Son yıllarda uyuşturucu sorunu ile boğuşuyoruz. Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde Avrupa birinciyiz. Ucuz ve kolay bulunan bonzai adlı uyuşturucu kullanımı 5 yılda 15 kat arttı.
Gazetelerde çakmak gazı soluyarak ölenlerin haberlerini o kadar çok görmeye başladık ki. Asıl mesele 18 yaş ve bunun altı. Bu grupta dünyada 2’nci sıradayız. 1990 yılında 381 bin kişi madde kullanım bozukluğuna sahipken,bu sayı 2016 yılında 665 bine yükseldi. Uyuşturucu madde kullanımına başlama yaş ortalaması 16 iken 2014 de bu ortalama 2 yaş düşerek 14 oldu. Yani uyuşturucu ile tanışma yaşı 8 yılda 2 yaş düştü. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Doktor Ülkümen Rodoplu, uyuşturucu madde kullananların yüzde 90’ının işsiz olduğunu vurguladı.

Neden uyuşturucu kullanımı artıyor ?


Uyuşturucu ile tanışma merakla başlıyor. En büyük tuzak da bir defa denemekten ne çıkar demek. Kaygı gidermek,aile içi sorunlar,hiperaktif ve içine kapanıklık uyuşturucu kullanım nedenleri. Bu arada ülkemizin uyuşturucu ticareti bakımından transit yol durumunda olması da ayrı bir tehlike.
Türkiye’deki uyuşturucu kullanımında büyük bir değişim yaşandığını belirten Profesör Doktor Kültegin Ögel, bonzai tüketiminin azaldığını ama onun yerini metamfetaminin aldığını belirterek esrar sanarak içtiklerinin aslında bonzai olduğunu söylüyor.

Profesör Ögel'den ailelere uyarı


“Bonzai zehrine yönelik çok baskı olunca,tüketim düştüAma en büyük bela metamfetamin kullanımındaki patlama. Son 1 yılda ‘met’ bağımlı sayısında ciddi artış yaşanıyor. Kristal toz şeklindeki bu zehir nörotoksik olduğundan beyindeki dopamin ve seratonin nöronlarına zarar veriyor. Met çok çabuk bağımlılık yapıyor. Birkaç kez içilmesi bağımlı olmanıza yetiyor. Fiyatının kokainden ucuz olması da tercih nedenleri arasında. Tabi bağımlıların sonu ne yazık ki akıl hastanesi ”
İyi haber ise Profesör Ögel uyuşturucu madde bağımlıları için Avrupa’da geliştirilen ve Türkiye’de kullanılan enjeksiyon tedavisi ile eroin ve alkol bağımlılarında yüzde 100, diğer madde bağımlılarında ise yüzde 60’ın üzerinde başarı sağlandığını söyledi.
Sözün özü, gençlerimizi hedef alan uyuşturucuda tehlike çanları çalıyor. Yetkilileri uyarıyoruz. Bu tehlikeye karşı önlemek için öncelikle işsizlik sorunu çözün. Uyuşturucu ile mücadelede hükümetin ivedi ve etkili önlemler alması gerekiyor.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar