Organ naklinin önemini belirtmek amacıyla 3- 9 Kasım tarihleri organ nakil haftası olarak kutlanıyor.
Ne yazık ki; her yıl 2 bine yakın kişi organ nakli beklerken hayatını kaybediyor. Bu rakama her yıl 4 bin 500 kişi ekleniyor.
200 bin hasta organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekliyor. En çok da 22 bin kişi böbrek nakli için umut arıyor. Ülkemizde 40 binden fazla diyaliz hastası var.
Canlıdan bağışın oldukça yüksek olduğu ve başarılı nakillerin yapıldığı ülkemizde ne yazık ki beyin ölümü sonrasında organ bağışlanmasında Avrupa ülkelerine göre oldukça gerideyiz.
Organ ve doku nakilinde Ege Üniversitesi gururumuz. Uzun süredir ilk sırada.
Peki İzmir ilk sırada ama yeterli mi ?Hayır.
Türkiye'deki organ nakillerinin büyük kısmının canlı vericiden gerçekleştiriliyor. Asıl amaç kadavradan organ bağışını artırmak.
10 beyin ölümünden 2'si, 3'ü bağışlanıyor. 10 beyin ölümünden hepsinin bağışlanması halinde sorun çözülecek.
Gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı da organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladı. Zaten Kur'an-ı Kerim'de de "kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı" ifadesi yer alıyor.
Yaş yüksek veya süregelen sağlık sorunları bile olsa organlardan bazıları uygun alıcılara nakledilebilir. Örneğin 70 yaşında bir insanın böbrekleri gayet normal bir şekilde çalışıyor olabilir.
18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere ve organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak,organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki tanık önünde doldurup, doku ve organ bağış belgesi alabilir.
Vefat eden organlarını bağışlamadıysa onun yerine akrabaları organ bağışı yapabilir.
Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini anlıyor.
Herkes organ bağışında bulunmalı,yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmeli.
Bir çok hastanın bağışlanmış bir organ beklerken hayatını kaybettiğini unutmayalım. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.