“Bir Kap Mama Bir Kap Su”; mahallemizdeki veya yolda, parkta aç ve susuz olduğunu fark ettiğimiz sahipsiz sokak canlarına karşı biraz daha duyarlı olalım diye STK’ların yıllardır yürüttüğü ısrarlı farkındalık çalışmasının ortak sloganıydı.

Artık bu sloganı bilmeyen, duymayan kalmadı ama maalesef herkes bir kap mamayı, suyu sokak hayvanlarıyla paylaşmıyor.

*

Mamayı bir kenara koyuyorum. Ekonomik kriz, yüksek enflasyon derken ülkemizde herkesin sokak hayvanlarını beslemeye gücünün yetmediğini görüyoruz. Giderek ciddi boyutlara ulaşan mama krizi apayrı bir yazının konusu; ben bugün “Bir kap su” konusuna dikkat çekmek istiyorum.

Mama veremesek de çeşmeden temiz bir kaba su koymaya hepimizin gücü yeter diye düşünüyorum.

O bir kap su, özellikle kurak ve sıcak geçen yaz aylarında bir canın hayatını kurtarabilir.

Genel birkaç bilgiyi hatırlayalım:

  • Yetişkin köpekler her gün ortalama 1,5 litre su tüketmeli.

  • Yetişkin kediler ise günde en az 1 bardak su içmeli.

  • Bir köpek 72 saatten fazla yani 3 günden fazla susuz kalırsa, hayati tehlike oluşturacak sağlık problemleri ortaya çıkıyor.

  • Bir kedi ise maksimum 3-4 gün susuz kalabiliyor. Daha fazlası kediler için ölüm anlamına geliyor.

  • Yukarıdaki rakamlar kış ve bahar ayları için geçerli. Aşırı sıcak havalarda kedi ve köpeklerin susuz kalabilecekleri süre çok daha kısa.

*

Birkaç hafta önce, İzmir Balçova’da bir köpek susuzluktan öldü. Evet, yanlış duymadınız. Kim bilir ne kadar süre su bulamamış, kimseler de onun susuzluğunu fark etmemişti. Sonunda duyarlı bir belediye çalışanı hayvanı yol kenarında bitkin halde fark edip, su verdi, mama verdi; köpek, ambulansla veterinerliğe götürüldü ama sonuç nafile. Zavallı köpek hayatını yitirdi. Çünkü çok geç kalınmıştı. Sahipsiz köpeğin bedeni geri döndürülemez şekilde zarar görmüştü.

*

Yaz başından beri birçok kez susuz kalmış hayvanlara ben de rastladım. Mesela Konak’ta boş pet şişeleri koklayan bir köpek görmüştüm. Hemen su alıp verdim. Köpeğin o suyu nasıl kana kana içtiğini görseniz, ağlardınız. Bir başka örnek de Karşıyaka Bostanlı’dan vereyim… Hayvanların gayet güzel beslendiği, bakıldığı İzmir’in “iyi” diyebileceğimiz bölgelerinden. Bir kediyi süs havuzunun çevresinde dolaşıp suya doğru çekine çekine girmeye çalışırken gördüm. Elimde suyla yaklaştığımı görünce yanıma koşturdu… Bol bol su içti, kendine geldi.

“Birileri nasıl olsa su verir”, “Elbet bir yerden su bulur” demeyin. Bu sıcaklarda eğer sokağınızda, mahallenizde su dolu kap koyan kimse yoksa, o kişi siz olun. Çevrenizdeki sokak hayvanlarını lütfen fark edin. Bir kap suyu patili dostlarımızdan esirgemeyin.
 



Kimi Takip Etsek?

Bu haftaki takip önerimiz kediseverler için gelsin. Facebook üzerinden birbirinden güzel paylaşımlar yapan “Kedilerle YAŞAM Sessiz Yaşamlar&Can Yoldaşlarımız” 80 binin üzerinde takipçiye sahip. Siz de komik kedi fotoğrafları ve videolarını seviyor, kedilerle ilgili ilginç bilgi ve haberleri okumaktan hoşlanıyorsanız bu grup tam size göre.

Sosyal Medyadan İnciler: Scottish Fold’ları HİÇ üretmeyin!

Scottish Fold’lar, kıvrık kulakları, yuvarlak ve sevimli yüzleri ile kedi cinsleri arasında özellikle son yıllarda çok popüler hale geldi. Maalesef insanların bu cinse olan düşkünlüğü ve yüksek fiyatlara alıcı bulabilmesi Scottish Fold’ların ait oldukları coğrafyanın dışında, aşırı üretilmelerine neden oluyor. Bu durum Scottish Fold cinsi kedilerin genetik bozukluğunun da yaygınlaşması anlamına geliyor.

Scottish Fold’ların en sevilen özelliği olan kulaklarındaki farklı yapı aslında enfeksiyonlar ve genetik bozukluklardan kaynaklanıyor. Özellikle safkan Scottish Fold’lar böbrek ve kalp rahatsızlığına olan yatkınlıklarının yanı sıra Osteokondrodisplazi hastalığıyla (Doğuştan Eklem Rahatsızlığı) doğabiliyor.

Bu durum bilinse de maalesef Scottish Fold’ların sürekli üretilip satılmasına engel olmuyor.

Instagram’da 80 bin kişinin takip ettiği ve sahipsiz kedilerin yeni yuvalar bulmasına yardımcı olan kedi_sahiplendirme hesabından yapılan son paylaşım da Scottish Fold cinsi kedilerin görmezden gelinen dramını bir kez daha gündeme taşıdı.

Rant için bu kedileri sürekli çiftleştiren üreticilere ve gösteriş için bu cinsleri satın alanlara isyan eden hayvansever hesap, diğer yandan bazı özel veteriner hekimlerin de “cinsçi” müşterilerini kaybetmemek adına bu duruma açık ve net bir şekilde tavır koyamamasını eleştirdi.

Veteriner hekimlerin “Scottish Fold’ları çok üretmememiz lazım” şeklindeki yaklaşımlarına karşı çıkan Kedi_Sahiplendirme hesabı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Çok üretmememiz lazım cümlesi hatalı hiç üretmememiz lazım. Ödünüz kopuyor cinsçilerden linç yiyeceksiniz diye. Şunu bile bile, göre göre satın alan insanlar ve üreten insan arasında ahlaken hiçbir fark yok” ifadelerini kullandı.

 



Haftanın Karesi

Bu sevimli kediciklerin sahibi @misplacedcomma2, fotoğrafın hikayesini Twitter’dan şöyle paylaşmış:

“Kedilerimiz banyo dolabı çekmecesini açarak banyo kapısının açılmasını engelledi. Bu fotoğrafı telefonumu kapının altına sokarak çektim. Kapıyı açabilmek için çekmeceyi bir askı ile kapatmaya çalışıyorum. Bir köpek bunu asla yapmaz.”