Yaptıklarımıza ve yapacaklarımıza

karşı olanlar var ve hep var olacaklar.

Ancak yetişen ve yetişecek olan

genç nesil yaptıklarımıza sahip çıkacak

ve karşı olanlara bu ülkede rol

vermeyecektir - Mustafa Kemal ATATÜRK

“Ankara istasyonu bayraklar, defne dalları ile süslenmişti. Peron tıklım tıklım doluydu, Başkomutan bekleniyordu! Makinist; istasyona düdüğünü öttüre öttüre girdi, ineceği kapıyı, yere serilen yol halısına denk getirmeyi başardı... Bando; 'Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa' bestesini çalmaya başlamıştı. Başkomutan; sade mareşal üniforması, tığ gibi endamı, çok yakışan kalpağı ile vagon kapısının çerçevesi içinde göründü.

41 yaşındaydı…

Sanki bir cephanelik patladı. Öyle bir gürültü yükseldi kalabalıktan! Alkış ve çığlıklara sevinç gözyaşları karıştı; Yaşasın Cumhuriyet!”

(Cumhuriyet Türk Mucizesi-Turgut Özakman-2009)

***

Kurtuluş…Kuruluş…Cumhuriyet!..

Atatürk’ün ‘’En Büyük Eserim’’ dediği Cumhuriyet!

Fazilet. Cumhuriyet, Gözbebeğimiz Cumhuriyet.

Halk Devrimi Cumhuriyet!..

Bu milleti okumaya aydınlanmaya başlatan Cumhuriyet!

Sanatla beslenen; kadına, çocuğa bireye değer veren Cumhuriyet!

“90 yıllık reklam arası”, “Parantez” deyip bugün ona hala saldıranlara, çakma tarihçilere inatla “dünüyle bugünüyle yarınıyla; en doğrumuz” Cumhuriyet!..

***

Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’da o vagondan inişinden yıllar sonra bir genç; O’nun izinde yürüyen Ekrem İmamoğlu, “devlet ve medya güçlü” iktidar adayı karşısında zafer kazandı,

mazbatasını aldı. Belediyeye geldi, makamına girmeden önce otobüsün üzerine çıktı. Coşkulu topluluğa “Bu güzel bayrağın, bu güzel gök kubbenin altında, Cumhuriyet’e ve demokrasiye inanmanın geçmişten bugüne tüm değerlere sahip çıkmanın o gururu yaşamanın büyük bir keyfi içindeyim” dedi ve Sarı Paşa’yı karşılayan Kuvvacı Yürekli

-onbinlerden biri gibi- haykırdı: “Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Demokrasi !”

Ardından “Cumhuriyet ve demokrasi güçleri” adına indirilen Atatürk’ü dert dinlerken resmeden tabloyu İBB Başkanlık makamına kendi elleriyle tekrar astı!..

“31 Mart’ta durdurmak istedikleri saati, 23 Haziran’da milletin çalıştırdığını’’ ifade etti!

***

“Cumhuriyet’in ilk günleri gibiydi yüzün!” yazdıydı ya şair İlhan Berk. Aynen öylesi günlerdeyiz işte! Umutlu..İnançlı. Dirençli! “Bir çift mavi gözün ışığındaki” Cumhuriyet yıkılmaz!

Yaşasın Cumhuriyet!

Yaşasın Demokrasi!..