SEMİ TEKTAŞ/Petkim’in 2025 yılını 10 milyar TL zarar ile kapatması İzmir’de yankıları sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Petkim’in 2025 yılını zarar ile kapatması hakkında konuştu. Petkim’in zarar etmesinin özelleştirmenin ülkeye faydası olmadığını en büyük örneği olduğunu söyledi.
“Petkim batma noktasında”
“Petkim şu anda batma noktasına geldi” diyen Başkan Güç, “Ciddi zarar açıkladı. İnanılmaz derecede personel çıkardı. Petkim nasıl bir yerdi biliyor musunuz? Ütopya gibiydi. Petkim’de çalışan işçiler, mühendisler, üst düzey yöneticiler; hepsi aynı site içerisinde ya da benzer sitelerde yaşarlardı. Sosyal yaşamları inanılmaz güzeldi. Sinemaları vardı, spor tesisleri vardı, deniz tesisleri vardı. Çocuklarının, ailelerinin mutlu yaşayabileceği alanlar vardı. Lojmanlar vardı. Şu anda o lojmanları yıkıyorlar. Sonra herkese “siz çıkın buradan, biz buraya sanayi yapacağız” diyorlar. Özelleştirmenin, ülkede yaşayan insanlara hiçbir faydası olmadığının en somut kanıtlarından biri aslında Petkim’dir” diye konuştu.
“Yokluk döneminde yapıldı”
Güç, “Petkim ulusal anlamda çok önemli bir kuruluş. Plastik sanayisinin önemli bir bölümünü oluşturan büyük bir sanayi kuruluşu. Ve o yokluk döneminde yapılmış bir tesis orası. 1970’lerde kurulan bir yapı. TÜPRAŞ da öyle. Hani diyorlar ya “bizden önce hiçbir şey yapılmadı”; o yoklukta, o baskılarda, o ambargo dönemlerinde, özellikle Amerikan ambargosunun olduğu yıllarda yapılmış devasa tesisler bunlar. Petkim de, TÜPRAŞ da… Şimdi bakıldığı zaman, orada çalışan insanların çok mutlu yaşadığı, işini düzgün yaptığı, üretimi düzgün takip ettiği çok kıymetli bir yapı vardı. Bizim arkadaşlarımızın anneleri, babaları orada çalıştı. Benim de çevremde birçok kişinin ailesi orada çalıştı. Benim annem, babam eğitimcidir, öğretmendir. Biz de öğretmen çocukları olarak oradaki sosyal imkanlardan faydalandık. Orada herkesi mutlu eden bir yaşam alanı vardı” değerlendirmesinde bulundu.
“Her şeyi satalım anlayışı hakim”
Güç, “‘Her şeyi özelleştirelim, her şeyi para olarak düşünelim, yatırım olarak değerlendirelim’ anlayışı hâkim oldu. Ama bundan sadece belli bir kesim faydalanıyor. Bu sefer o büyük kitle o kadar mutsuz oluyor ki, bir süre sonra aslında toplumun tamamı mutsuzlaşıyor. Şu anda Türkiye’de yaşayan vatandaşların önemli bir kısmının mutsuz olmasının sebeplerinden biri de bu. O “orta direk” dediğimiz kesim var ya; o orta direğin düşmesiyle birlikte hem mali olarak hem de gelecek kaygısı açısından ciddi bir çöküş yaşandı” diyerek sözlerini tamamladı.





