Röportaj / Gökçe ADAR

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 9 Eylül Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Makamında, gazetemiz Yayın Koordinatörü Hakan Dirik ve muhabirimiz Gökçe Adar ile bir araya gelen Selvitopu, Uzundere'de İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne tahsisli alanın, TOKİ tarafından konut alanına çevrilmek istenmesine karşı mücadelelerinin devam ettiğini ifade ederek, bazı iktidar milletvekillerinin bu konuda belediyeyi suçladığını ve vatandaşların belediyeyle karşı karşıya getirildiğini söyledi. Son zamanlarda muhalefet belediyelerine yapılan teftiş ve sorgulamaları da değerlendiren Selvitopu, belediyenin son derece açık ve şeffaf yönetildiğini ifade etti. Ülkede var olan ekonomik sıkıntılardan belediyenin de nasiplendiğini dile getiren Selvitopu, “Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Biz de bu ekonomik sıkıntılarda önümüzü göremiyoruz” diye devam etti. Öte yandan Selvitopu, Yayın Koordinatörümüz Hakan Dirik ve muhabirimiz Gökçe Adar ile birlikte ilçeye kazandırılan Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi, Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Mobilya Akademi ve Kibar Belediye Hizmet Kompleksi'ni gezerek, projeler hakkında bilgi verdi.

ŞPO İPTAL ETTİRDİ

Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere Mahallesi sınırlarındaki İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsüne TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) tarafından konut yapılmak istenmiş, TOKİ ve Karabağlar Belediyesi karşı karşıya gelmişti. 80 hektarlık alanın, 42 hektarının konut alanı yapılmak istenmesine karşı çıkan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, alanın tamamının üniversiteye ayrılması yönünde talepte bulunmuş, bunu da yargıya taşımıştı. İzmir 4. İdare Mahkemesi de, TOKİ ihalesini iptal etmişti. TOKİ ihalesi iptal edilen konutlar için kura çekimlerine başlamış ve vatandaşlardan cüzzi bir peşinat ücreti almıştı. Karabağlar Belediyesi tarafından açılan dava ile ihalesi iptal edilen TOKİ, 26 Kasım'da yeniden bir ihaleye çıkmış, vatandaşları umutlandırmıştı. Karabağlar Belediyesi de, soluğu tekrar mahkemede alarak, yeni iptal davası açmıştı. Süreç devam ederken, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetimi de konuya müdahil olmuş, TOKİ planlarının iptal edilmesi için ayrı bir itiraz davası açmıştı. ŞPO İzmir Yönetimi'nin açtığı dava sonucunda, yürütmeyi durdurma kararı verildi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, kendi davalarının da aynı sonuçla sonuçlanacağını beklediğini ifade ederek, süreç hakkında bilgi verdi.

'BİZ SUÇLANDIK'

Konunun belediye üzerine yıkıldığını ve vatandaşı mağdur eden kişinin belediye değil TOKİ olduğunu ifade eden Selvitopu, “Sorunu TOKİ'nin kendisi yarattı. 80 hektarlık bir alan var. Biz hepsinin üniversite alanı olmasını istiyoruz ama TOKİ 38 hektarlık alanı üniversite, 42 hektarı toplu konut olsun diyor. Tartışma ortaya çıkmışken, daha kura çekimleri yokken biz dava açıp, bu planları iptal ettirdik. Planlar iptal edildiği tarihlerde, TOKİ kura çekimlerine başladı. Yani sorunu kendisi yarattı. Sonra da sorunu sanki belediye yaratmış gibi bizi suçladı. Konuyla ilgilenen AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da bizi suçladı” diye konuştu.

'AYNI SONUCU BEKLİYORUZ'

Söz konusu alanla ilgili mahkeme kararlarının olduğunu ifade eden Selvitopu, “Planlar iptal edilmiş, mahkeme kararları var. Nasıl geri duracağız? Bir hukuk kararı var. Karar; buraya konut yapamazsınız diyor. Danıştay, bu kararı vermiş. Danıştay, iptal ediyor, TOKİ aynı planı inatla tekrar onaylıyor” şeklinde konuştu. ŞPO Yönetimi'nin açtığı dava sonucunda planların tekrar iptal edildiğini söyleyen Selvitopu, en yakın zamanda kendilerinin de açtığı davanın sonucundan da aynı kararı beklediklerini söyledi. Selvitopu, “Bizim açtığımız dava devam ediyor ama TOKİ'nin bu 'inat planı' da iptal olacak” diye konuştu.

'ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ'

Türkiye'nin ekonomik kriz içerisinde olduğunu ifade eden Selvitopu, bu durumun diğer belediyelerde olduğu gibi Karabağlar Belediyesi'ne de yansıdığını ancak belediyenin son derece tedbirli hareket ettiğini ifade etti. Selvitopu, “Katı atık zamlarını bu yıl yapmadık. Kendi gelirlerimizle bir takım tedbirlerle geçinmeye çalışıyoruz. Bu yıl önümüzü göremiyoruz. Tahsilatlar geldi ancak bu tahsilatlar Aralık ayının payını. Ocak ayında gelen paylar biraz fazla oluyor. O yüzden Şubat ayını bekliyoruz. Belediyelerin bütçelerini artırmak için zam yapmak gibi bir hakkı yok. Yasal kurallar var, meclis kararları var. Değişiklik yapmanız o kadar kolay değil. Tedbirli gitmek zorundayız, ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz” ifadelerini kullandı.

