1992 yılından beri Ege bölgesindeki 10 ilin valilikleri, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi ve ticaret odaları, esnaf ve sanatkar odaları, ziraat odaları, bölge sanayici ve işadamları dernekleri ve bölgesel şirketlerin katılımıyla ege bölgesini dış yatırımcıya tanıtmak amacıyla faaliyette bulunan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı –EGEV’in, NTV&Özgencil Grup işbirliği ile bu yıl ikincisini düzenlediği Ege Ekonomik Forumu dün sona erdi.

Ege Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticileri, iş adamları ve kanaat önderlerinin destekleriyle tüm Ege Bölgesi’ni kapsayan Ege Ekonomik Forumu’nun bu yılki teması “Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon”du.
Birbirinden değerli katılımcılar iki gün boyunca çok değerli sunumlar gerçekleştirdiler.

“Değişen Küresel Ekonomik Sistemde Nasıl Doğru Konumlanabiliriz?” isimli oturumla başlayan Forumda, “Yeni Denge Arayışında Ege’nin Rolü”, “Yarının Üretim Modeli: Endüstri 4.0”, “Yarının Dünyasında Ege Kentleri ve Yaşam Alanları”, “Tarım ve Gıdada Yeni Politika Arayışları”, “Tarım 4.0: Tarımın Geleceğinden Toplumların Geleceğine”, “Sürdürülebilir Hayvancılık ve Ege Bölgesi için Fırsatlar”, “Ege’nin Başarılı Kadınları” ve son olarak “Ege Bölgesi Spor Ekonomisi” oturumları gerçekleştirildi.
Bu tür organizasyonları önemsiyorum.

Sürdürülebilir olmasını ve çıktılarının sahada uygulanabilir olmasını istiyorum.
Deneyimli gazeteci Dilek Gappi’nin de dünkü yazısında belirttiği gibi Ege Ekonomik Forumu’nun İktisat Kongresi’ne çevrilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ancak.

Toplantı salonlarında konuşulanlar sahada uygulanmadığı sürece başarıya ulaşmayacaktır.
Özellikle tarımsal alanda üretilen fikirlerin, çözüm önerilerinin sahada üretici ile birlikte uygulanmadığı sürece eksik kalacağını düşünüyorum.
Hayvancılığın bitme noktasına geldiği, neredeyse tüm tarım ürünlerini ithal ettiğimiz süreçte tarlaya inmeden, çiftçiyle birlikte çapa yapmadan, hayvancılık yapan köylülerle inek, koyun sağmadan, birlikte sofraya oturmadan üretilen çözümlerin sahada uygulanabileceğine inanmıyorum.
Üniversitelerde, toplantı salonlarında ortaya konan fikirler ve çözüm önerileri sonuç bildirilerinde, gazete sayfalarında, sunumu yapanların CV’lerinde kaldığı sürece kimseye fayda sağlamayacaktır.
Tarımı düze çıkarmak istiyorsak sahaya inmeliyiz.