Türkiye’nin önde gelen, köklü ve kurumsallaşmış aile şirketleri arasında yer alan, faaliyetlerine 1888 yılında helva ve şekerleme üretimi ile başlayan Helvacızade Grubu, 130. hizmet yılında üç farklı iş koluyla geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Temelleri Konya'da atılan ve halen tüm üretim tesisleri Konya'da bulunan firma, 1994 yılında Danimarka, Almanya, İsveç, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan ile başladığı ihracatta bugün 85 ülkeye ihracat yapan uluslarararası bir deve dönüştü. Ülkemizde nesiller boyu yaşayan ender aile şirketlerinden olan Zade'de bugün 4. kuşak işleri devralmaya başladı.

Üniversite eğitimini İzmir'de tamamlayan ve İzmir'e tutkuyla bağlanan ailenin dördüncü kuşak temsilcisi Serhat Büyükhelvacıgil 2017 yılında Helvacızade Grubu’nun distribütörlük iş kolunun İzmir operasyon merkezinin kurulmasını sağladı. Gıda ve distribütörlük hizmetleri alanında Zade A.Ş. ve Helvacızade A.Ş., sağlık alanında Zade Vital A.Ş. şirketlerinin sahibi olan Helvacızade Grubu'nun distribütörlük faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdürlük görevini yürüten Serhat Büyükhelvacıgil ile Zade'yi, İzmir'e geliş öyküsünü ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Kısaca Serhat Büyükhelvacıgil'i tanıyabilir miyiz?
1985 yılında Konya'da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Konya'da tamamladım. Liseden sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü'nden mezun olduktan sonra eğitim hayatımı sürdürmek için Amerika’ya gittim. Boston’da işletme okudum. 4 yıl Boston'da yaşadım. 2010 yılında Konya Fuar Alanı'nda 37 bin kişinin katıldığı, Konya geleneklerine uygun bir törenle evlendim. Evlendikten sonra eşimle birlikte tekrar Amerika'ya dönüp eğitimimi tamamladım. 2012 yılında Konya'ya dönerek şirkette aktif olarak çalışmaya başladım. Aslında biz küçüklüğümüzden beri işin içindeyiz. Çocukluğumdan beri kendimi bildim bileli her hafta sonu, her yaz tatilinde babam, dedem, amcam bizi fabrikaya götürürdü. Küçük yaştan beri işlerin içindeydim ama asıl üniversiteden sonra başladı iş hayatım. Yoğun iş temposunun yanı sıra  eğitim ve öğrenimin yaşam boyu devam edebileceğine inanan biriyim. Bu nedenle şu an Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tezli yüksek lisans yapmaktayım.

Amerika'da kalmayı hiç düşündünüz mü?
Giderken de kalmayı hiç düşünmüyordum. Burada daha faydalı olacağımı biliyordum. Küçüklükten beri de işin içinde olunca heyecanlı bir şekilde döndüm Konya'ya. Orada gördüklerimi, öğrendiklerimi kendi şirketimizde uygulamak istiyordum.

Ama Konya'da kalmadınız.
2017'de İzmir operasyonnu kurdum. İzmir yatırımımız benim isteğimle oldu. İzmir'de yaşamak istiyordum. Şirketimizin bütün üretim tesisleri Konya'da olmasına karşın yönetim merkezimiz İstanbul'da. İzmir'e gelmek istediğimi söylediğimde bana şirket merkezi İstanbul'da oraya da gidebilirsin dediler. Ama ben İzmir'i çok seviyordum ve burada yaşamak istiyordum. Öyle olunca ailem de bana destek oldu ve İzmir'e gelip burada bir operasyon merkezi kurdum. Bana göre İzmir de 3-5 seneye kadar İstanbul gibi olacak. Bütün büyük şirketler İzmir'e gelmenin hesaplarını yapmaya başladılar. İyi bir yatırım yaptığımızı düşünüyorum.

