Haber / Didar DEMİRCİ

Pandemi sürecinde istihdamın korunması için alınan önlemlerden biri de işten çıkarma yasağı oldu. Ancak işten çıkarma yasağına karşı patronlar çalıştırdıkları onlarca işçiyi Kod 29’u gerekçe göstererek işten çıkardı. Bu durum işçinin işini kaybetmesinin yanı sıra bir başka yerde iş bulmasının da önüne geçti. Avukat İbrahim Özdemir, Kod-29 istismarından kurtulmak için işçinin yapması gerekenleri Emeğin Sesi’ne anlattı. İşten çıkarma yasağının bir istisnası olan Kod-29’un çok sayıda işçiyi mağdur ettiğini dile getiren Özdemir, 1 Nisan 2021 tarihinde 2021/9 SGK Genelgesi'yle Kod-29’un kaldırılarak yerine 9 yeni kod geldiğini hatırlattı.

Özdemir, “Pandemi döneminde Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler eğer bu kod istismar edilerek işten çıkarıldıklarına inanıyorlarsa kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilikten kaynaklı alacaklarının tahsili için öncelikle işverene noter vasıtasıyla ihtarname keşide etmelerinde fayda vardır. Bu usulle neticeye ulaşamamaları halinde iş hukukunda zorunlu dava şartı olan arabuluculuk yoluna, adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvurarak çözüm oluşturmaya gayret göstermelidirler. Arabuluculukta netice alamamaları halinde ise iş mahkemesine dava yolu ile başvurarak tazminat ve sair alacaklarını talep etme hakkına haizdirler. Dava süreci sonunda lehe sonuçlandığı takdirde davanın kararının kesinleşmesi neticesinde kesinleşmiş mahkeme ilamıyla vakit kaybetmeksizin SGK’ya başvurarak Kod-29’u iptal ettirmeleri gerekmektedir. Kod-29 işten çıkarılma kodunun işçinin SGK kayıtlarında kalması işçinin daha sonra yapacağı iş başvurularına olumsuz etki edecektir” dedi.

İŞTEN ÇIKARMA SEBEBİ

Aşı olmak konusunda bir zorunluluk olmamasına karşın çalışma hayatında aşı olmayanların işine son verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Bu tartışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Özdemir, “Şu an ülkemizde aşı olma zorunluluğu bulunmamakla birlikte önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili zorunlulukların mevzuat kapsamında getirileceği öngörülmektedir. Genel sağlık ve toplum güvenliğinin sağlanması maksadıyla durumun özelliğine bakılarak işten çıkarma sebebi olma ihtimali güçlüdür. İşverenler şu an aşı olma zorunluluğu olmamasına karşın işçinin tazminatlarını ödeme riskini göze alarak her zaman işçinin iş akdinin feshedebilme imkanındadır. Bu fesih şekli haklı fesihle karıştırılamamalıdır. Kovid-19 sürecinde salgının yayılma hızını oldukça düşüren ve ölüm oranlarını asgariye indiren aşı yolunu herhangi bir zorunluluğu beklemeden her vatandaşın olması gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.