Çin Devlet Güvenliği Bakanlığı, vatandaşlarını, akıllı giyilebilir cihazlar ve elektronik izleme araçları gibi ağ aygıtlarıyla iletişim kurabilen cihazların, yabancı istihbarat servislerinin siber casusluk faaliyetlerinde kullanabileceği konusunda uyardı.

Akıllı cihazlar Truva atı olabilir

Bakanlığın WeChat hesabından yapılan açıklamada, akıllı giyilebilir cihazların, kablosuz ağlar ve Bluetooth yoluyla cep telefonlarıyla bağlantı kurduğu hatırlatıldı. Bu cihazların, internet üzerinden yüklenebilen özel “Truva atı” programlarıyla ele geçirilebileceği ve kullanıcının haberi olmadan fotoğraf, ses ve video kaydı yapabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, “Bu cihazları kullanan kişiler, gizliliğin önemli olduğu yerlere girdiklerinde, siber casuslar cihazları aracılığıyla sır niteliğindeki bilgi ve kayıtlara erişebilir” denildi.

Yapay zeka devrimi sanat dünyasını nasıl değiştiriyor? Yapay zeka devrimi sanat dünyasını nasıl değiştiriyor?

Elektronik izleme araçları tehlike yaratıyor

Bakanlık, ağ kameraları ve diğer elektronik izleme araçlarının da günlük yaşamda ve üretim süreçlerinde yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Bu araçların, hassas noktalara konulduğunda, anlık verilerin yabancı istihbarat servislerinin eline geçebileceği uyarısını yaptı.

Açıklamada, “Bazı yabancı istihbarat servisleri, ‘elektronik izleme ekipmanları satıcısı’ gibi davranarak, Çinli balıkçılara, avlanma alanlarını ağ ortamında takip edebilmeleri için özel kamera ekipmanları sağladı. Bu ekipmanlar, deniz alanlarının izlenmesi için kullanıldı” bilgisi verildi.

Ülke güvenliği tehlikede

Bakanlık, deniz alanları, hava sahası ve belirli kara bölgelerinin izlenmesini sağlayan bilimsel ve teknolojik araçların, yabancı istihbarat servislerinin kontrolüne geçmesinin, ekonomik faaliyetlere ve ülke güvenliğine zarar verebileceğini vurguladı. Açıklamada, “Güvenlik açıklarını önlemek için, akıllı cihazlar ve elektronik izleme araçları kullanırken dikkatli olunması gerekiyor” tavsiyesinde bulunuldu.

Kaynak: AA