Haber/ Salih SERTKAL

Koronavirüs salgını her geçen gün can almaya devam ederken; etkisi altına aldığı tüm ülkelerde de ekonomik olarak büyük bir darboğazın oluşmasına neden oluyor.

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle vaka ve ölüm sayılarında ciddi oranda artışın olmasının ardından Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu yeni tedbirlerin alınmasına yönelik karar aldı. 21 Kasım 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ikince defa uygulanan akşam saat 21:00 ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı nedeniyle 81 ilde hayat durma noktasına gelmekte. Yasağın ne kadar süreceğine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmazken, Türkiye’de 16 Mart 2020 tarihinden bu güne kadar uygulanan yasaklar nedeniyle esnaf ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşıyor.

Ülke halkının bundan birkaç yıl öncesine kadar da evde zaman geçirmek zorunda olan özellikle kadınların büyük bir çoğunluğunun tek uğraşı olan iğne-iplik-örgü işlerine olan ilgi pandemi sürecinde adeta patlama yaşadı.

Tuhafiye işi yapan Hakan Kutun adındaki esnaf duruma şöyle açıklık getiriyor. “İğne,iplik, örgü işleri Türkiye toplumunun tarihten bu güne gelen karakteristik özelliklerinden biridir. Tabi ki sanayileşmeyle beraber iğne-iplik-örgü işlerine olan ilgi haliyle azaldı. İnsanlar fabrikasyon olan ürünleri hem ucuz hem daha çabuk bulduğu için el örgüleri yerine onları tercih ediyordu. Annelerimizin, halalarımızın vazgeçilmezi olan örgü işleri artık yok olmak noktasına gelmişti. Duvarları süsleyen iğne işlemesi mintan tarzı dokumalar yok olmuştu. Ama şuan için bu pandemi sürecinden kaynaklı evde oturmak zorunda kalan kadınların genci yaşlısı tekrardan bu işe merak sardı. Belki de uğraş olsun diye yapılan örgüler ile eski gelenekler alışkanlıklar tekrardan yaşam buluyor. Tabi ki haliyle iğne-iplik-örgü malzemesi satan biz tuhafiyeciler de bu işten ekonomik olarak güzel bir kazanç sağlıyoruz. Temennimiz bu salgının biran önce son bulması ve toplum olarak eski sağlıklı güzel günlere tekrardan kavuşmak” diye belirtti.

Diğer bir tuhafiyeci olan Muhsin Erdemir adındaki esnaf ise “Pandemi sürecinden kaynaklı esnaf büyük bir ekonomik darboğaz yaşıyor. Maalesef birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu süreçte ekonomik olarak sorun yaşamayan ender esnaf grubundan biri de biz tuhafiyeciler olduk galiba. Türkiye toplumu evde oturup özellikle kadınlar iğne-iplik-örgü işleri yapmayı seven ve bunu bir gelenek olarak sürdüren annelerimiz nenelerimiz var. Pandemi sürecinde evine kapanan halk haliyle yine bu işlere merak sardı. Zamanını değerlendirmek ve birşeyler üretmek adına kadınlar, sürekli iğne, iplik, örgü malzemesi alıyor. Kimi çocuklarına kazak, kimi atkı-bere, kimi hediyelik eşya, kimi çeyizlik örgüler yaparak hem zamanını değerlendiriyor hem de birşeyler üretiyor. Tabi ki bu uğraştan biz tuhafiyecilerde mevcut sürkülasyondan kaynaklı bir kazanç sağlıyoruz. Umarım biran önce bu pandemi süreci sona erer ve tüm esnaf bu kötü günlerden kurtularak eski günlerine kavuşur diyoruz.”