'DANIŞTAY'DAN DÖNDÜ'

Özellikle muhalif belediyelere yapılan teftişlerin sorulması üzerine ise Selvitopu, Karabağlar'a da  2 yıl önce siyasi bir müfettişin geldiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Zaman zaman valilikten kaymakamlıktan denetimler oluyor, inceliyorlar. Çeşitli belediye işleriyle ilgili müfettişler geliyor. Mülkiye müfttişi iki sene önce gelmişti. Gelen müfettiş siyasiydi ama Danıştay'dan döndü. Bilgi isteniyor, dilekçe veriliyor. Sayıştay denetimleri zaten rutin yapılıyor. O zaten olması gereken bir denetim. Ona hiç bir itirazımız yok.”

'KENDİ BAŞIMIZA KALDIK'

İlçedeki moloz yığınları hakkında da konuşan Selvitopu, “Her zaman belediye suçlanıyor ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da tam anlamıyla konuya hassas yaklaşsa hiç bir şey olmaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, molozlar için yer göstermiyor. Tunç Soyer'in bundan haberi var mı bilemiyorum ama ilçe belediyeleri kendi başına bırakılmış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir yer göstermesi lazım. Uzundere Mahallesi'ne yakın hurdalar için de aynı şey geçerli. Hurda yakımı yapan şirketlere ceza kesiyoruz ama bakanlığın da taşın altına elini koyması lazım. Hiçbir şey yapmıyor” dedi.

Amaç kalifiye eleman

Karabağlar denilince akla mobilyanın geldiğini ve bu nedenle ilçeye bir mobilya akademinin kazandırıldığını ifade eden Selvitopu, “Karabağlar'ın mobilya konusunda bir marka değeri var. mobilya deyince İzmir'de akla gelen tek yer Karabağlar. Ne yapabiliriz diye düşündük. Hem ilçe ekonomisine katkı sunacak hem de kalifiye eleman yetiştirecek bir merkez oluşturmaya karar verdik. Bu merkezde her türlü imkan hazır. Tam bir akademi gibi, pratik eğitimler başlayacak” diye konuştu. Öte yandan İzmir Kalkınma Ajansı’nın da yapımına (İZKA) maddi destek verdiği Mobilya Akademi'de 120 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, 4 eğitim odası, atölyeler, idari ofisler, kafeterya ve otopark bulunuyor. 3 katlı merkez yaklaşık, 7.5 milyon liraya mal oldu.

Nasreddin'in içinden uzay çıktı

Uzundere'de bulunan Nasreddin Hoca heykeli altını da adeta bir bilim yuvasına dönüştürdüklerini ifade eden Selvitopu, “Heykelin altında 2 bin metrekare bir alan var. Proje alanında yalnızca restoran olarak gözüküyordu. Farklı olmasını istedik. Çocuklar için adeta bir bilim yuvasına döndü” diye konuştu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın da yapımına destek verdiği merkezde ilk olarak “Uzay ve Havacılık” sergisi açıldı. Merkezde, bu tür sergilerin yapılacağı çok işlevli salon, çocukların etkileşimle öğrenip eğlenebilecekleri atölyeler, kütüphane, kafeterya, teras ve ebeveyn salonu yer alıyor. Müzik-ritim, çizim-boyama, kes-yapıştır, yerleştirme sanatı (enstalasyon), bilim ve teknoloji, doğa ve çevre atölyeleri bulunuyor. Ayrıca tiyatro, kukla, bale ve müzik gösterilerinin yapılacağı Nasrettin Hoca Sahnesi yer alıyor. Merkez yaklaşık 6.7 milyon liraya mal oldu.

İkinci en büyük merkez

Karabağlar'da Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi sonrası en büyük merkezin Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde bulunan Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi'nin olacağını söyleyen Selvitopu, merkezin ilçe için çok önemli olduğunu dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapılan merkez 4 kattan oluşuyor. 6 bin 600 metrekare alana sahip merkezde çok amaçlı tiyatro salonu, otopark, taziye salonu, mescit, derslikler, kafeterya, spor salonu, eğitim salonları, çocuk oyun odası, seminer odası, çocuk ve gençlik danışma merkezi, nikah ve konferans salonlarıyla düğün salonu yer alıyor. Merkez yaklaşık 18.5 milyon liraya mal oldu.

Öte yandan, Karabağlar Belediyesi'nin hayata geçirdiği Kibar Hizmet Kompleksi'nin de üst giriş katı modern pazaryeri, orta katı nikah, düğün ve toplantı salonu olarak tasarlandı. Salonun girişinde gelin-damat odası, oda nikahlarının kıyılabileceği alan, takı bölümü de bulunuyor.