Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi’nin eğitmenleri olan çini sanatçısı Gül Camadan ile öğrencileri ve soğuk porselen çiçek tasarımcısı Fatoş Sarpkaya’nın eserlerinden oluşan Toprağın Motifleri sergisi, Türkiye'nin endemik bitkilerini geleneksel çini ve soğuk porselen sanatı ile harmanlayarak sunuyor. Serginin açılışına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, iş, sanat ve cemiyet dünyasından isimler katıldı.

‘Toprağın Motifleri’ sergisi, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen ve ekolojik şartlara özgü endemik bitkileri geleneksel el sanatları aracılığıyla vurgulayarak bu bitkilerin korunmasına dikkat çekiyor. Sergi aynı zamanda doğal çevrenin korunması ve kültürel mirasın önemine vurgu yaparak ziyaretçilere hem görsel bir şölen sunmayı hem de bilinçlendirmeyi hedefliyor.

GÖKTAŞ: BU ÜLKENİN KADINLARININ YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR

Serginin açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş “Kadın ailenin temeli, toplumun bereketidir. Emek ve fedakarlıkla hayatı bir sanat inceliğinde işleyen, çalışan ve üreten her bir kadın yarınımızın umududur. Hikayesiyle herkese ilham olan ülkemizin gelişmesi ve büyümesi için emek veren kadınlarla, her birinizle gurur duyuyorum. Şunu özellikle vurgulamak isterim bu ülkenin kadınlarının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Bugün bir araya gelmemize vesile olan bu sergi kadının sanatta varlık göstermesinin güzel bir örneğidir. Bu anlamda Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi’nin kadınlarla yürüttüğü çalışmaları çok değerli bulduğumu özellikle vurgulamak isterim. Bu çalışmalardan birisi de ince işçiliğin, sabrın ve emeğin en güzel hali çini sanatıdır. Bizi bu eserlerle buluşturdukları için derneğimize, sanatçılarımıza ve değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. 2024-2028 dönemini kapsayan kadının güçlenmesi eylem planıyla Türkiye Yüzyılı’nda kadınları her alanda desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

ARDA: ESERLER, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE UZANAN BİR MİRASIN DA İZLERİNİ TAŞIMAKTADIR

Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Zeliha Özkök Arda ise “Sanata ve sanatçıya katkıda bulunmak amacıyla 2020 yılından bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 23 farklı branşta 25 hocamız ve 310 kursiyerimizle resim, porselen, tezhip, çini boyama gibi sanat dallarında kurslarımızı başarıyla yürütmekteyiz. Bugün burada doğanın eşsiz güzelliklerinin ve çeşitliliğinin sanatın büyülü dünyasıyla buluşturan bir serginin açılışını gerçekleştirmenin gurunu yaşıyoruz. Toprak insanlık için her dönem vazgeçilmez bir kaynak olmuştur. Bu sergide topraktan gelen motifler çini ve soğuk porselen eserlerinde hayat buldu. Eserler, geçmişten günümüze uzanan bir mirasın da izlerini taşımaktadır” diye konuştu.

CAMADAN: SERGİ İÇİN 17 KADINLA 6 AY ÇALIŞTIK

Eğitmen Gül Camadan da “Geleneksel Türk sanatlarından çiniyi toprağın motifleri ismiyle çiçeklerle buluşturmak istedik. Türkiye’nin endemik çiçekleriyle çalıştık. 6 ay boyunca 17 kadınla 16 çiçeği kullanarak bu sergiyi hazırladık. 57 eser ortaya çıktı. Endemik bitkilerin dünyasını çini motifleriyle sanatseverlere sunmak istedik. Sonuçtan çok mutluyum, öğrencilerin uyumu çok iyiydi. Keyifli bir süreç geçirdik, eserleri çok beğendim umarım herkes beğenir. Çini çok büyük emek isteyen bir sanat bu kadar güzel motiflerle de bir araya gelince ortaya çok hoş eserler çıktı” ifadelerini kullandı.

SARPKAYA: SANATSEVERLERİ SERGİYİ GEZMEYE BEKLİYORUM

Fatoş Sarpkaya ise “Çalışmanın sonunu getirmek, herkesin göreceği görsel bir şölen haline getirmek inanılmaz güzel ve keyifli oldu. Süreç zordu, endemik bitkiler çalıştık, hamura taşımak zordu ama sonuç güzel oldu. Sanatseverleri sergiyi gezmeye bekliyorum” dedi.

YAZGAN: HEYECANIMIZ ÇOK BÜYÜK

Sergide eserleri bulunan kursiyer Özgün Yazdan da “Bizim için sergiyi açmak bir hayaldi, heyecanımız çok büyük. Derneğimiz ve Gül hocamız kursta bizi çok destekledi. Bitkimizi alıp sahiplendik. Onunla yaşadık, benim bitkim kum zambağıydı, sahil kenarlarında ve koruma altında olan bir bitki. Kopartılması yasak olduğu için resmimde onu toprağa zincirlemek istedim. Klasik çini sanatındaki desenlerden yola çıkarak da çiçeği resmettik” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Göktaş’a, eğitmenlere ve kursiyerlere çiçek takdimleri yapıldı. Toplu fotoğraf çekiminden sonra Bakan Göktaş ve beraberindekiler sergiyi gezerek sanatçılardan eserlere yönelik bilgi aldı.

Patara ikinci kez Kültürel Miras Buluşmaları'na ev sahipliği yaptı Patara ikinci kez Kültürel Miras Buluşmaları'na ev sahipliği yaptı

GÜL CAMADAN VE PROJE EKİBİ

Elçin Çelik

Esra Oruç

Gül Camadan

Hande Topaç

Hatice Taştekne Uçkun

Hilal Kaldırım Köklü

Merve Ünal

Meltem Kılıç

Müzeyyen Uzun

Nermin Urgancı

Nuray Bektaş

Özgün Yazgan

Pınar Demiryontar

Saadet Kigan

Selma Olgunöz

Sibel Kusuv

Tilar Ekin Kum

Soğuk Porselen Çiçek Tasarımcısı

Fatoş Sarpkaya

Kaynak: dha