HABER: ŞİMAL GÜDÜM

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklanmasının ardından 1 milyona yakın öğrenci hayalini kurdukları üniversitelere yerleşmeye hazırlanıyor. Ancak öğrenciler şimdi de ‘barınma’ sorununu çözebilmek için ter dökecek. Gidecekleri şehirde yurtlarda yer bulamayan ya da evde kalmak isteyen öğrenciler nedeniyle ev sahipleri de fiyatlarını hızla yükseltti. Bazı ilçelerde fiyat artışlarının yüzde 70’lere kadar çıktığını söyleyen gayrimenkul danışmanı Ali Kaçmaz, “Piyasada kiralık ev, yok denecek kadar az. Kiralanmayan sadece birkaç ev kaldı. Üniversitelerin yakında kapılarını açmasıyla talep daha fazla artacak. Geçen yıl 700-800 liraya verebilmek için uğraşılan daireler bugün 2 ila 3 bin liraya kiralanıyor” diye konuştu.

SÖZLEŞME UYARISI

Kimi ev sahiplerinin öğrencilere evlerini kiralamak istemediğini de sözlerine ekleyen Kaçmaz, “Öğrencilerin eve temiz bakamayacağını düşünen birçok ev sahibi, öğrenciler yerine ailelere ev vermeyi tercih ediyor. Üniversitelere yakın bölgelerdeki ev kiraları da yüksek olduğundan kirayı, ailelerin daha kolay ödeyebileceği düşünülerek aileler tercih nedeni oluyor” dedi. Eğitime pandemi nedeniyle tekrar ara verilme ihtimaline karşı şimdiden tedbirli olmak gerektiğini kaydeden Kaçmaz, sözleşme yapacak öğrencileri de bu konuda uyardı.

“DÖNÜŞÜM DE ETKİLEDİ”

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası da, pandemi döneminde inşaat yapımlarının yasaklanmasından dolayı stokların azaldığını ayrıca inşaat malzemelerine gelen zamların da gerek sıfır gerekse ikinci elde fiyatları yükselttiğini ifade etti. Oda yetkilileri, yoğun süren kentsel dönüşüm nedeniyle oturdukları inşatlardan geçici olarak kiraya taşınanların yanı sıra yabancıların ilgisinin de eklenmesiyle kiralık eve talebin 2 kat arttığını açıkladı. Fırsatçı ev sahiplerinin de bu gelişme karşısında evlerine olmasın gerekenden daha fazla fiyat isteyince aşırı artışın kaçınılmaz olarak yaşandığı belirten yetkililer, “İzmir depremi, yangılar, seller, kentsel dönüşüm gibi bir çok etmen kiralık ev stoklarını bitirdi” İfadelerini kullandı.

1 HAFTADIR ARIYORUM

Murat Furkan Kılıç (Marmara Üniversitesi): Pandemi nedeniyle okullar online eğitime geçince memleketim Sinop’a gittim. YÖK’ün yüz yüze eğitim kararıyla tekrar İstanbul’a döndüm ve 1 haftadır ev arıyorum. Üniversiteye yakın mahallelerde ev bakıyorum. Gelmeden önce de ev ilanlarına baktım ancak neredeyse 2 bin liranın altında ev yok. Bu limitin altındaki evlerde yaşanılmayacak gibi değil. Emlakçılara gittiğimde bekara ve öğrenciye ev vermediklerini söylüyorlar. Denetleyen de olmayınca ev sahipleri bunu fırsata çeviriyor. Ev bulana kadar arkadaşımın evinde kalacağım. Yurtta kalayım desem yurt fiyatları da 15-20 bin TL arasında. Ekonomik krizin ortasında bu kadar parayı nasıl vereyim? Maalesef artık öğrenciler olarak dayanacak gücümüz kalmadı.

KARAVANDA YAŞIYOR

Barınma sorununa karşı bazı öğrenciler ilginç çözümler buluyor. Okuduğu şehirde karavanda yaşayan Ayşegül Demir, artan kira fiyatlarına karşı babasının hobi amaçlı kullandığı karavanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ni kazandıktan sonra İstanbul’dan Muğla’ya getirdi. Demir, “Muğla’da ev kiraları çok yüksek olduğundan ailemden karavanı istedim. Onlar başta biraz çekinceli davrandı ama daha sonra ikna oldu. Karavanı babamla birlikte İstanbul’dan getirdik. Okula yakın bir kamp merkezinde karavanı park ettim ve ondan sonra sürekli burada yaşamaya devam ettim. Bu şekilde herhangi bir kira ücreti ödemiyorum. Sadece kaldığım kamp alanına aylık olarak elektrik, su, internet vs şeyler için ücret ödüyorum” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE DÜŞTÜ, FİYAT ARTTI

Muhammed Karlıdağ (Apart İşletmecisi): Öğrenciler tekrar okullarına gelmeye başladı. Bizim de şu an için tüm odalarımız dolu. Her gün onlarca öğrenci bizi arayıp boş oda soruyor ama hem bizim hem de diğer apartların hepsi hemen dolu. Maalesef İstanbul’da kiralar aldı başını gitti. Apartların kirası evlere göre biraz daha uygun ama öğrenciler bu fiyatlardan bile yakınıp ‘çok pahalı’ diyor. Onlara da hak veriyorum ama bizim de kira, stopaj, fatura, KDV gibi giderlerimiz oluyor. Bizde bundan dolayı fiyatları yukarı çekmek zorunda kaldık. Koronavirüsün bulaşmasını en aza indirmek için odalardaki kişi sayısını azalttık. Bu da yurtların kapasitesinde ortalama yüzde 20 azalmasına neden oldu. Bu durum ister istemez fiyatlara yansıdı.