Julius ve Ethel Rosenberg 1951 yılında nükleer sırları NewYork’daki Sovyet Viskonsuna teslim etmek suçu ile tutuklandılar.

İki yıl boyunca süren davada suçlamayı reddeden karı koca Rosenberg’ler McCarthy’cilik azgın döneminde kurban seçilmişlerdi. Dünya kamuoyunda büyük bir tepki gelişir. Amerikan hükümeti suçlu olduklarını kabul ederlerse hayatlarını bağışlayacaklarını gündeme getirir. İki yıl süren davanın sonunda çirkin bir pazarlığa başlayan Amerikan hükümeti, gaz odasının yanına telefon koyar ve Rosenberg’lere “Telefonu açıp suçlu olduğunuzu itiraf edin ve evde bekleyen çocuklarınızla kavuşun” der.

Rosenberg’ler doğru olduğunu savundukları düşüncelerini, kendilerine inanan insanları ve onurlarını satmayı kabul etmeyip, telefon ahizesine ellerini sürmeden gaz odasına yürürler…

Melih Cevdet Anday da “çağımıza yakışan, vakur, sade” bu davranış için “Anı” adlı şiirini yazıyor. 1972 yılının 6 Mayıs’ında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan sabaha karşı Mamak Cezaevi’nden, Ulucanlar’a arkadaşlarının söyledikleri marşlar ile mitinge gider gibi idam sehpasına giderler. Anday’ın Rosenberg’lerin insan onuruna yakışır davranışlarını tarihe kalıcı bir not bırakmak için yazdığı şiir ise 46 yıldan bu yana Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamları için “Anı” olur.

“Bir çift güvercin havalansa / Yanık yanık koksa karanfil / Değil bu unutulacak şey değil / Apansız geliyor aklıma.”

Rosenberg’ler hâlâ yaşıyor, idam sehpalarında Türkiye’nin bağımsızlığı için savaştıklarını haykıran Deniz’ler, Yusuf’lar, Hüseyin’ler de yaşıyor. Gaz odalarının ve idam sehpalarının yok edemediği bu insanların düşünceleri Türkiye’nin, dünyanın dört bir yanında yükseklere tırmandırılan bayraklarda yaşıyor.

Bahçelerde mor menekşe olan biri de Mc Carthy’cilik oynamaya kalkıyor ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığı adaylığı için oy verenleri FETÖ’cülükle suçlayabileceklerini söylüyor.

Denizler’in, Mahirler’in, Ulaşlar’ın, Harunlar’ın, İbolar’ın yol arkadaşlarından biri olarak sana sesleniyorum;

Ülküdaşlarının “Devletin başına Devlet gelecek” diye lider sandıkları şahıs, Mc Carthy’ciliğine benden başlayabilirsin.

Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığına aday olması için yaptığım başvurunun sayısı yazımın da başlığıdır…

Buyur elinden geleni ardına koyma…