HABER/ Sevda TAYGAR

Van’da yaklaşık 9 yıl önce meydana gelen yıkıcı depremin en çok tahrip ettiği ilçe olan Erciş’te, 2012 yılında yetkililerin “Sosyal sorumluluk projesi” olarak tanıttığı Milli Eğitim Bakanlığı 147 çağrı merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Projenin tanıtımlarında merkezde çoğunlukla kadın ve engellilerin istihdam edileceği duyurulmuştu. Zaman içinde yönetimsel değişimlere uğrayan çağrı merkezinde vaatlerin değişmesi ile birlikte engelli depremzedelerin de işlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı iddia edildi. Yaşanan işten çıkarılmalara karşı sendikal örgütlenmeye giden 16 çalışana ise mobbinge maruz kaldıklarını öne sürdü.

PROJE YÜZÜYDÜ

Van’ın Erciş ilçesinde yaşanan yıkıcı deprem sırasında 18 saat enkaz altında kaldığını ifade eden Barış Dağınık, vücudunun bir kısmını kullanamıyor. Sağlık raporunda yüzde 40 engelli olan Dağınık, engelli kategorisinde 21 Mart 2012 tarihinde işe alındı. Birçok yayın kuruluşunda projenin öncü yüzü olarak tanıtıldı. Vatandaş temsilcisi olarak projede 9 yıl emek veren Dağınık, pandemi sürecinin başlamasıyla işinden edildi. Dağınık işten uzaklaştırılma nedenini şu ifadelerle dile getiriyor; “30 Nisan 2021 tarihinde çalıştığım kurum beni Ankara’da başka bir projede çalışmam için yönlendirdi. Buradaki ekonomik koşullar ile Ankara’daki koşullar aynı olmadığı için teklifi kabul edemedim. Örneğin aldığım maaş asgari ücret düzeyinde. Buradaki ekonomik koşullarla Ankara’da ki aynı değil. Açıkçası kurum yöneticileri aldığım maaşla Ankara’da geçinemeyeceğimi biliyorlar. Beni işten çıkaramadıkları için böyle bir teklif sunarak, kendi irademle işten ayrılmamı dayatıyorlar. Bu teklifi kabul etmemem üzerine şu an işten çıkaramadıkları için ücretsiz izinle işten uzaklaştırıldım.”

‘MOBBİNGE MARUZ BIRAKILDIK’

Sendikal örgütlenmeye gittikleri için mobbinge maruz kaldıklarını ve kabul edemeyecekleri tekliflerle işten ayrılmaya zorlandıklarını dile getiren Ahmet Karatoprak ise, kendilerine hiçbir bildirim yapılmadan işlerinden uzaklaştırıldıklarını ifade etti. Karatoprak, “Yaklaşık 16 arkadaşımıza işten ayrılmaları dayatıldı. Çoğumuz buna karşı direndik, bir engelli arkadaşımız da sağlık sorunları nedeniyle kendi istifasını sundu. Engel durumumuz, sosyoekonomik şartlar ve aile gibi bağlayıcı nedenlerden dolayı görev yeri değişikliğini kabul etmedik. MEBİM projesinde Ankara’da 120 kişi işe alınırken işten çıkarma yasağından dolayı şirket tarafından ücretsiz izne çıkartıldık. Çağrı merkezi sektöründe yoğun çalışma temposunun yanı sıra yöneticilerin baskı ve mobbingi çok sık rastlanan bir durumdur. Herhangi bir hak arayışı içinde olan kişiler ispatı mümkün olmayacak şekilde mobbinge maruz bırakılmaktadır” diye konuştu.

HASTANELİK OLDU

İşten çıkarılan bir arkadaşlarının yaşadığı psikolojik travma nedeniyle hastanede yattığını ifade eden Karatoprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir arkadaşımız kendisine gönderilen tebliğden sonra beyin kanaması geçirerek yoğun bakıma kaldırılmıştır. Tedavi süreci devam etmektedir. Çalışan bir işçi işten çıkarılabilir ancak burada işten çıkarma usulü ile ilgili kötü niyet açıkça görülmektedir. Dünya çapında aldığımız birçok ödül olmasına rağmen burada yıllarca vermiş olduğumuz emekler tamamen kişilerin art niyetli yaklaşımlarından dolayı heba edilmektedir. Daha önce de bizim gibi hak arayışında olanlar ve yapılan haksızlıklara göz yummayan birçok kişi başarılı olmalarına rağmen işten çıkarılmış veya planlı baskılar sonucunda çıkmak zorunda bırakılmışlardır.”

‘TORPİLLİ ALIM OLACAK’

Kendilerinin yerine torpili kişilerin alındığını öne süren Karatoprak, “Torpilli ve yöneticiler ile kan bağı olan kişiler hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan ya da şeffaf bir değerlendirme yapılmadan işe alınıp çok kısa bir süre içerisinde kişisel çıkarları doğrultusunda terfi ettirilmiştir. Yarı kurumsal olmamıza rağmen salgın sürecinde büyümeye giden bir projede ücretsiz izne çıkarılmamız manidardır. Bu durumu birçok yetkili kişiye bildirmemize rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Üstüne işimizi iyi yapmadığımız için çıkarıldığımız algısı yaratıldı. Biz bir hak arayışındayız, bu durum çağrı merkezi sektöründe çalışanlar için yaşanan mağduriyetlere bir örnektir” ifadelerini kullandı.

SORULAR CEVAPSIZ BIRAKILDI

Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz çağrı merkezi birim yöneticisi Nurullah Demir, söz konusu engelli çalışanların çıkarılması ile ilgili sorumuzu, “açıklama yapma yetkim yok. Üst yetkililer de açıklama yapmaz” ifadeleri ile yanıtsız bıraktı.