İzmir Valiliği Hayvanları Koruma Kurulu, belki de Türkiye'de bir ilke imza attı. Kurul, geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda, “geleneksel gösteri” adı altında düzenlenen faaliyetlerin yeni “Hayvanları Koruma Kanunu” kapsamında yer almaması için, bakanlık nezdinde yazışmalar yapılmasına karar verdi.
Nedir bu geleneksel gösteriler?
Deve güreşleri bu kapsamda ilk akla gelen organizasyonlardan. Deve güreşleri kadar olmasa da boğa güreşleri de -İspanya'daki matadorlar gelmesin tabii aklınıza- bazı illerde yapılıyor.
Son dönemde hayvan hakkı savunucularının bu konudaki kararlı ve azimli mücadelesi sonuç vermeye başladı. Mesela İzmir'de Bayraklı ve Bornova'da yapılması planlanan deve güreşleri, hayvanseverlerin talebi üzerine belediye başkanlarının talimatı ile iptal edildi.
Bir süre önce, Bakanlar Kurulu toplantısında da hayvan hakları yasasının gündeme geldiği ve yasa tasarısına göre horoz ve deve güreşi yaptıranlara 2 aydan 3 yıla kadar hapis cezası getirileceği de öne sürülmüştü.

***

Tabii, bu gelişmeler ve deve güreşlerinin bir “hayvan hakkı ihlali” olduğu yönündeki farkındalığın artması, bu tip organizasyonlardan para kazananların hoşuna gitmiyor.
Sosyal medyada “deve güreşleri iptal edildi” başlıklı paylaşımların altına yazılan, çoğu kez çizgiyi aşan sertlikteki mesajlar da bunun bir göstergesi. Organizatörler, deve sahipleri, bu tip etkinliklerde yaptığı satışlardan para kazananlar burunlarından soluyor.
Nitekim geçtiğimiz günlerde, Deve Güreşleri Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt Toker de, bir telaş Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın danışmanları ve AKP'li vekillerle bir araya gelmiş. Toker görüşmelerde; deve güreşlerinin kanunlara ve “Avrupa Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi”ne uygun olduğunu savunmuş.
HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan, bu ilginç savunmaya karşı, sosyal medyada harika bir paylaşımda bulundu:
“Bakın sizce bildirgeye uyuyor mu?
Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi
Madde 10:
1. Hayvanlardan insanın eğlencesi olsun diye yararlanılmaz.
2. Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan
onuruna aykırıdır.”

Yani neymiş efendim?
Avrupa Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi gayet açık ve netmiş. Deve güreşleri, horoz dövüşleri, yunus gösterileri, sirklerde hayvanların kullanılması ve benzerleri; hayvan haklarına aykırıymış.
Türkiye bu beyannameye taraf ülkelerden... Yani bu beyannamede yazılan maddelerin doğru ve geçerli olduğunu kabul etmiş, ülkemizde de hayvan hakları ile ilgili yasaları şekillendirirken bu beyannameyi dikkate alacağımızı belirtmişiz.
Ne diyelim; Avrupa Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne imzayı 1975'te attık ama inşallah, bir gün çıkacak yeni yasada sözümüzü tutarız!