Ülkemizde, A takımlar düzeyinde, futbol takımı sayılarına bir bakalım; Profesyonel liglerimizde top koşturanların toplamı 125. Hemen altlarında Bölgesel Amatör Lig dediğimiz BAL’da da 152 takım, etti mi toplamda 277…

Bahsini ettiğimiz takımlara her ildeki yerel amatörde mücadele edenleri de eklersek; şöyle kaba bir hesapla ülkemizdeki futbol A takımlarının sayısı iki bin civarında falan… Alt yapılardaki takımlar hariç…

Tabii, bunların tamamı erkek takımları… Futbol erkek oyunu ya!

Kadın liglerimize bakalım beraber; Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) düzenlediği üç tane kadın ligimiz var ve bu üç lig içerisinde toplam kadın A takımı sayısı sadece 103… Yani 80 milyonun yaşadığı, Avrupa ve Asya kıtalarını birleştirdiğini her fırsatta ballandıra ballandıra anlattığımız, güzelim ülkemizin üst liglerinde sadece 103 tane kadın futbol takımı var!

Yerel ligleri soracaksınız doğal olarak… Maalesef yerel liglerimizde A takım düzeyinde kadın liglerimiz yok! Sadece alt yapılar… Onlar da yeni yeni başlıyorlar. Gelin İzmir’imize bakalım; İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunun (İzmirASKF) resmi internet sayfasında kadın liglerindeki takım sayısı, genç kızlar kategorisinde sadece 6 takım var ki biri zaten ligden çekilmiş. 5 takımlı bir grupta genç kızlarımız başlamışlar müsabakalara… Ayrıca önemle belirtmeliyim ki, bu yıla kadar onlar da yoktu!

Geçtiğimiz hafta Bornova’da, Tatlı Mustafa Stadında (eski Taç Sanayi sahası) bir tabela gördüm; Bornova Genç Yıldızlar Spor Kulübü. Kadın futbolunun gelişimi için kurulmuş ve çalışmalarına başlamış. Hemen aklıma dört, beş yıl önce, özellikle Avrupa kupalarında baş döndürücü başarılara imza atan Konak Belediyespor kadın futbol takımı geldi. Konak’ın kadın takımı kapanmış falan değil bu arada… TFF Kadınlar 1.Liginde mücadeleye devam ediyorlar.

Başa dönüyorum; erkek takımı sayısı ülkemizde alt yapılarla beraber on binin üzerinde… Toplam kadın takımları sayımız ise ülke genelinde beş yüzü geçmez! Her fırsatta dile getirdiğimiz kadın-erkek eşitliği ve kadının Türk toplumundaki yeri söylemlerini bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum. Sayısal verilerin yeterince açık olduğunu sanıyorum!

Peki, ne yapmalı? Yeni bir kadın futbol takımı kurmak ya da var olan bir spor kulübü içerisinde kadın futbolu yapılanması için uğraşmak, bu kadar zor mu? Maddi yetersizlikler ve bu yetersizliklerin getirdiği sınırlı insan kaynakları kullanımına, tesis sorunlarını da eklersek çok mu karamsar bir tablo çizmiş olurum?

Biz millet olarak her şeyi devletten bekliyoruz ya… Bunun da ilk adımlarını bence belediyelerimiz atmalılar. Daha doğrusu belediyespor kulüpleri ilk ateşi yakmalılar. Konak Belediyespor örneğinde olduğu gibi…

Dipnot; “Cinsiyet eşitliği sadece bir hedef değildir. Cinsiyet eşitliği, yoksulluğu azaltmanın, sürdürülebilir bir kalkınma yaratmanın ve iyi yönetim oluşturmanın temelidir” Michelle Bachelet.