İzmir'in Torbalı ilçesinin ekonomik gelişimi için bir süre önce Torbalı Ticaret Odası ile stratejik işbirliği protokolü imzalayan Ege Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu kapsamda incelemelerde bulundu. Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun'dan beklentilerini dinleyen Budak, "5 bin kişilik akademik kadrolarımız ile Torbalı için çalışacağız. Torbalı'yı İzmir'de pilot bölge ilan edip geleceği birlikte planlayabiliriz" dedi.

Torbalı Ticaret Odası ve Ege Üniversitesi arasında geçen 1 Şubat'ta Torbalı'nın gelişmesi için stratejik işbirliği protokolü imzalandı. Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın imzaladığı protokolün ardından geçen Mart ayı sonunda Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile ilçedeki kurum ve kuruluşların yetkilileri bir araya gelerek sanayi, sağlık, gıda ve tarım alanlarındaki sorunların çözülmesi için 'Torbalı Kalkınma ve İşbirliği Çalıştayı' düzenlendi. Üniversite ile yapılan işbirliği bununla da kalmayıp, tüm hızıyla sürüyor. Çalışmalar kapsamında,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, incelemelerde bulunmak için Torbalı'ya geldi. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Önder ve Torbalı İlçe Emniyet Müdürü Zeki Oğuz Kesen'in de eşlik ettiği Prof. Dr. Budak, Torbalı Ticaret Odası

Meclis Üyeleri ile toplantıda biraraya geldi.


BEKLENTİLERİNİ SIRALADI


Samimi bir ortamda geçen toplantıda Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı'nın ekonomik gelişimi hakkında bilgi verip, Ege Üniversitesi ile yaptıkları işbirliğinden beklentilerini sıraladı. Torbalı'nın büyük bir ekonomi ve sosyal potansiyele sahip olduğunu dile getiren Olgun, "Hızlı büyümenin ve göçün getirdiği dezavantajlar da var. Faaliyet alanımıza giren konularda, Ege Üniversitesi'nden alacağımız destekler ile bölgemizi çok daha ileriye taşıyacağımızı düşünmekteyiz. Tarım sektöründe verilecek destek ile verimliliğimizi çok daha yüksek seviyeye çekmeyi planlamaktayız. Nüfusumuz 170 bini aştı. Bu aşırı göç ile aile içi şiddet, madde bağımlılığı, yüksek intihar oranları, kontrolsüz ve kayıtsız biçimde hızla artan göç dalgası, yerel dokunun bozulması ile oluşan asayiş sorunları, verimsiz ve niteliksiz eğitim gibi sorunlar artıyor. Bu konularda da destek bekliyoruz. Sanayi ve ticaret alanlarında ise kalifiye personel istihdamı sorunu, yanlış ve adaletsiz ücret politikaları, iş güvenliği konusunda yetersiz uygulamalar, marka farkındalığı ve kurumsallaşma alanındaki bilgi eksikliği, mesleki yönlendirme de eksiklikler ve mevsimsel istihdam sorununu vereceğiniz destek ile gidereceğimize inanıyorum" dedi.

FAKÜLTE İSTEDİ


Konuşmasının sonunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak'tan Torbalı'ya fakülte kurmalarını da isteyen Olgun, "İlçemizde açılacak bir fakülte veya meslek yüksekokulu, ortaklaşa gerçekleşecek istihdam fuarları ve kariyer buluşmaları, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine teknik ve sosyal destekler ile birlikte daha güçlü bir Torbalı'yı el ele inşa edebileceğimiz ümidini taşımaktayız" diye konuştu. Torbalı'daki gelişimin doğrudan ülke gelişimine etki edeceğini, yaşanan sorunların ise gelişimi frenleyeceğini aktaran Olgun "Akademi destek ile bilinçli bir büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye'nin en köklü üniversitesi ile işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

"5 BİN KİŞİLİK KADRO EMRİNİZDE"


Sunum yerine karşılıklı konuşmayı tercih eden Rektör Prof. Dr. Budak ise, Ege Üniversitesi olarak duvarları kaldırdıklarını, sanayici ile iç içe olmak için Torbalı'yı mercek aldıklarını söyledi. "İlçenin geleceğini şekillendirmek için Ege Üniversitesi olarak Torbalı'yı pilot ilçe seçebiliriz" diyen Prof. Dr. Budak, verdiği mesajlar ile yapılacak işbirliğinin sonuna kadar arkasında olacaklarını vurguladı. Ege Üniversitesi'nin çok kaliteli bir kadroya sahip olduğunu, bu kadronun sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapması halinde İzmir'e faydalı olacağını belirten Budak, "Yurt dışında eğitim görmüş geniş ve deneyimli bir kadroya sahibiz. Torbalı'nın gelişmesi için bu kadroyu sonuna kadar kullanacağız. İlçenin sorunlarını dinledik. Tarım, sanayi, turizm, eğitim konularında yardımcı oluruz. Madde bağımlılığı ve intihar vakalarının önüne geçmek için bünyemizdeki birimler ülkenin en iyi birimleri seçildi. 5 bin kişilik akademik kadrolarımız ile Torbalı için çalışacağız. Torbalı'yı İzmir'de pilot bölge ilan edip geleceği birlikte planlayabiliriz. Yerli veya yabancı sermayeye neden Torbalı'ya yatırım yapmaları gerektiği konusunda etki analizi yaparsak göçü, asayişi ve sosyal problemleri de şekillendirebiliriz" diye konuştu.

Toplantının sonunda Olgun,  Prof. Dr. Budak, Torbalı'nın kırsal Aslanlar Mahallesi'nde üretilen çileklerden hediye edip, ilçedeki bir sigara fabrikası ile otomobil müzesi 'Key Museum'u gezdirdi.