Haber/ Sinan KESKİN

Geçtiğimiz yıl ekonomide yaşanan daralmanın ardından nakit sıkışıklığı yaşayan ve alacaklarını tahsil edemeyen şirketlere iflas erteleme yerine konkordato ilan etme imkanı tanınmıştı. Borçlarını ödemekte zorlanan şirketlerin nakit akışını düzenleyebilmeleri ve borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan hukuki bir süreç olan konkordato şirketlerin ekonomik sıkıntılarına çözüm olmazken birçok firma da iflas sürecine girdi.

Akgermanlara geçici mühlet

İzmir'in köklü firmalarının arka arkaya konkordato ilan etmesi ve lojistik sektörünün önde gelen firmalarından Günaydın Group, Tüzemenler Yapı ve Dask İnşaat gibi köklü firmaların iflasa sürüklenmeleri yaşanan ekonomik daralmayı gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz günlerde Kırçiçeği restoranlar zincirinin konkordato ilan etmesinin ardından İzmir'in köklü sanayicilerinden Akgerman Ailesi de, dört ayrı şirketi ve üç aile üyesi için konkordato talep etti. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, 26.11.2019'dan geçerli olmak üzere AKG Gazbeton, AKG Yalıtım, Ertuğ Balık ve More Su Ürünleri ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman için geçici mühlet verdi. Bedri Akgerman’ın, 1954 yılında Türkiye’nin ilk özel ve Ege Bölgesi'nin ilk Çimento Fabrikası Çimentaş'ı kurmasıyla sanayiciliğe atılan aile, Çimentaş'ı 2001 yılında İtalyan, Cementir Holding’e 227 milyon dolara satmıştı. 2019 başından itibaren ekonomik sıkıntılar yaşadığı öğrenilen Akgerman Grubu’nun konkordato ile sonuçlanan süreci başlamış oldu. Konkordato davasının duruşması 26 Şubat 2020'de olacak.

Köklü firmalar kapanıyor

Son dönemde İzmir'in önde gelen markaları da iflastan önceki son adım olarak değerlendirilebilecek konkordato sürecine girdi. 83 yıldır kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren ve 1974'te Türkiye'nin ilk entegre fabrikasını açan köklü mücevher firmalarından, İzmir merkezli Temizocak Kuyumculuk da çözümü konkordatoda buldu. İpbaş Ailesi'nin sahibi olduğu ve birçok şubesi bulunan Kırçiçeği Restoranları, Frida Doğal Maden Suyu, İzmir Ticaret Odası'nın yeni hizmet binasını yapan KSC Yapı, birçok lüks konut projesinde imzası bulunan Kuzu Group, tarım sektörünün önde gelen firmalarından Hayati Özer Tarım Ürünleri ve Anadolu Yem, İzmir Valiliği Zemin İyileştirme Projesi'ni de yürüten Ege Zemin İnşaat, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kuzeni Lutfullah Hulusi Satoğlu'nun sahibi olduğu Egetek, 5 farklı markasıyla dünyaya kozmetik ürünleri üreten Özsoy Kozmetik ve çeyiz sektörünün tanınmış markası Ülkü Çeyiz konkardato sürecine giren İzmir'in tanınmış markaları olarak dikkat çekiyor. Öte yandan İzmir'in önde gelen markalarından Dönerci Orhan da tabelalarını indirdi. Hakkında konkordato kararı bulunmayan Dönerci Orhan'ın akibeti henüz belli değil. Ayrıca ısıtma sistemleri sektörünün önde gelen firmalarından Termodinamik de konkordato ilan eti.