Çocuklarımızı güvenli ve sağlıklı gıdalarla beslemenin, hastalıklara direnç kazanarak büyümelerinde ve sağlıklı yaşamalarında rolü çok fazla. Birçok ülke bunun bilinciyle yoğun olarak çalışıyor, farkındalık yaratmak ve standartlar oluşturmak için çaba sarf ediyor. Bu amaçla, Avrupa Birliği’ndeki (AB) 15 milyon ve Çin’deki 45 milyon üç yaşın altındaki çocuğa yönelik olarak geliştirilen SAFFI (Safe Foods for Infants) projesi uyarınca, AB ile Avrupa Pediatri Birliği (EPA-UNEPSA) arasında bir konsorsiyum oluşturuldu.

Avrupa ve Asya’daki çocukların geleceklerini etkileyebilecek bu projeye katkı sağlayabilme düşüncesiyle, EPA-UNEPSA Sekreteri ve Saymanı Prof. Dr. Mehmet Vural ile görüştüğümüzde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde düzenlenebilecek bir sempozyum düşüncesi oluştu. Projeyi rektör yardımcımız Prof. Dr. Kıvanç Günhan aracılığıyla rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç’a ve EPA-UNEPSA Başkanı Prof. Dr. Massimo Pettoello Mantovani’ye sunduk ve her ikisi de son derece olumlu karşıladı. Doç. Dr. Ülviyye Aydın Hocamız koordinatörlük, Doç. Dr. Nural Karagözlü ve Prof. Dr. Cem Karagözlü hocalarımız internet sitesi hazırlama görevlerini üstlendi; Prof. Dr. Metin Korkmaz ise posterimizi hazırladı. Birçok değerli hocamız konuşma davetimizi kabul etti. Sempozyum 17 Ekim 2022 Pazartesi günü Süleyman Demirel Kültür Merkezimizde gerçekleşecek.

Bu sempozyum aracılığıyla, Avrupa ile Asya arasında güvenli bir köprü kurmayı, geliştirilecek sürdürülebilir ek projelerle, Türkiye’nin yanında, Asya’daki çocukların da daha sağlıklı ve güvenli gıda almaları için yeni atılımlar geliştirmeyi hedefliyoruz. Sempozyumun amaçlarından biri de konuyla ilgili öğretim elemanlarımızın poster sunumu yapmaları; Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının, ailelerin ve ilgililerin ücretsiz olarak katılarak, bilgilenmeleri… Tıp ile Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz başta olmak üzere, tüm öğrencilerimiz için de bilimsel bir toplantının nasıl yapıldığını görmeleri, özgeçmişlerine ekleyebilecekleri katılım belgesi almaları için iyi bir fırsat olacağı kanısındayız. Üniversitemizin kuruluşunun 30. yılını kutlarken, bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve onur duyacağız. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç’a, katkı veren öğretim üyelerimize, personelimize ve davetli konuşmacılarımıza çok teşekkür ederiz. Tüm katılımcılara şimdiden ‘Hoşgeldiniz’ diyoruz. Ayrıntılı bilgiye https://saffi.mcbu.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.

ZEUS SUNAĞI

Zeus Sunağı’nın eninde sonunda Bergama’ya döneceğine olan inancım iyice pekişti. 20 Eylül akşamı Asklepion Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşen Bergama Oratoryosu-Sunağın Gözyaşları Dünya Prömiyeri’nin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in söylediği “Sunağımız, anasından ayrılmış bir çocuk ve biz onu geri istiyoruz. Çok sesli olarak haykırmaya devam edeceğiz. Göreceksiniz, o sağır kulaklar bunu duyacak” sözleri çok etkileyiciydi. Bu muhteşem oratoryonun gerçekleşmesinde emeği geçen başta Prof. Dr. Suat Çağlayan, besteci ve şef Tolga Taviş, librettist Gülümden Alev Karaman, anlatıcı Hakan Gerçek, koro şefi Çiğdem Aytepe olmak üzere, tüm sanatçılara tebrikler ve çok teşekkürler.

Bir kocaman alkış da bitmez tükenmez enerjisiyle sunağın dönmesi için çabalayan önceki Bergama Belediye Başkanlarından Sefa Taşkın’a. Birkaç yıl önce, “Sayın Taşkın’ın telefon numarasını biliyor musun?” diye aradığım sınıf arkadaşım Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’dan aldığım “Kendisi kayınvalidemin kardeşidir” yanıtı hoş bir rastlantıydı. Sayın Taşkın aracılığıyla tanıdığım Prof. Dr. Ali Sönmez’in ‘Yitik Miras-Zeus Sunağı’ adlı harika kitabı sayesinde, sunağı geri isteme talebimizin ne kadar haklı olduğunu anlamış ve bu kitabı Ayvalık’taki apartman komşum, Türkiye’nin en değerli tiyatro sanatçılarından Hakan Gerçek’e hediye etmiştim. Sayın Gerçek’in iki yıl sonra oratoryoya harika sesi ve yorumuyla değer katması, benim için harika bir sürpriz daha oldu. Sevgili Tunç Soyer’in program sonunda Gerçek’e hediye ettiği zeytin fidanı, apartmanımızın hemen yanındaki arsaya dikildi; büyüdükçe Zeus Sunağı’nın dönüşüne yönelik umutlarımız da yeşerecek…