Türkiye'de ekonomik gidişata dair halkın görüşleri her geçen ay daha karamsar hale geliyor. İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan Mayıs 2025 Türkiye Raporu, toplumun büyük bölümünün mevcut ekonomik koşulları olumsuz değerlendirdiğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 71’i Türkiye ekonomisinin mayıs ayında “kötü” ya da “çok kötü” durumda olduğunu söyledi. Geçen aya göre bu oran 2 puan artarken, ekonominin “iyi” veya “çok iyi” olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 13’te kaldı. Ekonomiyi “ne iyi ne kötü” görenlerin oranı ise yüzde 16 olarak sabit kaldı.
Gençler ve düşük eğitimliler daha karamsar
Veriler, ekonomik değerlendirmelerde yaş ve eğitim seviyesinin de etkili olduğunu gösterdi. 18-34 yaş grubundaki gençlerin yüzde 68’i ekonomiyi olumsuz değerlendirirken, bu oran 35-54 yaş arasında yüzde 57, 55 yaş ve üzerindeyse yüzde 64 olarak kaydedildi.
Eğitim düzeyine göre en büyük değişim ise ilköğretim ve altı grubunda yaşandı. Mayıs 2023’te bu grupta ekonominin “kötü” olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 54 iken, bu yıl aynı oran yüzde 69’a yükseldi. Lise mezunlarında kötümserlikte düşüş görülürken, yüksekokul ve üzeri eğitim düzeyinde olumsuz görüşlerin arttığı tespit edildi.
Gelecek beklentileri de zayıf
Katılımcıların yarısından fazlası önümüzdeki bir yıl içinde ekonomik koşulların daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Mart ayından bu yana 4 puanlık artışla, ekonominin geleceği konusunda “kötüleşecek” diyenlerin oranı yüzde 53’e çıktı. Katılımcıların yüzde 26’sı durumun değişmeyeceğini söylerken, sadece yüzde 21’i ekonomik koşulların iyileşeceğini öngörüyor.
Öte yandan, enflasyon beklentileri bir miktar geriledi. Katılımcılar, önümüzdeki yıl enflasyon oranının ortalama yüzde 61 civarında olacağını tahmin etti.
Geçim sıkıntısı hâlâ en yakıcı sorun
Araştırmada, katılımcılara yöneltilen “Geçinebiliyor musunuz?” sorusu da ekonomik gerçekliği net şekilde ortaya koydu. Geliri giderini karşılamayanların oranı oldukça yüksek çıktı. Özellikle kadınlar ve 45-54 yaş grubu bu yanıtı daha fazla verdi.
İşsizlerin yüzde 66’sı, yevmiyeli çalışanların ise yüzde 64’ü gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyledi. Emekliler, iş aramayanlar ve devlet memurlarının üçte biri “gelirim ucu ucuna yetti” yanıtını verdi. “Geçtiğimiz ay gelirim giderlerimi fazlasıyla karşıladı” diyenlerin en fazla olduğu grup ise yüzde 17 ile devlet memurları oldu.