Politikacılarımız kürsülerden “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyor. Cumhurbaşkanı sözcülüğü “Tedbirler uygulanmazsa hepimiz risk altındayız. Bunun şakası yok. Her tedbir can kurtarır. Evde kal, kendini ve etrafındakileri koru” açıklamasını yapıyor. Doğru! Sonra korona sürecini yürütenler 65 yaş yasağını getiriyor, “Evde kal” uyarısı yapılanlar balık tutuyor, piknik yapıyor, halay çekiyor; böylece virüse meydan okuyor(!)

Sonra, Sağlık Bakanı verileri açıklarken “Hepsi yaşlı(…)hastamızı kaybettik. Hayat eve sığar” tweetini atıyor. Şık değil, incitir!..

***

Britanyalı siyasetçi William E.Gladstone'a ait bu kısa metni sonuna kadar okuyun. Çok seveceksiniz, ezberleyecek kadar!..

***

"Gençlik bir hayat devresi değil, bir akıl halidir. Yıllar cildi buruşturabilir, ancak heyecanların bitişiyle ruh buruşur. İnsan, kendine olan güveni kadar GENÇ, Kuşkusu kadar YAŞLI, Cesareti kadar GENÇ, Korkuları kadar YAŞLI, Umudu kadar GENÇ, Bezginliği kadar YAŞLI'dır. Hiç kimse fazla yaşamış olmakla yaşlanmaz. İnsanları yaşlandıran ideallerinin bitmesidir. Kalbi sevdikçe, neşe duydukça, güzellikleri fark ettikçe, beyni yeni şeyler keşf ettikçe, herkes gençtir. İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, oysa yaşamadıkça yaşlanırlar. İnsan, yaşlı olmaya karar verdiği gün yaşlanır..!

***
Şöyle bir internette tur atın, bakın kimler 40'ından 50'sinden sonra nasıl ünlü olmuş, popülerliğe ulaşmışlar? Hadi, ben yardımcı olayım;

-Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda 50 yaşını çoktan aşmıştı.

-Pasteur, 60'ında kuduz aşısını buldu.
-Mimar Sinan, Süleymaniye camisini bitirdiğinde 70 yaşını geçmişti. Selimiye camisini tamamladığında ise 86 olmuştu.
-Galile, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken 73 yaşındaydı.

-Ressam Picasso da geç yaşta şöhreti bulmuştu.
-Şarlo, 76 yaşında film yönetmeniydi.
-Goethe, en büyük eseri Faust’u ölümünden bir yıl önce, yani 82 yaşında bitirmişti.
-Nobel ödüllü Alman Doktor Albert Schweitzer, 88 yaşına rağmen Afrika hastanelerinde durmaksızın çalışarak ameliyat yapıyordu.

-Moda tasarımcısı Vera Wang, 96 yaşında ilk çıkışıyla büyük başarı yakaladı.

-Tolstoy 67 yaşında bisiklete binmeyi öğrendi!
-1994 yapımı Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) filmiyle tanınan Morgan Freeman, 2005’te “Million Dollar Baby” ile yıllardır hayalini kurduğu Oscar’ı kucakladı.

-ABD'li girişimci Harland David Sanders ise belki de verebileceğimiz en iyi örneklerden biri. Sanders dünyaca ünlü fast food zincirini kurduğunda 65 yaşındaydı.
Veee…

Dört defa İngiltere başbakanı seçilen girişte metnini alıntıladığım Gladstone, İngiltere Başbakanlığı'na getirildiğinde yaşı; 83’tü!..

***
İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmada en mutlu kişiler, yaşları 65 ile 79 arasında değişen kişiler çıkmıştı. Özetle, hem mutluluk hem de başarıyı 50'sini geçtikten sonra yakalayabiliriz! Neymiş? 60 yaşmış..65 yaşmış..Yaş 70'miş.. Geçiniz!

“Herşey yürekte... Her şey beyinde biter"in bir özetini yapmış Gladstone...
“İdeallerinizi sahiplenin, sonuna kadar! Kalplere dokunmaya devam edin. İnsan biriktirin, sevginin/sevilmenin kıymetini bilin!..”

***
"Dünya Şairi" Nâzım Hikmet'in 73 yıl önce yazdığı "Yaşamaya Dair"indeki şu dizeler 60 yaşı, 65 yaşı, 70 yaşı, 75 yaşı, 80'leri, 90'ları ne güzel anlatıyor; "Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı/ yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin/ hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil/ ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için/ yaşamak yanı ağır bastığından."

Bilimin ışığında sağlıklı ve mutlu günler olsun dileklerimle dostlar...