Profesyonel futbol liglerindeki İzmir takımlarımızın durumlarını sürekli masaya yatırıyoruz sohbetlerimizde… Sizler de yapıyorsunuzdur; “ya bu takımın hali ne olacak” diye… Özellikle de liglerin ilk yarısında bu ve benzer serzenişleri hep beraber, sıklıkla yaptık. Bucaspor için, Karşıyaka için, Altay için ve diğer İzmirli profesyoneller için yaptık…

Neyse ki sadece bir takımı fire verecekmişiz gibi duruyor sezon sonunda... Üzücü ama durum bu; Bergama Belediyespor takımı, maalesef 3. Lig 2. Grupta son 16 maçından sadece üç beraberlik ile toplam üç puan toplayabildi. Yani mucize gerçekleşmezse Bölgesel Amatör Lig, Bergama’ya çok yakın…

Ancak diğer İzmirlilerimizden ligin ilk yarısında bizi çok üzen Altay, Karşıyaka ve Bucaspor muhteşem geri dönüşler ile yükselişteler… Ligden düşer denilen Karşıyaka sadece üç puan farkla Play-Off’u zorlarken, Bucaspor son maçında lideri yenerek, son dört maçından puan çıkarmayı başardı. Altay ligde kalır mı, 2. Lige geri döner mi diye tartışılırken, son sekiz maçını kaybetmedi. Tire 1922 takımı, 2.Lig yolunda şu anda Play-Off sıralamasında… Son maçlar kaderlerini belirleyecek… Menemen Belediye takımı istikrarlı gidişatını bozmaz ise seneye 1. Ligdeki İzmirli sayımızı artırabilir. 2. Lig Kırmızı Grupta sadece üç defa yenilgi tattılar ve lider konumdalar.

Altınordu ve Göztepe mi? Onların gelecekleri çok parlak… Altınordu’nun Süper Lig yolunda bu yıl Play-Off’u oynayacağına inanıyorum. Son üç sezondur averaj hesabı ile potanın dışında kalan Altınordu, bu sezon, en kötü ihtimalle yine averaj hesabıyla da olsa bu defa potada kalacak. Süper Lig şanslarını da Play-Off’ta yazalım.

Göztepe Süper Ligden düşecek diyenler… Ellerini, avuçlarını ovuşturanlar… Hiç heveslenmeyin! Uzunca bir aradan sonra Süper Lig heyecanını yaşıyoruz tüm ahali… Ve bu heyecanı hiç de kaybetmeye niyetimiz yok! İşte bu nedenle tüm İzmir kenetlenecek ve Göztepe’nin önümüzdeki sezonda Süper Ligde mücadele etmesini sağlayacak sinerjiyi camiaya aşılayacaktır.

Bir de yarı profesyonel diyebileceğimiz Bölgesel Amatör Lige (BAL) bakalım; bizi ilgilendiren sekizinci ve dokuzuncu gruplar… Sekizde, İzmirspor, Çiğli Belediye ve Ödemiş takımları mücadele halindeler ve 3.Lig şansı maalesef üç takım için de yok denecek kadar az. Zaten BAL’ın enteresan statüsü nedeniyle üçünden biri yerel amatör lige düşecek; üçü arasındaki en az puanı toplayan yani… Ligi kaçıncı sırada bitirirse bitirsin! Dokuzuncu grupta da iki İzmirli var; Aliağa ve Bornova Yeşilova… Aliağa grupta lider ve 3. Lig yaparsa Bornova Yeşilova takımı direkt olarak BAL’da kalır. Aksi olur da Aliağa 3.Lige çıkamazsa, Bornova Yeşilova takımı yerel amatör ligden gelen ile Play-Out oynamak zorunda kalacak. Ayrıca Aliağa takımının 3. Lig yapabilmesi için lider bitirmesi yetmiyor… BAL’ın toplam on iki grup lideri Play-Off oynayacak ve dokuzu 3. Lige çıkacak. Aliağa takımının 3. Lig yapması, kuzey aksından Bergama Belediye takımı ile eksilecek toplam takım sayımızı da aslında eksiltmemiş olacak.

Dipnot; “Yaşamanın sırrı yedi kere düşmek, sekiz kere ayağa kalkmaktır” Paulo Coelho.