Bu köşemde çok yazdım işsizlik sorununu. Ama bitmiyor bu işsizlik. Her 3 kişiden biri işsiz ne yazık ki. Bekçi ve hademeliğe 80 bin üniversiteli başvurdu. Hani işsizlik yüzde 5’e inecekti?

Başka acı bir gerçek de 6 milyon hane birçok kalemde sosyal yardım alıyor. Çünkü ekonomik kriz, artan işsizlik, fahiş zamlar nedeniyle artık milyonlarca haneye temel gıda ürünü bile girmiyor. 3.7 milyon haneye patates ve soğan yardımı da yapıldı.

DİSK-AR raporunda TÜİK’in işsiz sayısına ilişkin verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek 2019 Ekim ayında 6 milyon 413 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısının Ekim 2021’de bir milyon 869 bin artarak 8 milyon 281 bin olduğu vurgulandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü de 2018'de küresel işsiz sayısının 172 milyona çıktığını duyurdu.

Birgün Gazetesi'nden Aziz Çelik’in işsizlik sorunun iyi anlatmış:

“İşsizlik dünyada, düşerken Türkiye’de neden artış eğiliminde? Ekonomi iyiye gidiyorsa insanlar neden işsizlik ve yoksulluk yüzünden intihar ediyor? Tartışılması gereken sahici sorular ve sorunlar bunlar. Çaresizlik, umutsuzluk, geleceksizlik ve güvencesizlik dramatik öykülere dönüşüyor. İşsizlikte hiçbir iyileşme belirtisi yaşanmıyor. İşsizlik hem dönemsel hem de karşılaştırmalı olarak artıyor. Sadece güncel işsizlik verileri Türkiye’nin işsizlik gerçeğini anlamak açısından yetersiz kalacaktır. Türkiye 2018 krizinden sonra yeni iş yaratma kapasitesini ciddi biçimde yitirdi, dahası toplam istihdamda ciddi bir gerileme yaşandı.”

Altı çizilmesi gereken diğer bir husus ise işsizliğin Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde önceki döneme göre artış göstermesidir. Bu, uzun dönemli eğilimi anlamak açısından önemlidir. TÜİK verilerine göre 1989-2002 döneminde yıllık ortalama işsizlik oranı yüzde 8 iken bu oran 2003-2019 döneminde yüzde 10.9’a yükseldi. İşsizlik AB ve OECD ülkelerinde son on yılda düşüş eğiliminde iken Türkiye’de artış eğilimindedir. AB’nin yüksek işsizlik oranına sahip ülkeleri olan İspanya ve Yunanistan’da işsizlik düşüş eğiliminde iken Türkiye’de artmaktadır. OECD üyesi ülkeler arasında işsizlik oranı ortalama 5.2 iken Türkiye bu ülkeler arasında yüzde 13 civarında işsizlik oranı ile en yüksek işsizlik oranına sahip üçüncü ülke olarak yer almaktadır.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.