Çok yıllar önce sokakta karşılaştığımda dizlerimin bağı çözülür, beynim karıncalanır, donar kalırdım.

Köpeciklere canavar muamelesi yaptığım zamanlardı.

Sahipli olanlara da bakışım aynıydı. Hele ki, “korkma bir şey yapmaz” diyenlerin boğazına yapışasım gelirdi.

Sevmemek değildi, büyük korkuydu... Yaş aldıkça korkum azalmaya meyil etti. Öyle ki; bir arkadaşımın doğum yapan köpeğinin yavrusunu sahiplenme cesaretini gösterdim.

Ağustos sıcağında üzerimde şort, ayağımda çizmelerle evde dolaştığımı bilirim. Avuç içi kadar şey, olur da beni ısırırsa diye...

Sayılı günler içinde şükür korkudan eser kalmadı. Evde, sokakta can dostlarım oldular.

Hafta içinde Ankara'da yaşanan malum olay, vicdanları sızlattı.

Üç şerefsiz, zehirli tavuklarla tam 16 köpeği öldürdü.

Veteriner açıklamasını okurken yüreğim daraldı. Zehirlenen hayvanlar son nefeslerini verinceye kadar 45 dakika boyunca büyük acılar çekermiş...

Sokak köpeklerini besleyenler bilir... Midesi sırtına yapışmış, kemikleri sayılan bile olsa, uzattığınız bir lokmayı hemen yemek yerine, önce sevilsin ister. Kuyruğu sevinçten pervaneye döner, gözlerini gözlerinize diker, “dokun bana” bakışı atar.

İşte cisimleri insana benzeyen o üç yaratık zehirli tavuklarını sunarken, kimbilir ne kadar mutlu olmuştu o aç biilaç çocuklar...

Hayvanlar kanunlar çerçevesinde mal- eşya statüsünde sayılmaya devam ettikçe böyle manyaklar daha çok can alacak. Yıllardır dört gözle beklediğimiz yasa bir türlü çıkarılamadı.
Türkiye'de sahipli hayvan zarar gördüğünde ceza kanunu kapsamında mala zarardan 4 aydan, üç yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Yok hayvan sahipsiz ise zavallıcık mal bile kabul edilmiyor. Kabahat kanunu kapsamında para cezası uygulanıyor.
Hal böyle olunca da vicdansızı, sapığı, canisi canlara işkence ediyor, deşiyor, öldürüyor...

Bunu daha önce yazmıştım; Amerika'da yapılan bir araştırmada şiddete eğilimli mahkumların yüzde 60'ının geçmişte hayvanlara eziyet eden kişiler olduğu belirlenmiş. Yani bu tür insanlar toplum adına çok tehlikeli. Hayvana şiddete getirilecek ağır hapis cezaları cinayetleri ve tecavüzleri de mutlaka azaltacak.