Televizyonlardan bu faciayı göz yaşlarıyla izledik… Maden ocağında 41 işçi ne yazık ki hayatını kaybetti. 5 de ağır yaralı var.

Tüm uyarılara karşın alınmayan önlemler ve ihmaller sonucu bu felaketi yaşadık.

Şimdi herkes soruyor. Sayıştay rapoları neden dikkate alınmadı?

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, 41 madencimizin yaşamını yitirdiği Bartın'daki faciayı değerlendirdi;

Grizu patlamasının meydana geldiği maden ocağındaki gaz değişiminin fark edilememesini anlayamadık. Maden ocağında metan gazını izlemek için sensörler var. Hava dönüş yolunda bulunan sensörlerin metan gazının yükseldiğini mutlaka okuması gerekiyor. Muhtemelen burada bir şeyler gözden kaçtı."

Başkan Yüksel, Amasra taşkömürü işletmesi müessese müdürlüğünün TTK'ye bağlı 5 müesseseden biri olduğunu, -300 metrede yaşanan facia sonrası yaptıkları teknik incelemede bunun bir grizu patlaması olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Patlama sırasında madende 82 işçinin bulunduğunu belirten Başkan Yüksel, erken uyarı sistemiyle ilgili kuşkularını şöyle dile getirdi:

Maden ocağında metan gazını izlemek için sensörler var. Bunların bazıları sabit sensörler, bazıları da mühendislerin ve iş güvenliği personelinin elinde bulunan seyyar gaz ölçüm cihazları. Üretim alanı sürekli yer değiştirdiği için sabit çok kullanılmaz. Ama hava dönüş yolunda bulunan sensörlerin metan gazının yükseldiğini mutlaka okuması gerekiyor. Biz gaz ölçüm sonuçlarına henüz ulaşamadık ne yazık ki. Ama üretim başlangıcında ve ocakta yapılan patlatmalarda oluşan önemli gaz değişimlerinin seyyar gaz ölçümlerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Muhtemelen burada bir şeyler gözden kaçtı ki gazı takip edemediler."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Bartın Amasra'da yaşanan katliam sonrası hazırladığı raporla, olayı değerlendirdi.

2021 yılında maden ve madencilik sektöründe toplam 16 bin 995 "iş kazası" yaşandığına dikkat çeken Ağbaba, Türkiye'nin bu sektördeki iş cinayetlerinde Avrupa birincisi olduğunu söyledi.

"Resmi verilere göre 2021 yılında Türkiye’de her gün maden sektöründe 47 adet iş kazası gerçekleşmiştir. SGK kayıtlarına göre 2021 yılın maden ve madencilik sektöründe yaşamını yitiren işçi sayısı 75’tir. 2021 yılında yaşamını yitiren işçi sayısı 114’tür. Maden sektöründe yaşananlar bir kader değil sürekli bir cinayet ve katliam haline dönüşmüştür."

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.