Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplumun hayat kurtaran önemli bir becerisi olan 'Heimlich Manevrası' konusunda bilgilendirici bir paylaşımda bulundu. Bu acil teknik, bebeklerde ve yetişkinlerde uygulanırken farklılıklar gösteriyor. Soluk borusuna kaçan gıdalar veya küçük çocukların yuttuğu cisimler nedeniyle ortaya çıkan riskli durumlarda Heimlich Manevrası, hızlı bir müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Peki, Heimlich Manevrası nedir ve nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası: Hayat Kurtaran Bir Teknik

Sağlık Bakanı Koca'nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşıma göre, Heimlich Manevrası, solunum yolunun tıkanması durumunda hayati bir müdahale olarak kullanılan bir tekniktir. Özellikle çocuklarda karşılaşılan bu kritik durumda, acilen 112 aranmalı ve biliniyorsa Heimlich Manevrası uygulanmalıdır.

Prof. Dr. Özlü: Astıma bağlı ölümler en çok genç yaşta Prof. Dr. Özlü: Astıma bağlı ölümler en çok genç yaşta

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich Manevrası, bilinci açık olan kişilerde şu adımlarla gerçekleştirilir:

  1. Hasta oturur pozisyonda veya ayakta olabilir.
  2. Hastanın yanında ya da arkasında durulur.
  3. Bir elle göğüs desteklenerek kişinin öne eğilmesi sağlanır.
  4. Diğer elin topuğu ile hızlı bir şekilde 5 kez sırtına ve tam olarak kürek kemikleri arasına süpürür şekilde vurulur.
  5. Tıkanıklığın açılıp açılmadığı kontrol edilir ve açıldıysa işlem durdurulur. Açılmadıysa Heimlich Manevrası devam ettirilir.

Eğer tıkanıklık açılmazsa, hastanın arkasından sarılarak gövdesi tamamen kavranır. Bir elin başparmağı midenin üst kısmına ve göğüs kemiğinin hemen altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer elle de yumruk yapılan el kavranır ve kuvvetlice arkaya ve yukarı doğru baskı yapılır. Bu hareket, yabancı cisim çıkana kadar 5 ila 7 kez tekrarlanmalıdır.

Heimlich Manevrası Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hızlı yeme alışkanlığı nedeniyle soluk borusuna yemek kaçması sıkça karşılaşılan bir sorundur. Yemek yerken konuşmak da bu duruma neden olabilir. Heimlich Manevrası, soluk borusuna kaçan yemek veya başka bir yabancı cismin çıkarılması için uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Bu durumda öncelikle eller yumruk şeklinde sıkılmalı ve müdahalede bulunulacak kişinin arkasına geçilmelidir.

Heimlich Manevrası Bebeklerde Nasıl Uygulanır?

Bebeklerde Heimlich Manevrası şu adımlarla gerçekleştirilir:

  1. Bebek, ilk yardım yapacak kişinin bir kolu üzerine yüz üstü yatırılır.
  2. Başparmak ve diğer parmakların yardımı ile bebeğin çenesi tamamen kavranarak yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilmesi sağlanır.
  3. Baş ve çene pozisyonu korunarak gövdesinden aşağıda tutulur.
  4. Var ise bir sandalyeye oturularak, el topuğu ve bileğin iç kısmı ile bebeğin sırtına ve tam olarak kürek kemiklerinin arasına hafif bir şekilde vurulur.
  5. Diğer kolun üzerine ise başı elle kavranarak sırt üstü çevrilir.

Bu adımlar, yabancı cismin çıkana kadar 5 kez tekrarlanmalıdır. Eğer bebek bilincini kaybederse, hemen sert bir zemin üzerine yatırılmalı ve tıbbi yardım beklenmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