HABER: AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ

Anadolu Halk Bilimleri Kültür Akademisi tarafından düzenlenen Özgür Film Festivali'nde ayrıca bir kişiye Özgür İnsan Ödülü veriliyor. Yaşar Kemal, Oktay Sinanoğlu, İlhan Selçuk, Türkan Saylan bu ödülü alan isimlerden sadece bazıları.

Organizasyonu kendi imkânlarıyla yapan Osmaniye’nin Çardak ilçesinde yaşayan yazar ve düşünür 68 kuşağının öncü isimlerinden İbrahim Çenet ile görüştük. Çenet’e göre Özgür Film Festivali’ni diğer festivallerden ayıran en büyük özellik Türkiye’nin tek sivil organizasyon olması. Çenet, bu etkinlikleri kimseden bir kuruş almadan kendi imkanları ile yapmaya devam ettiklerini aktarıyor.

2005 yılından bu yana belli aralıklarla Özgür Film Festivalini yaptıklarını en son 2019 yılında 11'incisini gerçekleştirdiklerini aktaran Çenet, pandeminin seyrine göre festivalin bu yıl açık alanda ya da sanal ortamda yapılabileceğini kaydetti. Mayıs- Haziran döneminde yapılıp yapılmayacağının belli olacağını aktaran Çenet “ Bu festivali her yıl, olmadı iki yılda bir yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bahçede anfi tiyatro

Kısa film ve belgesel film dallarında yapılan Özgür Film Festivali’nin bir özelliği de İbrahim Çenet’in yaşadığı 3 bin nüfuslu Çardak Köyü’nde yapılması. Köyündeki arazisinin 3 dönümünü bu işlere ayıran ve bu organizasyon için bahçesine anfi tiyatro kuran Çenet, “Festivale, akademisyenler, siyasetçiler gazeteciler, çeşitli sivil toplum kuruluşları da katılıyor. Festivalimiz katılmak isteyen herkese açık. Eskiden valiler devlet adamları belediye başkanları katılırdı. Ancak şimdi nedense davetimize rağmen katılmıyorlar” diye konuştu.

Filmler için bir tema belirlemediklerini, jürinin alanında uzman kişiler olduğunu kaydeden İbrahim Çenet; amaçlarının özgürlüğe sahip çıkmak ve özgürlüğün önemine dikkat çekmek olduğunu belirtiyor. Yarışmada dereceye girenlere büyük paralar verilmiyor. Dereceye girenler özel bir özgürlük heykeli ve plaket ile ödüllendiriliyor. Ayrıca her katılımcıya da katılım belgesi veriliyor.

Film festivaline ev sahipliği yapan Osmaniye’nin merkeze 5 kilometre mesafedeki Çardak Köyü önemli tarihi merkezlerden birisi. Özellikle köyden yürüme mesafesindeki Romalılardan kalma Çardak Kalesi ile dikkat çeken köy, tarihi kültürel özellikleriyle dikkat çekiyor.

Deniz Gezmiş'in sınıf arkadaşı

Osmaniyeli İbrahim Çenet. Çukurova tarihi ile de yakından ilgilenen bir isim. Konuyla ilgili sayısız çalışmaları var. O, 68 kuşağının önemli isimlerinden birisi. Deniz Gezmiş ile İstanbul Hukuk Fakültesi’nden sınıf arkadaşı, Yılmaz Güney ile de hapis arkadaşı. 7.5 yıl cezaevinde kalıyor. Deniz Gezmiş’in tutuklanmasını protesto ederken yanında bombanın patlaması sonucu iki elini ve bir bacağını kaybediyor. İşkenceler görüyor. Cezaevinden çıktıktan sonra yurtdışına kaçıyor daha sonra ülkesine tekrar dönerek mücadelesine kaldığı yerden devam ediyor.

68 kuşağının önemli isimlerinden İbrahim Çenet “Osmaniye Adana Niğde, Bor, Selimiye ve Metris Cezaevlerinde 7,5 yıldan fazla kaldım. Bu kaldığım dönemlerde Yılmaz Güney ile “Dingonun Hanı” adını verdiğimiz yerde birlikte bir süre kaldık” ifadelerini kullanıyor. Mücadele ile geçen hayatına tam 3 farklı üniversite ve 3 fakültede eğitim sığdıran İbrahim Çenet gençlere de şu mesajı iletiyor: “Her anı yaşayın. O an bir daha gelmez. İşkence altında olsanız bile o an bir daha gelmez. Acıya işkenceye direnmek onurdur.”

