Türkiye’de uzun yıllardır hayvan hakları gündeminin en sıcak konularından biri, fayton atlarının içler acısı durumudur.

Haberlerde mutlaka şöyle bir kareye rastlamışsınızdır: Asfaltın üzerinde boylu boyunca yatan yaralı bir fayton atı, çevresinde toplanmış dehşet içinde zavallı hayvanın yaşadıklarına tanık olan insanlar...

“Uzaktan davulun sesi hoş gelir” diye bir söz vardır ya; atların dramına tanık olmadan, dışardan sevimli görünen faytonların karanlık yüzünü fark edebilmek mümkün olmuyor.

Ama sanırım yapılan yüzlerce haber, onlarca eylem ve imza kampanyalarının sonucunda artık bu konuda bir farkındalık oluşmuş durumda. Bugün daha çok insan fayton faaliyetlerinin durdurulmasını destekler oldu. Bu da bir kazanımdır.

***

Hazır yeri gelmişken, faytonlarda çalıştırılan atların durumu ile ilgili birkaç bilgiyi tazeleyelim:

*Atların ortalama ömrü 20 yıl. Faytonda çalıştırılan atlar ise, çalıştırılmaya başladıktan sonra en fazla iki yıl yaşıyor.

*Atlar yemek yiyip, su içip üzerine koşarlarsa çatlama yaşayabiliyor. Bu nedenle aç ve susuz koşturuluyorlar. 

*Asfalt, atların koşmasına uygun değil, çatlamış, parçalanmış asfalta takılan atların ayakları yara olup koşamayacak duruma gelebiliyorlar. Böyle olunca da ölüme terk ediliyorlar.

*Resmi verilere göre, sadece İstanbul Adalar’da yılda 400 at fayton kazalarında ya da bakımsızlıktan ölüyor. Sakatlanarak kaderine terk edilen, bazen de denize atılanlarla birlikte sayının 700-800’e kadar çıktığı düşünülüyor.

Ne acı bir tablo değil mi? Kendi zevkimiz, keyfimiz için, en az bizler kadar bu dünyada yaşam hakkı olan bir canlıyı bu şekilde kullanıp sonra da ölüme yollamak…

***

Geçen hafta bu konuyla ilgili tüm Türkiye’ye örnek olması gereken güzel bir gelişme yaşandı.

Kuşadası'nda fayton faaliyetlerine son verildi. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hayvansever ve belediye başkanı olarak Kuşadası’nda fayton faaliyetlerinin son bulduğunu kamuoyunu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Teşekkürler Başkan! Onlarca atın hayatını kurtardığınız, tüm Türkiye’ye fayton faaliyetlerinin bitirilebileceğini gösterdiğiniz için teşekkürler.

En başta İstanbul Adalar olmak üzere şimdi sırada diğer iller, ilçeler var.

Mesela İzmir’in Karşıyaka ilçesi için de benzer bir kararın çıkmasını bekliyoruz. Uzun yıllardır, Karşıyaka’daki fayton atlarının içler acısı durumundan, dramından söz edip duruyoruz.

Geçtiğimiz sene İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi’ne fayton faaliyetlerinin durdurulması yönünde yazı göndermiş, ancak Karşıyaka’da bu karar uygulanmamıştı.

31 Mart seçimleri sonrasında konunun bu kez kesin çözümü için hızla hareket eden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder gerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e gerekse Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a durumu anlatıp, faytonların kaldırılması için söz aldı. Bakalım bundan sonraki süreç nasıl işleyecek.