Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesindeki sayacılar, sigortasız, güvencesiz ve düşük ücretlere çalıştırıldıklarını belirterek, duruma isyan etti. Emekçiler, önümüzdeki pazartesi günü iş bırakmayı planlıyor.

Haber / Umut KARAKOYUN

Düşük ücret ve sigortasız çalıştırılmaya isyan eden Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesindeki sayacılar, örgütlenmeye başladı. Taleplerinin karşılanması için zaman zaman iş bırakan emekçiler, seslerini hem işvere hem de devlete duyurma telaşında. Dün bir kez daha toplanan sayacılar, pazartesi günü iş bırakma kararı aldı. 30 kişinin çalıştığı Işıkkent'te hiç bir haklarını alamadıklarını söyleyen Sinan Çelik isimli emekçi, 15 yıldır bu işi yaptığını belirterek; “Mesleğe girdiğimde sigortam yapılmış olsaydı şimdi benim günlerim dolmuştu. Burada kaçak işçilik var. Bir atölyede 50 kişi çalışıyorsa bunların 10'u sigortalı yapılıyor. Haklarımızın hiç birini alamıyoruz. Çalışma şartları çok kötü, insanların haklarını yiyorlar. Normalde 8 saat çalıştırılması gereken biri, sabah saat 08-00'de başladığı işi gece 22.00'de ancak bırakabiliyor. Köle sistemine resmen geri döndük” dedi.

58 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Tevfik Saraç da mağdur çalışanlardan biri. Senelerdir insanların haklarını almadan çalıştığını kaydeden Saraç, şunları söyledi: “Saya demek ayakkabının yüzde 75'i demektir. 15 yıldır, ücretlerimiz aynı. Hepimiz perişan durumdayız. Günde 12-13 saat çalışıp evlerine para götüremeyen arkadaşlarımız var. Hiçbir işveren bizimle konuşmuyor. Derdimizi dinlemiyor, bizi muhatap bile almıyorlar. Çünkü onların tuzu kuru. İşveren mevsimine göre araba değiştiriyor. Ama bizim arkadaşlarımızın bir çoğu evine ekmek götüremediği için eşlerinden ayrılıyor. Durum bu kadar acı. Sesimizi duyan yok.”

ŞARTELİ KAPATALIM

İşverenlerin bir kısmının fason çalışmaya başladığını savunan Halil Daşbaş da, çalışma koşullarından şikayetçi. Şuanda 6 yıl önce verilen paralara çalıştırıldıklarını vurgulayan Daşbaş, mağdur olduklarını dile getirdi. 26 yaşında olan ve 12 yıldır bu mesleği yapan Feyyaz Akın, yıllarının birikiminin artık isyana dönüştüğünü söyledi.

Gücümüze inanalım

Haklarını alana kadar mücadele edeceklerini açıklayan Yalçın Yanık, kendilerinin işverenin iki dudağı arasında hareket etmeyeceklerini belirtti. Işıkkent'te 30 binden fazla insanın çalıştığını ve hiçbirin haklarını alamadığının altını çizen Yanık; “Sigorta, yemek, sağlık, yol... Yok yok. 30-40 yıl önce kaybettiğimiz hakları almak için daha kararlı olmalıyız. İşverenler sizleri yıllardır yok pahasına çalıştırdılar. Bu süre zarfında hastalandık, evlerimize para götüremediğimiz günler oldu. Ekmeğimizden, çocuklarımızdan olduk. İş olduğu zaman bizi çağırdılar, 8 saat değil 14 saat çalıştık ve iş bitti bizi kapının önüne koydular. Bizi insan yerine koymuyorlar ama güç bizde. Gücümüze inanalım” dedi. Sayacılar, dernekleşme çalışmalarını sürdürdüklerini ve bundan sonra örgütlü bir şekilde mücadele vereceklerini belirterek toplantılarını sonlandırdı.