Böylesine büyük bir felaketin ardından yeniden normal yaşama dönmek kolay değil. 108 bin yaralı var ve 41 binden fazla vatandaşımız yaşamını yitirdi.                

Şimdi gözler bu evleri yapanlarda. Bunların 120’si tutuklandı. Yıkımların temelinde kolonların kaldırılması geliyor. Uzmanlar buna kolon katliamı diyor.

Hep söylediğimiz gibi deprem değil binalar öldürür, ne kadar doğru olduğu bir kez daha görüldü, dünyada hiçbir ülkede böyle bir hata işlenmedi.

Deprem önlemlerine en güzel örnek Japonya. Geçtiğimiz günlerde 7.3 büyüklüğündeki depremde sadece 4 kişi hayatını kaybetti. 107 kişi yaralandı.

Japonya'da çok fazla yüksek katlı bina var ve bu yapılara esneme payı denilen bir sistem uygulanıyor. Buna göre; bina temeline eklenen kauçuk tamponlar sayesinde deprem anında yerden gelen titreşimler binayı titretmek yerine sallıyor. Böylece, çok şiddetli depremlerde bina esneyerek gelen şiddetli darbeyi yumuşatıyor.

Ayrıca yapı temelinde kullanılan tampon sıvılar deprem sırasında şiddetin azalmasını sağlıyor. Tampon görevi üstlenen sıvı, sallantının ters yönünde hareket ederek depremin şiddetini azaltıyor.

Japonya’da ülkedeki tüm yapılar bu şekilde inşa ediliyor ve düzenli olarak denetleniyor. Çocuklar küçük yaştan itibaren depremi ve nasıl korunmaları gerektiği hakkında eğitiliyor. Ve okullarda ayda bir kez deprem tatbikatı yapılıyor.

Bu arada vatandaşlara deprem ve tsunamiyi önceden haber veren bir erken uyarı sistemi bulunuyor.

Cep telefonlarında yer alan bu sistem sayesinde deprem dalgaları o bölgeyi vurmadan 5-15 saniye önceden telefonlara ‘Jishin desu! Jishin desu!’ (Deprem oluyor! Deprem oluyor!) diye tekrarlayan yüksek sesli bir uyarı gidiyor. Ülkenin birçok yerinde hızlı trenler kullanılıyor. Trenler, depremi önceden bildiren sensörlere sahipler. Böylece bir deprem anında tren durduruluyor ve yolcuların güvenliği sağlanıyor.

Japonya'da bir deprem anında, tüm televizyon kanalları acil resmi deprem yayınına geçiyor. Japonya'da her ailede muhakkak bir deprem çantası bulunuyor.

Tokyo şehrinin altında bulunan su deşarj tüneli; tsunami gibi sel felaketlerinde sel sularını topluyor ve suyu güvenli bir şekilde Edo Nehri'ne yeniden boşaltıyor. Böylece, şehir büyük bir sel felaketinden korunuyor. Başka ülkeden örnek vermek gerekir mi?

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.