HABER/ Ahmet Erkan YİĞİTSÖZLÜ

Burdur’da görev yaparken, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından tutuklanıp, meslekten ihraç edilen hakim Hüseyin Tolga Coşkuner, yargılama sonunda beraat etti. Avukatlığa başlayan Coşkuner, haksız yere tutuklu kaldığı 555 gün için de devletten tazminat istedi. Mahkemenin karar verdiği 90 bin TL tazminatı yeterli bulmayıp istinafa başvuran Coşkuner’in, mesleğine geri dönmek için Danıştay’da açtığı dava da sürüyor.

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde 8 ay süren hakimliği döneminde 3 defa bölücü terör örgütü PKK’nın saldırılarına maruz kalan hakim Hüseyin Tolga Coşkuner, sağ kurtuldu. Coşkuner, bu saldırıların ardından terör mağduru olarak 2016 yılında Burdur’a atandı. Yeni görevine tayin edilmesinden 15 gün sonra, 15 Temmuz 2016’da, FETÖ’nün hain darbe girişimi oldu. FETÖ’ye yönelik, ülke çapında yürütülen soruşturmalar kapsamında, süreç içerisinde 5 bin civarında hakim ve savcı meslekten ihraç edildi, büyük bölümü tutuklandı, haklarında davalar açıldı. Hüseyin Tolga Coşkuner de Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, 17 Temmuz 2016’da gözaltına alındı, bir gün sonra tutuklandı. Coşkuner, bu dönemde çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) uyarınca, 24 Ağustos 2016 tarihinde meslekten ihraç edildi.

Tutuklama kararına yaptığı itirazlar reddedilen Coşkuner hakkında açılan dava, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Toplam 555 gün tutuklu kalan, ilk duruşmada tahliye edilen Coşkuner, 12 Mart 2019 tarihinde, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan beraat etti ve karar da kesinleşti. Avukatlık yapmaya başlayan Hüseyin Tolga Coşkuner, bunun üzerine, Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, tutuklu kaldığı günler için kendisine maddi ve manevi tazminat ödenmesini talep etti. Mahkeme, Coşkuner’e 90 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Tazminat miktarını yetersiz bulan Coşkuner, Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurdu, ancak henüz karar verilmedi. Coşkuner, öte yandan mesleğine geri dönmek için de idari dava açtı. Danıştay’da olan bu davada henüz karar verilmedi.

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Beraat etmesinin ardından avukatlık yapmaya başlayan, biri ‘7. Koğuştaki Mucize’ filminde savcı rolü olmak üzere iki sinema filminde oynayan, Ovacık günlerinde yazdığı bir kitabı bulunan, ikinci kitabıyla ilgili çalışmalarını sürdüren Coşkuner, yaşadığı süreci anlattı. Coşkuner, “30 Haziran’da terör mağduru olarak Burdur hakimliğine atandım. 15 gün sonra terörist ve hatta vatan haini damgasıyla meslekten ihraç edildim. Hem de tutuklandım. 555 gün cezaevinde kaldım” dedi. 15 Temmuz’daki darbe girişiminden bir gün sonra yayımlanan listede adını gördüğünü aktaran Tolga Coşkuner, birlikte çalıştığı savcının kendisine gözaltı işlemi yaptığını belirterek, “O’na hukuksuz iş yaptığını söyledim. O da bana, ‘O listede senin değil benim adım olsaydı, sen de aynı şeyi yapardın’ dedi. 40 yaşında hapse atıldım. Annem yaşadıklarım karşısında felç geçirdi. Şu an yüzde 91 kalıcı engelli. Tahliye edildikten sonra anneme bakmaya başladım” diye konuştu. Bu süreçte babasının da kanser olduğunu ve vefat ettiğini anlattı.

555 GÜN CEZAEVİNDE KALDI

555 gün boş yere cezaevinde kaldığını söyleyen Coşkuner, “Dosyam bomboştu, saydıkları kriterlerin biri bile yoktu. Dosyam soruşturma aşamasında iken, Burdur hakimi mi Ovacık hakimi mi olduğuma karar veremediler. Dosyam soruşturma aşamasında altı savcılık değiştirdi. Dava açıldı sonra ilk duruşmada tahliye edildim. 12 Mart 2019 da beraat kararı verildi. Haksız tutuklama ile ilgili tazminat davası açtım. 555 gün için 90 bin lira verdiler, itiraz ettim. Şu anda bu dosyam da İstinafta” dedi.

Hakimlerin Türk devleti adına değil Türk milleti adına karar verdiğini hatırlatan KHK mağduru Tolga Coşkuner, “Hukuksuzlukla hukuk ve demokrasi ile mücadele edeceğiz” diye konuştu.

TERÖR SALDIRISINA UĞRADI

Mesleğe iade davasının Danıştay’da devam etiğini aktaran Coşkuner, Ovacık’ta bulunduğu sırada kendisine 3 defa terör saldırısında bulunulduğunu anlatarak şunları söyledi:

“İçinde bulunduğum araca bombalı saldırı oldu. Adliye lojmanlarına 400 kilo bombayla saldırlar. 8 ay süren Ovacık günlerinde ‘Ayrılığın Kökeni’ adlı kitabı yazdım.”

7. KOĞUŞTAKİ MUCİZE

Kendisi ve ailesi için zorlu geçen bu süreçte iki sinema filminde oynayan Coşkuner, “7. koğuştaki Mucize filminde savcı rolünü oynadım. Eyvah Tatil adlı bir sinema filminde de rol aldım’’ diyerek, oyunculukta da ilerlemeyi düşündüğünü dile getirdi. Ovacık günlerinde yazdığı ‘Ayrılığın Kökeni’ adlı kitabı sonrasında, ‘Türk Demokrasi Tarihi ve Siyasi Partiler’ isimli bilimsel bir çalışma yazdığını sözlerine ekledi.