Melis Erdem'in uzmanlık alanı ekonomi. Ama finans yerine turizmi tercih etti. Erdem, üç yıldır Muğla Akyaka'da Kiraz Çiçeği butik otelini işletiyor

Finans konusunda master yaptığı halde ekonomi yerine moda tasarımcılığını seçen ve kısa sürede çanta, eldiven ve elbise tasarımlarıyla marka haline gelen İzmirli Melis Erdem, Akyaka’da üç yıl önce açtığı butik otel ile turizmde de marka olmayı başardı. Bu yıl yaz sezonu öncesinde Kiraz Çiçeği'ni baştan sona elden geçiren ve beldedeki turizm işletmecilerine örnek olabilecek yenilikleri Akyaka'ya taşıyan Erdem, bu yılki turizm sezonundan da çok umutlu.

Akyaka’yı niye bu kadar çok seviyorsunuz, anlatır mısınız?

Ben İzmir’de doğdum, büyüdüm, okudum. Ama baba tarafım aslen Muğlalı. Anne tarafım ise İstanbullu. İzmir’de doğup büyümeme rağmen babam çocukluğumdan beri yazları bizi alıp eski adıyla Gökova, yeni adıyla Akyaka'ya getirirdi. Babam Akyaka'dan hiçbir zaman vazgeçmedi. O'nun Akyaka sevgisi bize de yansıdı. Ben biraz kaderciyim.



İzmirde doğup büyümeme rağmen Akyaka’ya niye yerleştiğim sorusuna birçok yanıt vermem mümkün... Kan çekmiş olabilir. Çünkü baba tarafımdan atalarım 600 yıllık Muğlalı ve bu bölgeye büyük hizmetler vermiş insanlar. Otelimizin bulunduğu Safa Sokak'ın tümü ve benzerleri benim ailem tarafından inşa edilmiş. Ali Safa Erdem'in anısına bu ad verilmiş. Muğla’ya ve bu çevreye il akaryakıtı ve madeni yağı onlar getirmişler, ilk koleji, ilk hastaneyi, ilk sosyal konutu, ilk kağıt fabrikasını onlar kurmuşlar. Makineler ithal edip altyapı hizmetleri vererek Muğla’yı ve çevresini insanların daha rahat yaşayabileceği, barınabileceği yerler haline getirmişler. Kendilerinin birer Akyaka aşığı oldukları da bir gerçektir. Onların bu sevgisi sanırım benim yaşantımı, düşüncelerimi ve hedeflerimi de çok etkiledi.
Akyaka gerçekten çok muhteşem bir yer. Burada zaman çok hızlı geçer. Doğanın çok yoğun hissedilmesi sanırım bunun nedeni. Sürekli dünyanın döndüğünü hissettiğiniz bir yer. Örneğin Akyaka kadar güzel kokan bir yerleşim yerini kolay kolay bulamazsınız. Doğa ile iç içe bir yaşam, tekneyle denize açıldığınızda şahane koylar, hava limanına yakınlığı, burada yaşayan ve lokal olmayan insanların çokluğu, Akyaka’nın Marmaris’e ve İzmir’e yakınlığı, binicilik sporu olanağı, kitesurf’e çok uygun sahillerinin ve bol rüzgarın olması burayı cazip hale getiren özellikleri. Akyaka çok sevimli bir Ege köyü. Yaz boyunca keyifle yüzebileceğiniz, denize açılabileceğiniz ve tatilinizde bulmak istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Bence Akyaka’nın Türkiye'de bir alternatifi yok.


HEP TÜRKLER GELİYOR


2018 yılında turizm sektörünü nasıl değerlendirebilirsiniz?

Akyaka’ya neredeyse tamamen Türk turistler geliyor. Bu yüzden de Akyaka’nın turizm hareketliliğinin etkilenmeyeceğini öngörüyoruz. Hatta bu yaz turizm patlaması yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak yaz sezonunda nüfusu 20 bina ulaşan beldemizin yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacı var. Burayı Ula Belediyesi'ne bağladılar ama olanakları kısıtlı. Altyapı ve temizlik konusunda çok eksikliklerimiz var. Bu yıl sezon erken başladı, bu eksikliklerin kısa sürede giderilmesi çok iyi olur.

Akyaka önceki yıllardaki haliyle mi güzeldi, şimdi mi güzel?

Tabii ki eskiden çok daha güzeldi Akyaka… Çok az insan yaşıyordu. Ama çok nitelikli bir insan topluluğu yaşıyordu burada. Profesör, cerrah, bakan, yüksek mühendis gibi, ama çok şeker insanlar vardı. Örneğin sahillerimiz bomboştu. Dolduranlar da hep böyle insanlardı. İstanbullular ve Ankaralılar gelirdi buraya. Aslında bu gelen kitlenin niteliği hiç değişmedi, yalnızca gelenlerin sayısı arttı. Çünkü Akyaka’nın güzelliği ve farklılığı çok hızla duyuldu. Sahillerimizden herkes yararlanmalı diye düşünüyorum çünkü bu herkesin hakkı. Toplumumuzda sahilde yaşama ve denize girme isteği arttı ve Akyaka çok uygun bir yer olduğu için kalabalıklaştı. Ben Akyaka’nın herkesin yararlanabileceği ve her kesime hizmet verebilen bir yer olmasını arzuluyorum.


