Haber / Didar Demirci

Mart itibariyle Türkiye’de de görülen korona virüse ilişkin ilk başlarda sıkı önlemlerle salgının yayılım hızı en aza indirilmeye çalışılsa da uzmanlar, 1 Haziran itibariyle yasakların gevşetilmesi, insanların memleketlerine gidip gelmesi gibi riskli hareketliliğin, alınan önlemlerin çöpe gitmesine neden olduğunu söylüyor. Durum böyle olunca sağlık çalışanlarının da hastalığa yakalanma riski arttı. Korona vakalarının kontrol edilemez bir şekilde arttığını dile getiren sağlıkçılar, ‘Tükendik’ diyorlar. Bakanlığın günlük olarak açıkladığı verilerin doğruluğunun tartışılır olduğu da uzun zamandır gündemde. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Eş Başkanı Nursel Yücesoy, “Bakanlığın günlük açıkladığı vaka sayısı bir Ankara kadar anca ediyor” dedi.

İzmir’de günlük vaka 500

İzmir’de vaka sayılarının arttığını, özellikle Buca ilçesinde vakaların fazla olduğunu dile getiren Yücesoy, “Sağlık çalışanlarında da vaka sayısı giderek artıyor. Kendi sağlık çalışanını koruyamayan Bakanlık, halkın sağlığını nasıl koruyacak? İzmir’de günlük vaka sayısı 500’ün üzerinde, Buca’da ise 100’ün üzerinde” diye konuştu. Yoğun bakım gerektirmeyen vakaların, hastanede yoğunluk oluşmaması için evlerinde izole edildiğini söyleyen Yücesoy, “Mart, Nisan ve Mayıs aylarında vaka artışı çok olmadığı için hastanelerde izole edilebilen vakalar, şimdi yoğunluk oluşmaması için evlerinde izole olmaları isteniyor. Tabi yoğun bakım gerektirmeyen hastalar için bu durum söz konusu. Ancak, evde temaslılar da pozitif çıkmaya başladı. Evde izole olmaya giden hastanın sosyo ekonomik durumu çok önemli. Evdeki bakımını sağlayamayacak durumda olanlar var. Vaka sayıları bu derece artmasaydı bu şekilde bir sorunla karşılaşmayacak, hastanede en azından bizim gözetimimizde olacak, evdeki kişilerin de hastalığa yakalanmasını önlemiş olacaktık” ifadelerine yer verdi.

Test yaptırana ‘karantina’

Vatandaşın, korona virüs testi yaptırdığını ancak testi sonuçlanana kadar da dışarıda gezdiğine dikkat çeken Yücesoy, “Kişi numune vermeye geliyor. Sonrasında testinin sonucunu beklemeden dışarıda geziyor. En azından sonuçları çıkana kadar evde kendini karantinaya alması lazım” dedi. Yücesoy, toplumsal ve sosyal hareketliliği fazla olduğunu dile getirerek, “İnsanlar her şey yolundaymış gibi davranmaya başladı. Bu durum riski daha da artırıyor” diye konuştu.

Hem virüs hem şiddet

Sağlık çalışanlarında bulaşın ve ölü sayısının arttığını hatırlatan Yücesoy, “Güvenceli sağlık istihdamı için yasa tasarısı hazırlıyoruz. Sağlık çalışanlarında vaka ve ölü sayısı ülke genelinde artıyor. Bu kadar bulaşa rağmen çok az insanla pandemide çalışıyoruz. Atanamayan sağlık emekçisi arkadaşlarımız var, çok uzayan nöbetler var. Tükendik! İntihar edenler, istifa edenler, emekliliğini isteyenler var” dedi. Yücesoy, ayrıca o kadar sağlık çalışanını kaybetmelerine karşılık koronanın meslek hastalığı ya da iş kazası sayılmadığını söyleyerek tepki gösterdi. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete de değinen Yücesoy, “Sağlık Bakanı 60 yaş ve üzeri vatandaşa korona hastalarına yapılan zatüre aşısı uygulanacağını söylemesinin ardından, aşı olmak isteyen kişiler, aşının şu anda olmadığını söyleyen 3 hemşireyi darp etti. Lütfen kurumlara bu aşıyı temin etmeden açıklama yapmayın” diye konuştu.