2002 ile 2015 yılları arasında gerçekleştirilen genel seçimlerde Yalova milletvekili olarak meclise giren Muharrem İnce, iki dönem boyunca CHP Grup Başkanvekilliği görevini üstlendi. 2014 yılında gerçekleştirilen 18. Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Kurultayı'nda, Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışmak için grup başkanvekilliği görevinden ayrıldı.

2018 yılında gerçekleştirilen Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı oldu ve seçime katılan vatandaşların %30.67'sinin oyunu alarak ikinci sırada yer aldı.

Muharrem İnce nereli?

Muharrem İnce kaç Yaşında?

Muharrem İnce, 4 Mayıs 1964 tarihinde doğmuştur.

Muharrem İnce nereli?

Şerif ve Zekiye çiftinin çocuğu olarak Yalova'nın Elmalık köyünde doğdu. Annesi Rize, Çayeli kökenli, babası ise Selaniklidir.

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin Pek Görmediğiniz Dünden Bugüne Gençlik  FotoğraflarıMuharrem İnce kimdir?

İlkokul eğitimini doğduğu köyde tamamladıktan sonra ortaokul eğitimini Yalova Ortaokulu'nda aldı. Lise eğitimini ise Yalova Endüstri Meslek Lisesi'nde torna-tesviye bölümünde tamamladı. Mezuniyetinin ardından, o dönem Uludağ Üniversitesine bağlı olan Balıkesir'deki Necatibey Eğitim Fakültesi fizik-kimya öğretmenliği bölümünden mezun oldu.

Muharrem İnce, fizik öğretmeni olarak farklı liselerde ve dershanelerde görev yaparak, bir süre müdürlük görevi de üstlendi. Aynı zamanda Yalovaspor'da basın sözcülüğü ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin il başkanlığı görevlerini de yürüttü.

Muharrem İnce'nin 1997 yılındaki görüntüleri ortaya çıktı

Muharrem İnce'nin siyasi kariyeri nasıldı?

1995-2007

İlk kez 1995 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Yalova'dan ikinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Muharrem İnce, ancak o seçimde CHP'nin Yalova'dan milletvekili çıkaramaması nedeniyle meclise giremedi. 1998 yılında CHP'nin Yalova il başkanı seçildi ve 1999 seçimleri sürecinde yerel bir gazetede "Çalakalem" başlığı altında köşe yazıları yazdı.

2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Yalova milletvekili olarak seçilerek meclise girdi. Mecliste eğitim konularıyla ilgili çalışmalar yaptı ve Milli Eğitim Komisyonu'nda görev aldı. Meclise sunulan imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye giriş sınavında düşük katsayı uygulamasının kaldırılması önerisine karşı çıktı ve çocuklarını maddi nedenlerle özel okula gönderdiği şartlarda, Bilal Erdoğan'ın imam hatip lisesi mezunu olduğu için üniversite sınavında mağdur olduğunu ve ABD'de okuduğunu söylemesine eleştirel yaklaştı. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye giriş katsayısı sorununu çözmeyi hedefleyen tasarı TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda tartışılırken, "İmam hatipler olmasaydı çiftçi olurdum." diyen Turan Çömez'e, "Düz liseye gitseydin Oxford'u kazanırdın." şeklinde bir cevap verdi. Zorunlu din öğretimine karşı çıktı ve seçmeli din derslerine karşı çıkmayacağını belirtti, ancak gerçekten seçmeli olması gerektiğini vurguladı. Türbanlı üniversite öğrencilerinin sorunlarının çözülmesini destekledi ve hükümetin yeterince hızlı çözüm üretememesi nedeniyle eleştirdi. İlk döneminde, Deniz Baykal'ın liderliğine karşı muhalefet göstererek, 2004'te olağanüstü kurultay düzenlenmesi gerektiğine dair bir deklarasyon imzaladı. Ancak, "30'lar hareketi" olarak bilinen grubun ikinci bildirisine imza atmadı, bu hareketin içinde yer alan Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğindeki grupla aynı görüşleri paylaşmadı.

Portre: Muharrem İnce | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar,  Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

2007-2018

İnce, 2007 ve 2011 genel seçimlerinde de CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. 24. dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Türk Grubu üyesi olarak görev yaptı.

İnce, kendine özgü konuşmaları ve AK Parti ile Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirileri ile tanınmaktadır. Meclis'te yaptığı 25 Aralık 2009 tarihli konuşması, AK Parti hükümetinin faaliyetlerini eleştiren bir 10 dakikalık bir konuşma oldu ve sosyal medya aracılığıyla milyonlarca kişiye ulaştı. Bu konuşma, birçok gazete ve derginin internet sitelerinde yüz binlerce yorum aldı.

Muharrem İnce, parti içindeki muhalif duruşuyla bilinir ve 18 Ağustos 2014 tarihinde, genel başkanlık için aday olacağını açıklayarak grup başkanvekilliği görevinden istifa etti. İnce, 177 delegenin imzasıyla genel başkanlık için adaylığını koydu. CHP'nin 5 Eylül 2014 tarihinde düzenlediği 18. olağanüstü kurultayında, genel başkanlık için yapılan seçimde Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy alarak birinci seçildi. Muharrem İnce ise 415 oyda kalarak ikinci sırayı aldı.

Muharrem İnce, Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde yeniden CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015'te, CHP'de olağanüstü kurultay çağrısı için 500 imza topladı, ancak yeterli imzayı toplayamadığı için kurultay gerçekleşmedi. Şubat 2018'de düzenlenen CHP 36. Olağan Kurultayında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na bir kez daha meydan okudu, ancak Kılıçdaroğlu 790 oy alırken İnce, 447 oyda kalarak genel başkan seçilemedi.

Muharrem İnce: 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminden ders çıkarılmışsa bu  da bir şeydir | Independent Türkçe

Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı

Muharrem İnce, 4 Mayıs 2018'de CHP tarafından 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterildi. Seçim sürecinde, 45 gün içinde 75 ilde 107 miting yaparak kampanyasını sürdürdü. Seçim sonucunda, %30,67 oy oranıyla (15.216.199 oy sayısı) en yüksek ikinci oy alan aday oldu. Bu oy oranı, CHP adayının 41 yıl sonra %30 oy oranını geçmesini sağladı. 11 Eylül 2019'da verdiği bir mülakatta, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olacağını açıkladı.

Muharrem İnce'den CHP'lilere davet: Artık seçeneğiniz var

Memleket Partisi neden kuruldu?

31 Temmuz 2020'de Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, İnce'nin CHP kurultayından sonra bir parti kuracağını iddia etti. Ancak İnce, 11 Ağustos 2020'de bu iddiaları yalanladı ve şimdilik parti kurma niyetinin olmadığını söyledi. İnce, 4 Eylül 2020'de Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde "Bin Günde Memleket Hareketi" adında bir siyasi hareket başlattı. 8 Aralık 2020 tarihinde, CHP'den ayrılacağını ve Memleket Hareketi'nin parti olarak örgütlenmesini sağlayacağını açıkladı. 8 Şubat 2021 tarihinde resmi olarak CHP'den ayrıldı ve 17 Mayıs 2021 tarihinde var olan Memleket Hareketi'ni Memleket Partisi'ne dönüştürdü ve genel başkan oldu. 18 Eylül 2021 tarihinde ise Cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini açıkladı.

Muharrem İnce AKP'li mi?

Muharrem İnce, Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan'ın iddiasına göre, 20 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen CHP'li bir siyasetçiydi. Ancak İnce, iddiayı reddetti ve Turan özür diledi.

Editör: Utku Çelik