İzmir'de iş anlamında umduğunuzu buldunuz mu?
İzmir çok zor bir piyasa. İzmir Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir şehir ama iş piyasası bakımından zor. Ciddi mücadele ettik ama işler yoluna girdi diyebilirim. Tabi ben İzmir'e gelirken tek başına Zade markasıyla gelmedim. Yanımda dağıtımını yaptığımız dünya markalarının da gücü vardı. İzmir'e yerleşmeye karar verince Konya ve civarında dağıtımını yaptığımız dünya markalarının İzmir ve civarındaki 4 ilde dağıtım işini de üstlendik. Bu da bizim piyasada daha çabuk kabullenilmemizi sağladı. Özetle umduğumuzu bulduk. Özellikle yağ anlamında kendi ürünümüzün dağıtımını artırdık.

Yakın bir zamanda Amerika'da bir yatırımınız oldu. Bundan biraz söz eder misiniz?
2017 yılının sonlarına doğru ABD Chicago’da Zade Global Inc. şirketini kurduk. ABD pazarı yatırımımız Grubumuzun sağlık alanındaki 50 yıllık projeksiyonunun bir parçası. 2000’li yıllarda bitkiler üzerinde ilgilenmeye başlayıp sonrasında da Ar-Ge çalışmalarımızı yürütürken amacımız ülkemizin zengin bitkisel kaynaklarını katma değeri yüksek dönüştürmek ve Türkiye’den dünyaya açılan global bir sağlık markası oluşturmaktı. Türkiye pazarındaki gelişimimiz ve planlarımızla doğru orantılı olarak Zade Vital’i 12 ülkeye milli markamız olarak ihraç etmekten gurur duyuyoruz. 2017 yılında ABD Chicago’daki Türk Ticaret Merkezi’nde Zade Global Inc şirketimizin faaliyete geçmesinin ardından da ürünlerimizi ABD pazarına sunacak olmaktan ülkemiz adına heyecan duyuyoruz. Çünkü tüm dünyanın doğala yönelmesi, hastalık kavramlarının sağlığın devamlılığı yönünde değişmesi insanların doğal ve destekleyici ürünlere olan ilgisini sürekli artırıyor. ABD’nin 325 milyonu aşan ve 8 milyarlık dünya nüfusunun tamamını etkileme potansiyeli ile sağlıklı yaşam (wellness) pazarının da en önemli odak noktalarından birini oluşturuyor. Ayrıca amazon.com gibi satış ağlarına girerek e-ticaret devlerinin kanallarından faydalanmak üzerine çalışmalarımız ve yatırımlarımız mevcut.

Ülke olarak zor bir yıl geçiriyoruz. 2018 Zade için nasıl geçti?
Dünyada ve Türkiye’de hareketli ve yoğun bir 2018 yılı geçiyor. Dolar, Euro ve altında yaşanan hızlı trafik, ülkeler arası çatışmalar gibi etkenler endişelerimizi arttırsa da gelecekle ilgili güçlü beklentilerimiz bulunuyor. 2018 yılı hedefimizi gerçekleştirerek bu yılı kapatma arzusundayız. Ancak Dolar-Euro kurlarındaki sert dalgalanmalar tüm çalışmalarımızı olumsuz etkilediği için kurlarda dengenin sağlanması da bizim en önemli beklentilerimiz arasında yer alıyor.

[caption id="attachment_146620" align="alignleft" width="300"] Serhat Büyükhelvacıgil - Sinan Keskin[/caption]