AZMAĞA 50 METRE


Otelinizi tanıtır mısınız? Kiraz Çiçeği’ni diğer otellerden farklı kılan özellikleri neler, söz eder misiniz?

Otelimiz denize ve azmağa 50 metre uzaklıkta üç odalı bir butik otel. Renklensin Akyaka adlı bir projenin baslangıcı diyebilirim bu otel için. Akyaka zaten başlı başına cok butik bir yer. Gerek mimarisini cok iyi korunmuş olması, gerekse küçük bir yer olması, yeşil bir çevreye sahip olması, azmağı, koyları, sahili ve kültürel özellikleri ile… Bizim otelimiz hem eğlenmek hem de huzurlu bir tatil yaşamak isteyen misafirler için birebir. Her yere yürüme mesafesinde olması konuklarımız için büyük bir ayrıcalık. Barlara, marketlere, denize, azmağa, ormana, her yere. Otelimizin odalarının hepsi farklı birOdaların içi benim için çok önemli. Kalan misafirler kendilerini çok iyi çok mutlu çok huzurlu hissetmeli. Otelde dekorda kullanılan her şey tek tek düşünüldü. Hepsi özenle seçildi. Venedik aynaları, nişler, şömine, avizeler, yastıklar hepsi tek tek seçildi. Yaz mevsimini daha çok hissettiren, insanın içini ısıtan renklerde düzenledim otelimizi. Kiraz Çiçeği biraz sosyalleşmek isteyen, Gökova’nın sosyal hayatını merak eden insanlar için birebir. Neşeli, enerjik, ama uyurken huzur veren bir alan yaratmak istedim misafirlerimize.

Kiraz Çiçeği geçen yıla göre çok değişmiş, yenilenmiş, güzelleşmiş. Neler yaptınız bu sezon için?

Akyaka ahşapla beyazın birbirine karıştığı Safranbolu'ya ya da Bodrum'a benzesin istemiyorum. Ağa Han Ödülü'nü kazanan mimar Nail Çakırhan bu yöre için bir değer ama Akyaka'nın da yeniliklere ihtiyacı var. Burada gündüz tatil yapanlar geceleri küçük kulüplerde, barlarda eğleniyor. Daha kaliteli müzik yayınlarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Buraya tatile gelenlere daha iyi nasıl hizmet verebiliriz. Tek düşüncemiz bu olmalı. Bilinçli işletmeciler çoğaldıkça burada hizmet kalitesi de artıyor. Bir butik otel işletmecisi olarak ben de bu konuda üzerime düşenleri yapıyorum. Tatil sezonu gelmeden tesisimizde yaptığımız yeniliklerin nedeni bu... Gençlerin örnek olması şart ve gençlere büyük görevler düşüyor. Akyaka kışın 3 bin nüfuslu ama yaz mevsiminde nüfusu 20 bine ulaşan bir turizm cenneti. Kiraz Çiçeği'nde ilk olarak boyada çok özel renkler kullanarak farklı bir çalışma yaptık. Bu çalışma sırasında graffiti sanatçısı arkadaşım Erdem Aylı da bana yardımcı oldu. Bahçemizi yeni aksesuarlar, yeni çiçek ve bitkiler ile süsledik. Üç odamız var, odalarımızı elden geçirdik, yeni sezona hazırladık. Müşterilerimiz çoğunlukla Kiraz Çiçeği'ni web sitemizi inceleyerek tercih ediyor. Misafirlerimiz de ya İstanbul'dan ya da Ankara'dan geliyor. Ben bir işletmeci olarak Akyaka'ya kaliteli hizmetimle örnek olmak istiyorum. Konuklarımızdan aldığım olumlu geri dönüşlerle bunu da başardığıma inanıyorum...


FELSEFESİ ÇOK HOŞ


Tesisinize niye Kiraz Çiçeği adını koydunuz?

Kiraz Ciçeği Japonların Sakura Ağacı demek. Sakuranın görüntüsünü cok seviyorum. Sakura hem güzel görünüyor hem de felsefesi çok hoş. Zaten Uzakdoğu felsefesi hayranlık uyandıran bir felsefe. Kaybetme korkusu yaşamanın iyi bir şey olduğunu, hem varmış gibi zannetmenin hayatta başarısızlığa neden olduğunu, her şeyin bir anda yok olabileceğini düşünerek ona göre yaşanması gerektiğine yönelik bir felsefe. Bir samuray felsefesi aslında… Ani değişikliklere ne olursa olsun hazır olmalı insan.

Müşterileriniz otelinizden mutlu ayrılıyor, sebebi nedir?

Kiraz Çiçeği, güzeli seven, detaylara önem veren herkese hitap ediyor. Akyaka’da geçerli olan fiyatlara göre fiyatlandırıldı odalarımız. Çünkü tesisimizden ne kadar çok kişi yararlanırsa biz bundan o kadar keyif alacağız. Biz şık ve insancıl bir işletmeyiz. Herkesin güzel anılarla ayrılmasını isteriz. Misafirlerimizin tatilleri boyunca burada kendilerini çok özel hissetmeleri için bütün detayları düşündük. Tek arzumuz onların mutlu olması. Kahvaltılarımız şahane,konuklarımıza çok sağlıklı yiyecekler sunuyoruz. Tapaslı 5 çaylarımız, çok sıcak günlerde buzlu havlu servisimiz ve akşamları minik sevimli sürprizlerimizle misafirlerimize cennet Akyaka’da unutulmaz anlar yaşatmak istiyoruz.