Ülkemizde antidepresan kullanımı artıyor.

15 yıldır antidepresan kullanan ama doktora gitmeyenler var.

Sağlık Bakanlığı’nın verileri, 2020’ye kadarki 11 yılda antidepresan kullanım miktarının yaklaşık yüzde 70 arttığını gösteriyor.

CHP  Adana Milletvekili, eczacı ve iktisatçı Burhanettin Bulut,  2017’den 2021’e geçen 5 yılda satılan antidepresan kutu sayısının 11,5 milyon arttığını söyledi.

Aantidepresan ilaçlarının satışının artması, ruh sağlığı bozukluklarının arttığı anlamına gelir mi?

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doçent Doktor Deniz Ceylan’a göre, antidepresanların satışının artması, her zaman tek başına ruh sağlığı bozukluklarının arttığı anlamına gelmiyor;

Covid’in yarattığı stres, anksiyete bozukluklarında, depresyonda, bilişsel işlev bozukluklarında bir artışa yol açtı. Hem unutkanlıkla ilgili, hem kaygıyla ilgili hem de mutsuz olmayla ilgili psikiyatrik sorunlarda bir artış görüldü. İkincisi, antidepresan tıbbın pek çok alanında kullanılan bir ilaç. Bu bozukluklardaki artış da antidepresan kullanımında bir artışa yol açabilir. Üçüncüsü, toplumun ruh sağlığı hizmetinden faydalanma oranı artmış olabilir” diyor Deniz Ceylan,klinik gözlemlerine dayanarak toplumun ruh sağlığının bozuluyor olabileceğini kaydediyor;

En büyük sorun ekonomi. Hiçbir şekilde maddi özgürlüklerinin olmaması.”

Pandemi, rekor enflasyon, artan geçim sıkıntısı, ekonomik belirsizlikler, gelecek kaygısı… Dünyada ruhsal sorunlar yaşayanların sayısında patlama yaşanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 280 milyon insan depresyon, 970 milyon kişi ruhsal bozukluklar yaşıyor. Her yıl 700 binden fazla kişi intihar ederek yaşamına son veriyor.

Dünyada kendini kötü hissedenler iki yılda 2 kat arttı. DSÖ "ruh sağlığına yatırım" çağrısında  bulundu.

Ruh sağlığımız için uzmanlara kulak verelim;

Kendinize iyi bakın,daha sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek, doğada ya da açık havada daha fazla zaman geçirmek, arkadaşlar ya da aile fertleriyle konuşmak. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol, sigara, uyuşturucudan uzak durmak, düzenli egzersiz ya da spor yapmak, düzenli uyku, orman stresi emiyor. Bunun için yeşil alanda geçirilen 20-30 dakika stres hormonu kortizol düzeyini kalıcı olarak düşürüyor.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.