Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Neden Çevre Günü?

Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alındı  ve her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanıyor.

Çevrenin en büyük sorunlarına bakalım. Çünkü bu sorunlar  hepimizi ilgilendiriyor.

Dünya, insanların haricinde milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bu kadar tür olmasına rağmen, çevreyi en fazla insanoğlunun bilinçli ya da bilinçsiz eylemleri etkiliyor. Bu etki de dünyaya geri dönülmez zararlar veriyor.

Ekolojik dengenin, yaşamın devamlılığı için elzem olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. Çevresel tehditler, ekolojik dengenin hassas terazisinde.
Toprak degradasyonu, öncelikle tarım arazilerinin yok olmasına ve çölleşmeye neden oluyor. Tıkalı su yolları ve artan sel baskınları, toprak degradasyonunun sonuçları arasında sayılıyor. Uzmanlar, geçtiğimiz 150 yıl içinde yeryüzündeki yüzey toprağının yaklaşık yarısının kaybedildiğini dile getiriyor.
Önemli bir sorun da ‘Ozon Tabakasının Delinmesi’. Bir başka sorun da ‘Kontrolsüz Kentsel Büyüme’.
Kontrolsüz şehirleşme, sadece çevre için değil insan sağlığı için de tehdit oluşturuyor. 

Bu arada hızla artan nüfus da önemli çevre sorunu. Dünyada, 7 milyardan fazla insan yaşıyor. Bu sayının 2050 yılında 9,7 milyara, 2100 yılındaysa 11,2 milyara ulaşması bekleniyor. 

Kirlilik, insan sağlığını da direkt olarak etkiliyor. Su kıtlığı da dünyayı tehdit eden bir başka sorun. %70'i sularla kaplı olan dünyada su kıtlığının yaşanabilmesi kulağa biraz garip geliyor. Hızla artan nüfus da eklenince, kişi başına düşen tatlı su oranı gün geçtikçe azalıyor. 
Atık dönüşümü, ormanların yok edilmesi, azalan biyoçeşitlilik de önemli çevre sorunlarından.

CHP Milletvekili Murat Bakan, bütçe görüşmelerinde konuştu;
“Millet bahçelerinin yarısı beton. İklim krizi ile ilgili bu bütçede ne var Allah aşkına... Bütçenizde hiçbir şey yok. Burada sunumunuza koymuşsunuz, millet bahçeleri... Kek yiyip yuvarlanacağımız yerleri iklim krizi ile mücadele alanları olarak görüyorsunuz ve bunların yarısı da beton. Allah aşkına gidin Avrupa'da bir parka parkların içinde beton var mı, eser miktarda vardır. Niye, doğal hayat orada gelişsin diye. Millet bahçelerinin yarısına beton dökmüşsünüz, bunu iklim kriziyle mücadele çerçevesinde sunumunuza koymuşsunuz."

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.