Grubumuz ve ülkemiz adına küresel ölçekte rekabet edebilecek markalar geliştirebilmek, bunun için de inovasyonla fark yaratmak temel stratejimiz. Yaptığımız yatırımlar, teknolojik donanımımız ve Ar-Ge işbirliklerimizle elde ettiğimiz sonuçlar ve oluşturduğumuz katma değer 2018 yılını en güzel şekilde kapatmaya ve gelecek yıla umutla bakmamıza olanak sağlıyor. Grubumuz açısından bir değerlendirme yapmak gerekirse de; Helvacızade olarak ülkemiz ve insanımız adına sorumluluğumuzu Ar-Ge ve inovasyona daha fazla odaklanarak yerine getirdiğimiz bir yıl oldu. Çünkü biliyoruz ki dünya genelinde ülkemizin bayrağını başarıyla dalgalandırarak, başarılı iş sonuçlarına sahip olabilmek için “ileri teknoloji ile inovatif ürün geliştirme kabiliyetine” ve “üretim gücü”ne sahip olmak zorundayız. Bu bağlamda gıda, sağlık ve distribütörlük ürünleri iş kollarımızın her birinde büyümeye devam ettik. İhracat yaptığımız ülke sayısı ise 72’den 85’e yükseldi. Besin destekleri ve ilaç alanında; Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz Zade Vital ürünlerimiz Türkiye’de 16 bin eczaneye ulaştı ve 12 ülkeye sağlık ihraç etmeye başladık. Distribütörlük ürünleri alanında Orta Anadolu ve Ege bölgesinde 10 bin noktaya götürdüğümüz dağıtım hizmetlerimizin nokta sayısını da artırttık.

2019'dan beklentileriniz nelerdir?
2019 yılından temel beklentimiz dünya genelinde hissedilen yavaşlamanın büyümeye doğru geçmesi. Ar-Ge’nin ve üretimin bol olduğu bir yıl olmasını diliyoruz. Helvacızade Grubu olarak “yemeklik bitkisel sıvı yağ, sağlık ve distribütörlük ürünleri” olmak üzere üç farklı iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Grup olarak tüm iş kollarımızdaönümüzdeki yıllarda ülkemiz ve insanımız için önemli pek çok projeye imza atmak üzere hızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. ABD Chicago’daki Zade Global şirketimiz ile özellikle Amerika kıtasının tamamında etkin olmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 2017 yılından itibaren ABD’de tüketici araştırması, pazar ve ihtiyaç analizi konu başlıklarında kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yakın gelecekte sağlık alanında Zade Vital markamız ile ABD’lilere sağlıklı yaşam alanında yenilikçi çözümler sunarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek üzere tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Gıda ve sağlık alanında bugüne kadar 50 milyon Euro yatırımla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesislerimizin bünyesinde depolama ve paketleme üretim hatlarımızın gelişmesi ile üretimimizi de artırıyor olacağız. Zade ürünlerimizin yeni yüzü çok yakında tüketicilerle buluşacak. Distribütörlük ürünleri kanalında da yeni yatırımlarla her bölgede konumumuzu daha da güçlendireceğiz. Tüm bu hedefler doğrultusunda tüm iş kollarımızda hep daha iyiyi hedefleyerek çalışmalarımıza yön vereceğiz.

Günlük 1200 ton
Yemeklik bitkisel sıvı yağ alanında 2018 yılında tamamlanan 16 bin m² kapalı alana sahip dolum ve paketleme ek tesisleri yatırımımızla birlikte günlük 400 ton olan üretim kapasitemiz 3 kat artırarak, bin 200 tona çıktı.

450 kişi çalışıyor
Konya, İstanbul, İzmir ve ABD'de bulunan fabrika ve ofislerimizde çalışan 450 kişi ile büyük bir aileyiz. Gıda, biyoloji ve kimya mühendislerinin, tıp doktorlarının, genetik uzmanlarının ve eczacıların oluşturduğu Ar-Ge kadromuzla da yarınlarımıza değer katmaktan mutluluk duyuyoruz.

Finansal / Rakamsal Veriler:
2017 cirosu: 427 milyon TL
2018 sonu itibariyle hedeflenen ciro: 500 milyon TL
2017 ihracat rakamı : 20 milyon USD

Bütün etkinliklerine katılıyorum
Yakın dostum Deniz Küçükkurt'un önerisiyle 1,5 yıl önce EGİAD'a üye oldum. Aynı zamanda TAİDER ve GYİAD üyesiyim. En fazla zaman ayırdığım dernek ise EGİAD. Bütün etkinliklerine katılıyorum. Kısa bir sürede herkesle kaynaştım. Bir STK'ya gönül veriyorsanız emek ve zaman harcamanız lazım.