Evrende zamanla toz ve gaz bulutları bir araya toplanır ve sıkışır. Bu sıkışmış toz ve gaz bulutlarına "nebula" denir. Nebula, aslında yıldızların ana rahmi, bir yıldızın doğumu için gerekli koşulların oluştuğu yer. Zamanla nebulada madde birikimi artar, gittikçe sıkışır ve bu sıkışmanın etkisiyle sıcaklık ve basınç büyük boyutlara ulaşır. Atom çekirdekleri elektronlarından ayrılarak bir plazma ortamı oluşur ve çekirdek birleşmeleri ile füzyon reaksiyonları başlar.

Bir yıldızın doğumu, yaşamı ve ölümü yıldıza yakışır biçimde olur: Işık saçarak doğarlar, ışık saçarak yaşar ve ışık saçarak ölürler.

Evrende yüz milyarlarca galaksi ve her galakside yine yüz milyarlarca yıldız bulunur.

Bizim galaksimiz Samanyolu'nda da 200 milyar dolayında yıldız var ve her yıl birkaç tane yeni yıldız doğuyor.

Evren ölçeğinde bakarsak, yılda birkaç yüz milyar yıldız doğuyor olmalı.

***

Dünyanın içinde bulunduğu korona virüs, yerkürenin dışında evrenin çatısı altında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ancak virüs krizinin yarattığı ortam, yeni bir aydınlanma için fırsatlar yaratıyor olabilir. Peki siz bu fırsatlardan birini mi yakalamayı tercih edersiniz, yoksa her an bilgi ve haber bombardımanı altında afallamış bir şekilde medyada gezinmeyi mi?

Virüs sadece sağlığımızı değil ekonomiyi de etkiliyor. Bozulan ekonomiler birer nebulayı andırır... Doğacak yıldızı bekler.

McDonald’s: 2. Dünya Savaşı'nın hemen ardından 1940 yılında küçük bir kafe olarak kurulmuş. Otomobil servislerinin yanında birde kahve sevisi yapmaya başlamışlar. Fakat zamanla maliyetlerin arttığını görünce şu anda yaygın olarak kullanılan “self servis” yöntemini bularak maliyetlerini inanılmaz derecede düşürmüşler. Bugün Amerika’nın yüzde 98’i yılda bir kez bu zincir restorana uğramakta.

Adidas: 1. Dünya Savaşı sonrası sefalet, işsizlik ve krizle boğuşan Almanya'da Dassler kardeşler geçimlerini sağlayabilmek için bir ayakkabı atölyesi kurmuşlar. 1924 yılında şirketi harekete geçirmişler fakat bu sefer de 2. Dünya Savaşı cephesine yollanmışlar. Döndükleri zaman her şeye sıfırdan başlayan ve daha sonra ayrılarak iki dünya markası haline gelen Adidas ve Puma’yı kurarak kendilerini hala ayakta tutmayı başarmışlar.

Hewlett – Packard: Bugünkü adıyla bilinen HP, dünyanın en büyük bilgisayar ve yazılım şirketlerinin arasında yer almakta. 1939 yılında Bill Hewlett ve David Packard isimli iki öğrenci tarafından bir evin garajında 538 dolarlık sermaye ile kurulmuş. 2. Dünya Savaşı'nda Almanlara denizaltı radarları icat ederek milyon dolarlar kazanmış.

Google, Apple, Microsoft, Amazon ve Dell, HP gibi bir garajda kurulmuş.

Bunlar gibi pek çok örnekle karşılaşabilirsiniz. İlla dünya çapında markalar yaratmak zorunda değilsiniz. Bir şirket sahibi de olmak istemeyebilirsiniz. Hayatınızda ters giden, sizi üzen şeyler ve nedenleri nelerdir? Şu ana kadar yapmak isteyip de yapmadığınız neler var ve eğer onları yapsaydınız ne olurdu?

Şimdi düşünmek için önünüzde zamanınız var. Korona ile birlikte değişen dünya düzeninin farkına vararak kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

Sizi, daha sağlıklı, daha huzurlu ve daha mutlu ne yapabilir? Ne yaparsanız hayaliniz olana ulaşırsınız?

Zamanınız var biraz düşünün... Kendi hayatınızın bir yıldızı olabilirsiniz.