Kent Kitaplığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en çok önemsediğim işlerinden biridir. 2004 yılında kurulan yüzden fazla eser yayınlayan İzmir Kent Kitaplığı, İzmir'in belleği niteliğinde eserleri İzmirlilerle buluşturdu. Buluşturmaya da devam ediyor. Geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan İzmir'in tarihini hem belgeliyor, hem de geleceğe taşıyor. Buraya kadar sorun yok. Müthiş işler yapıyorlar.

Ancak, İzmir Kent Kitaplığı'nın 2014 yılına kadar bastığı eserlerin yazarlarıyla sözleşmeleri İZELMAN üzerinden yaptığını, o dönemde eser üretenlerin telif ücretlerinin kitabın baskısını yapan matbaa üzerinden ödendiğini, yine 2014 yılına kadar sadece nakit satış yapılabildiğini, kredi kartı ile satış yapılamadığını biliyor muydunuz? Ayrıca basılan kitapların fiyatları İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde belirlendiği için indirim uygulanamadığını, bir kitap da yüz kitap da alsanız aynı rakamı ödemek zorunda olduğunuzu biliyor muydunuz? Bu nedenle İzmir Kent Kitaplığı kitaplarının o tarihe kadar hiçbir kitabevinde ve internet sitesinde satılamadığını biliyor muydunuz peki?

***

2014 yılında tüm bu sıraladığım sorunların çözümü için kısmen de olsa bir adım atılmıştı. Kültür Bakanlığı'ndan yayıncı sertifikası alınarak bir yayın evi gibi yazarlarla sözleşme yapılmaya ve telif ücretleri doğrudan ödenmeye başladı. Bir yayın kurulu oluşturularak hangi kitapların basılması gerektiğine karar veriyor. Kredi kartı ile satış yapılabilmesinin yolu açıldı. Ancak belediye mevzuatından kaynaklı bir takım sıkıntılar nedeniyle kredi kartı ile ödeme sağlıklı bir şekilde yürümüyor. Çıkardıkları eserlerin niteliğini ve bunları okuyucuyla buluşturup buluşturmadıklarını bir kenara koyarsak önümüzde İstanbul Kültür A.Ş. gibi bir örnek var.

İzmir tarihine ilişkin üretilen altın değerindeki eserlerin daha fazla okuyuca ulaşması için İzmir Kent Kitaplığı'nın daha esnek bir yapıya kavuşturulması ve kısmen de olsa yayıncılık piyasası koşullarına ayak uydurması gerekiyor. Sanırım Tunç Soyer de bu konuda benzer kaygılar taşıyor ki duyduğuma göre İzmir Kent Kitaplığı'nın gelecek vizyonunu belirlemek için 2014-2019 arası Başkan Danışmanı, 31 Mart seçimlerinden sonra APİKAM Koordinatörü olarak görev yapan ve yukarıda bahsettiğim 2014 yılından sonraki gelişmeleri sağlayan Hasan Tahsin Kocabaş'tan bir rapor istemiş. Kocabaş hazırladığı raporu Soyer'e iletmiş. İzmir Kent Kitaplığı 2020'nin başından itibaren bir takım sürprizlerle karşımıza çıkabilir.