Şu anda eşi ile birlikte doğduğu köy olan Çardak Köyü’nde yaşayan ve çalışmalarına burada devam eden Çenet; 2004 yılında Anadolu Halk Bilimleri Akademisi’ni kuruyor.

Sponsoru yok

Akademi’nin yaptığı en önemli faaliyetlerinden birisi Özgür Film Festivali ve Özgür İnsan Ödülü vermesi. Türkiye’nin ilk sivil organizasyonunu yaptıklarını aktaran İbrahim Çenet, “Herhangi bir holding, banka, valilik belediye, bakanlık bizlere sponsor olmaz. Biz kendi çabalarımızla bu işleri yaparız. Her yıl Türkiye’nin dışından 300’e yakın filmci bu etkinlik için köyümüze gelir” diye konuşuyor.

Akademi olarak 2005’den buyana Özgür İnsan Ödülü verdiklerini aktaran İbrahim Çenet “Bugüne kadar Özgür insan ödülünü Sümerolog Prof. Dr. İlmiye Çığ, Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Yaşar Kemal, Prof. Dr. Halet Çambel, Türkan Saylan, İlhan Selçuk, Mehmet Aksoy, Prof. Dr Avşar Timuçin, yapımcı Arif Keskiner, Ataol Behramoğlu, Adnan Yalçıner’e verdik. Bu isimler bizzat köyümüze geldiler ödüllerini aldılar” diyor.

4 Bin Yıllık Osmaniye’nin Tıp Tarihi

Anadolu halk Akademisi’nin faaliyetlerinden de bahseden Çenet şunları söyledi: “Akademi olarak belgesel film yapıyoruz. Osmaniye’nin 4 bin yıllık tıp tarihi adlı belgeselimiz adından çok söz ettirdi. Hatta bize Osmaniye’nin 4 bin yıllık tarihi var mı ki siz tıp tarihinden bahsediyorsunuz dediler. Biz bunu belgeleriyle belgesel filmde anlattık.”

Osmaniye’nin Düziçi ilçesi Yarbaşı beldesinde 3 bin yıl önce Tıp Fakültesi’nin olduğunu tespit ettiklerini ve bunu belgelendirdiklerini aktaran Çenet Doğu Çukurova’ya ait çalışmalar yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Akademi olarak Dergi ve makale çalışmaları yaptıklarını belirten Çenet, bu topraklarda yaşayan ünlü ozan Karacaoğlan adını taşıyan bir enstitü kurduklarını aktardı.

Karacaoğlan enstitüsü

Karacaoğlan Araştırma Enstitüsü adını verdikleri Enstitünün Karacaoğlan üzerine çalışmalar yaptığını aktaran İbrahim Çenet, “Bu enstitü benimde içinde olduğum 20 kişiden oluşuyor. Hepsi Osmaniyeli. Ve hepsi Karacaoğlan hakkında araştırma yapan kitap yazan belgesel çeken kişiler. Ali Ozan Emre Bu enstitünün başkanlığını yapıyor” ifadelerini kullandı.

Kendisinin Karacaoğlan üzerine yazılmış ve içinde tek bir şiirini dahi kullanmadığı 4 cilt halinde 700 sayfadan oluşan bir kitabı olduğunu aktaran Çenet, “Şiirlerini koymadım. Ünlü ozanın 500’ün üzerinde şiiri var. Hepsini koysam kitap 1000 sayfayı geçerdi. İsteyenler ünlü ozanın şiirlerine ulaşabilirler. Karacaoğlan bu toprakların yetiştirdiği önemli bir ozandır. Hala da araştırılmaya devam etmektedir” dedi.

Enstitünün girişimleri ile geçtiğimiz yıl ilk defa Düziçi Belediyesi tarafından Karacaoğlan Kitap Fuarı düzenlendi. Festivale Tunceli belediye Başkanı Fatih Maçoğlu olmak üzere bir çok ünlü isim de katıldı.

Amon Felsefe okulları olduğunu burada felsefe eğitimleri verdiklerini aktaran Çenet, Yerelden Evrensele adlı dergileri olduğunu bu dergide sayısız akademik çalışma ve makalenin yer aldığını sözlerine ekledi.