kapasitesi çağrısı

Avrupa Parlamentosu’nun son Türkiye Raporu’nda, üye ülkelere vize başvurularını işleme alma kapasitelerini artırma çağrısı yapılırken, AB Türkiye Delegasyonu da 2 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, "Konsolosluklar rekor sayıda başvuruyu işleme alıyor" diyerek “bazı ülkelerin vize vermediği” iddialarını reddetti.

Kaynak: Haber Merkezi