Kolay değil turizmde turist rehberi olarak para kazanmaya başlayalı 44 yıl olmuş. Güzel olan severek başladığım bu mesleğe, aynı heyecanla devam ediyor olmam. Turlarıma katılanlar da bunu hissediyor. Ben de şaka yollu; “Her şey güzel de, müzelere girdiğimde içimde bir tedirginlik oluyor. Acaba beni de tutup envantere kaydederler mi diye” şaka yapıyorum.
İnsanın sevdiği işi yapması gibi güzel bir şey var mı? Hatta para ihtiyacımız olmasa, neredeyse sadece zevk almak için yapılacak bir iş. Zor olmasına zor. Eh her güzelin bir kusuru olacak. Dikensiz gül bahçesi olur mu?
Seviyorsan sorumluluğun da olacak. Hem o an işini yaparken, hem de mesleği geliştirmek adına. Turizm çok özel bir alan. Çok yönlü düşünmek, planlamak ve dikkatle uygulamak gerekiyor. Uzun, orta ve kısa vadeli planları bilinçli olarak yapıp, uygulamak ve uygulatmak, sonuca varabilmek için olmazsa olmaz.
“Ben yaptım oldu” deyince olmuyor. “Biz yaptık” deyince daha doğru sonuca ulaşılıyor. Çok aktörlü bir sektör. Tur operatöründen, otelcisine, uçakçısından rehberine kadar herkesin işini eksiksiz ve doğru yapması lazım. Her şey hazır ama uçak yok, olmaz. Uçak var otel yok, o hiç olmaz. Her taş aynı derecede ağır ve değerli.
Bu nedenle tek tek zeybek oynamaktan vazgeçip, birlikte kasap havası oynamanın yolunu bulmamız gerek. Yerel yönetimler, hızlı karar almaya yardım edecek turizm departmanları kurmaya mecburlar, “Bana ne, turizm benim işim değil” diyemezler.
İzmir genelinde şu an turizmden anlayan yöneticisi olan tek bir belediye yok. Anlamak diploma ile olmuyor. Çünkü turizm anlık değişen dinamik bir sektör. Dünya turizm konusunda gelişmeleri günlük takip edebilen, dünya turizm iletişim ağının içinde olan bir yöneticiden bahsediyorum. Hadi bu olmadı, danışmanlarınız olacak. Bunların raporlarını ciddiye alacaksınız. Kentteki turizm alanında yapılacakları görüp söylediklerinde, dikkate alıp yapacaksınız.
Belediye başkanı her konuyu bilmek zorunda değil. Ama bilen ekipleri aktif olarak çalıştırıp sonuca ulaşmak, zaten işinin gereği. Mış gibi yapmadan, sonuç odaklı, adanmışlıkla…
Neyse yine zülfü yâre dokunduk galiba. Ama kötü niyetle değil…