Engin SARI - Türkiye genelinde görev yapan muhtarların yalnızca yüzde 2.14’ü kadın. Başka bir deyişle ortalama her 50 muhtardan yalnızca 1’i kadın muhtarlardan oluşuyor. İşte onlardan birisi, Buca Aydoğdu Mahallesi Muhtarı Aslı Doğmaz. Doğmaz, mahallesinde çok uzun yıllar bir erkeğin yürüttüğü muhtarlık görevini, 2019 seçimlerinde kazanarak yüzde 2.14'ün içinde yer aldı. 

1071 KADIN MUHTAR

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından 2024’e kadar görev yapacak muhtarlardan yalnızca 1071’i kadın muhtarlardan oluştu. Seçilen kadın muhtarların 963’ü mahalle muhtarı, 108’i de köy muhtarı olarak göreve başladı. Türkiye genelinde 30 bin 5 mahalle, 18 bin 152 köy olmak üzere toplam 50 bin 157 muhtar bulunuyor. Buna göre Türkiye’de kadın muhtarların sayısı genel muhtarların sayısının yüzde 2.14’ünü oluşturuyor. Başka bir deyişle ortalama her 50 muhtardan yalnızca 1’i kadın muhtarlardan oluşuyor.


 

İZMİR’DE SAYI 120

Türkiye genelinde yerel seçimlerin ardından 77 ilde kadın muhtar görev alırken, en fazla kadın muhtar 141 kadın muhtarla İstanbul'da bulunurken, İstanbul'u 124 kadın muhtarla Ankara ve 120 kadın muhtarla İzmir izliyor. İzmir'de 1293 muhtarın 120'si kadınlardan oluşuyor ve oran olarak da yüzde 10'luk bir oranla Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor İzmir.

Buca Aydoğdu Mahallesi Muhtarı Aslı Doğmaz, 2019 seçimlerinde aday olduğu muhtarlık görevine seçilerek deyim yerindeyse şanslı yüzde 2.14'ün içinde yer aldı. Doğmaz ile kadın ve muhtarlık kurumunu konuştuk. Biz sorduk, samimi yanıtlar aldık.

Ülkemizde kadın muhtar sayısı yüzde 2.14 iken siz o, şanslı mı desek, yüzde 2’nin içinde yer alma başarısını gösterdiniz. Muhtar olmak nereden geldi aklınıza?

En büyük nedeni kadın yönetim anlayışını yaymak, toplumun kadına biçtiği anne, eş vb. gibi rollerin aksine kadın bakış açısıyla yapılacak muhtarlığın hem iletişim konusunda hem de sorunlara eğilme konusunda daha verimli olabileceğine inandığım için bu göreve talip oldum.
 

ZORLUKLAR MESLEKİ’

Hem siyasette hem de muhtarlık görevinde bir kadın olarak yaşadığınız zorluklar nelerdir?

Gerek iş yaşamlarında, gerekse özel hayatlarında kadınların cinsiyet ayrımına uğramalarının, bu anlamda zaman zaman toplumsal baskılara maruz kalmalarının aksine 3.5 yıllık görev süremde kadın olmamdan kaynaklı yaşadığım bir zorluk yok, yaşadığım zorluklar mesleki ve genel sorunlar.

Görev yaptığınız mahallelinin bir kadın muhtar olarak sizi kabullenmesi nasıl oldu? Bu süreçte yaşadığınız sıkıntılar olduysa bahsedebilir misiniz?

Mahalle sakinlerimizin tercihini bir kadın adaydan yana kullanmalarına bakılırsa, aslında bir kadının bu görevi daha iyi icra edebileceğine kanaat getirdiklerini gösteriyor, dolayısı ile kabullenme konusunda herhangi bir sorun yaşamadım diyebilirim.

Çözemediğimiz sorunlar sistemsel’

Hizmet verdiğiniz mahallede özellikle kadınların size yansıttıkları zorluklar nelerdir? Bunları çözmek için birlikte nasıl bir yol izliyorsunuz?

Kadın arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılar var elbette. En temel sorunlar istihdam, geçim sıkıntısı, ailevi sorunlar. Bu konularda muhtarlığımıza gelip yardım talep eden çok sayıda arkadaşımız oldu elbette. Çözüm noktasında, birçok kurum ve özel sektörle ciddi işbirliğimiz oldu, birçok kişiye istihdam sağladık, mesleki yeterlilik alanında verilen eğitimler konusunda da yönlendirmeler yaptık.

Mahallemizdeki her vatandaşımız bize gelen sorunlara asla duyarsız kalmayacağımızı, çözüm üretmek için tüm çabayı sarf edeceğimizi bilmeliler. Zira bana gelen her soruna sadece görevim gereği değil aynı zamanda insani olarak da yaklaşıyorum. Elbette çözemediğimiz, aşamadığımız bazı sorunlar oluyor fakat tamamen sistemsel.

İkinci dönem ustalık dönemidir’

Önümüzde hem genel seçimler arkasından da yerel seçimler var. Muhtarlıkta devam edecek misiniz? Yoksa siyasette daha üst görevlere mi talipsiniz?

Hayatım boyunca uzun vadede plan yapmadım, 24 saatte birçok şeyin değiştiği bir ülkede çok da öngörülü olunmuyor ne yazık ki. Zamanı geldiğinde koşullar uygunsa neden olmasın. Ama şunu da belirtmek isterim, tüm görevlerde ikinci dönem ustalık dönemidir ve daha yararlı olunabilir aslında.

Siyaset konusu biraz daha farklı benim için. Evet, siyasi hedeflerim var fakat siyaset bir ekip işi, sağlam bir ekiple bir kentin kaderini olumlu yönde değiştirebileceğimize, o kente bir anlayış inşa edebileceğimize inanırsam elimi değil, gövdemi taşın altına koyarım.