İktidarın ekonomideki verileri, açıkladığı enflasyon rakamları uzun süredir tartışılıyor. Enflasyonun düşeceğini belirten başta Maliye Bakanı olmak üzere hiçbir yetkili inandırıcı olamıyor. Fiyat artışlarını tutamayan siyasal iktidar sıkıştığında büyük marketleri zam yapmakla suçlayıp, gözlerin bu noktalara dönmesini sağlamak istiyor.

Ve kısa bir süre önce 2 liralar düzeyindeki küçülen ekmek, sanıyorum birkaç gün içerisinde resmi olarak 5 liradan satılacak. Gazetecilik hayatımda birçok meslektaşımın da yaşadığı gibi ekmek fiyatları ülke ekonomisinin gidişatı açısından baz alınır.

Kalabalık ailelerin önemli bir masraf kalemidir ekmek. Allahtan birçok ilde CHP’li belediyeler dar gelirlileri bu alanda biraz rahatlatmak için adımlar attılar.

Ekmeği anladık ama diğer gider kalemleri… Elektrik ve su faturaları korkunç biçimde büyüyor. Kış mevsimine girilen yerlerde doğalgaz parası ödeyeceklere şimdiden kolaylıklar dilerim.

Çiftçinin bankalara borçları katlanarak artmış, birçok yerde tarımdan kaçanlar olmuş. Esnafın kirası, işçilik ücretleri, vergisi…

HDP’ye ziyaret

Halkın yaşadığı sıkıntıları belirli sosyal destek programları ile gidereceklerini düşünün iktidar, seçime, düşürülmesi güç enflasyon ve hayat pahalılığı ile girerse ne olur. Türkiye’de insan hakları, hukuk ve diğer alanlarda yaşanan olumsuzluklara karşın, daha çok ekonomik sıkıntıların seçmen eğilimini etkilediği düşünülüyor. Dün küçücük bir işyeri ile ayakta kalan esnafın bugün ayakta kalmasının ancak, varsa birikimi ile mümkün olabileceğini görüyoruz. Büyük kentlerde üniversite okuyan gençlerin kiralar ve fiyatlar karşısında evlerine döndüğü belirtiliyor. KYK yurduna para ödeyemeyen bir gencin yurttan atıldığı haberi biraz önce önümüze geldi.

Ve tüm bu gelişmeler yaşanırken, AKP, HDP’ye heyet yolladı. HDP’nin adını ananlara bile ateş püskürenler, bu görüşmeyi “normal” bulduklarını açıkladı.

HDP’nin yerel seçimlerde AKP iktidarlarını düşürme konusunda Millet İttifakı’na destek vermesi, sanıyorum bu görüşmelerin nedeni.

Ve Haziran ayında yapılacak seçimler Türkiye’nin önümüzdeki sürecini belirleyecek. Yoksulluk daha da derinleşmeden Türkiye’nin düzelen ekonomik verilere sahip olması bu görünüme bakıldığında hiç de kolay olmayacak.