Normal bir zaman aralığında olsaydık eğer; muhtemelen, bu ayın yani Ocak’ın ilk haftası ile beraber bir yazımda, sizlere futbol sezonunun ilk yarsının bittiğini ilan eden ara tatili yazardım. Ve ara tatildeki kamp döneminden duyumlarla, özellikle de transfer dedikodularıyla bilgilendirirdim sizleri…

Ne var ki, henüz dünyanın dönüş yönünü tersine çeviremeyen, ancak bütün hayatımızı, yaşam döngümüzü alt üst eden salgın nedeniyle, futbol liglerimizde de takvimsel şaşkınlıklar yaşıyoruz.

Normal bir zamanda dedim ya, Süper Ligimizdeki takım sayımız on sekizdi. Bu sezonla beraber sayı yirmi bire çıkarıldı ve doğal olarak da toplamda otuz dört haftada sonlanacak lig, kırk iki haftaya uzadı. “Ne şiş yansın, ne kebap” felsefesini şiar edinmiş futbolumuzu yönetenler, böyle bir kararla, kulüplere iyilik yaptıklarını sandılar ve aldandılar. Boş tribünlere oynamak zorunda kalan takımlar da, tribün ve tribün kaynaklı gelirlerinin yerine, televizyonlardan yani yayın gelirlerinden aldıklarıyla idare edeceklerdi ki; bar, restoran, birahane, kafeterya ve benzer toplu gösterim yapan yerler de kapatılınca… Bir de, evdeki izleyen de ekmek derdine düşüp, televizyonunu kapayınca…

Ama tüm planlama kırk iki haftaya göre planlanmıştı ve mevcut zaman, lastik gibi uzatılamayacağına göre bu maçlar da, bu zaman diliminin içerisine sıkıştırılıp oynanacaktı. Ki öyle de oluyor; bırakın Süper Ligde devre arasını, birkaç haftada bir, hafta içi de müsabakalar yapılmak zorunda…

Ama rakamlara bakıldığında Süper Ligimizin yarısını geri de bıraktık. Yirmi bir haftayı deviren Süper Lig için, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), resmi internet sitesinde ilk yarının istatistiklerini yayınlamış, ben de sizler için içlerinden ilginç olan bazı noktaları süzdüm ve sizlerle paylaşmak istedim;

Süper Ligin ilk yarısında en fazla forma giyenler;

İlk yirmi maçta, ilk on bir de başlayıp, tam doksan dakika forma giyen sadece üç futbolcu var; Alanyaspor’un kalecisi Marafona, Gaziantep F.K. kalecisi Günay Güvenç ve Konyaspor’da altıncı sezonunu yaşayan sağ bek Skubiç.

Kendi sahasında en fazla maç kazanan takım, sekiz maç ile Beşiktaş. Deplasmanda en fazla maç kazanan takım ise yedi maç ile Fenerbahçe.

Gol kralı, on üç golle Hatayspor’lu Boupenza. Ne var ki, gol krallığı listesindeki ilk 12’ye giren futbolcuların yalnızca biri yerli; 6. sırada sekiz golle Malatyasporlu Adem Büyük. Gol sıralamasında ilk yirmide ise sadece üç yerli var.

Süper Ligin ilk yarısında atılan gollerin toplam sayısı 582. Ancak bunların 17’si, kendi kalesine atılan gol. Atılan gollerin 75 tanesi, ilk yarının ve maçın sonuna eklenen + zamanlarda atılmış. Yani uzatmalarda atılan goller toplamın yaklaşık %13’ü ediyor.

En fazla kafa golünü Beşiktaş atmış. Penaltıdan en fazla gol bulan ekipler ise 8’er gol ile Galatasaray ve Çaykur Rizespor.

Haftalık gol ortalaması 27,7.

35 gollü 15. hafta en fazla, 15 gollü 4. hafta ise en az gollü haftalar.

Cezalara da bakmazsak olmaz;

Toplamda 909 kez sarı, 65 kez de kırmızı kart çıkmış hakemlerin cebinden… Sarı kartların haftalık ortalaması 43,28. Kırmızı kartların haftalık ortalaması ise 3,09. En fazla kırmızı kart gören ekipler, 7’şer kırmızı ile Hatayspor ve Antalyaspor. Kırmızı kart görmeyen ise iki takım var; Göztepe ve Konyaspor.

En fazla sarı kart gören ekipler 52’şer sarı ile Karagümrük, Gaziantep F.K. ve Konyaspor. En az sarı kart gören takım, 31 sarı kart ile Başakşehir Futbol Kulübü…

Oyuncu bazlı kart cezalarına da bakarsak;

En fazla kırmızı kart gören futbolcular 2’şer kırmızı ile Hatayspor’dan Gökhan Karadeniz ve Riberio ile Trabzonpor’dan Da Silva ve Başakşehir’den İrfan Can Kahveci. Sarı kartlarda ise 7’şer sarı kart gören Hataysporlu Dos Santos, Konyasporlu Marko Jevtoviç ile Gençlerbirliği’nden Piris listenin başında yer alıyorlar.

Ligin en genç futbolcusunu; 20.06.2005 doğumlu Emre Uzun’u oynatan ekip Antalyaspor. Ligin en yaşlı futbolcusunu; 08.02.1983 doğumlu Atiba Hutchinson’ı oynatan ekip is Beşiktaş.

Enteresan bir istatistik daha… Oyuncu değiştirme sayıları;

Salgın dolayısıyla oyuncu değişiklik sınırı üçten beşe çıkarılmıştı, hatırlayacaksınız. Yirmi müsabaka oynamış bir takımdan da, bu hesaba göre 100 oyuncu değişikliği beklersiniz doğal olarak… Bu matematiğe tam uyan yok ama, 99 değişiklik ile Başakşehir ve 95 değişiklik ile Galatasaray takımları, kendilerine verilen bu hakkı sonuna değin en fazla kullanan iki ekip… Değişiklik haklarını en az kullananlara bakarsak; toplamda 64 kez oyuncu değişikliği yapan Kasımpaşa’yı, 65 kezle Denizlispor ve 66 kezle de Trabzonspor izliyor.

Dipnot; “Dünyanın en güzel oyunu, saf matematiktir. Satrançtan daha ilginçtir, pokerden daha risklidir ve monopolden daha uzun sürer. Bedavadır. Her yerde oynanabilir. Arşimet banyosunda bile oynamıştı.” R.J.Trudeau.