Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar hakkında verilen tutuklama kararına yapılan itiraz, İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kısa sürede reddedildi. Karar, kamuoyunda ve hukuk çevrelerinde tartışma yarattı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, CHP'li belediyelere yönelik operasyon kaspamında etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen bazı kişilerin ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. 7 Temmuz akşamı tutuklanan Karalar'ın avukatları ise kapsamlı bir dilekçe hazırlayarak Karalar'ın tutukluluk haline dün itiraz etmişti. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunulan dilekçede, tutuklamaya gerekçe gösterilen iddiaların somut delillerden yoksun olduğu ve Karalar'ı suçlayan Baki Nugay’ın ifadesindeki çelişkilere vurgu yapılmıştı.
"Kararda değişiklik yapılmasını gerektirir bir neden görülmedi"
Söz konusu itiraz ise İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Karara ilişkin gerekçe olarak ise, “Kararın usul ve yasaya uygun olduğu, kararda değişiklik yapılmasını gerektirir bir neden görülmediği, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı anlaşıldığından yerinde görülmeyen itirazın reddine dair karar verilmiştir” ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.
“İtirazın sadece birkaç saat içinde reddedilmesi, yapılan incelemenin etkili bir başvuru yolu olmadığını gösterdi”
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan avukat Hüseyin Ersöz, şunları kaydetti:
“İtiraz dilekçemiz ekinde yer alan 3 ayrı bilimsel mütalaanın ise mahkeme tarafından gerektiği şekilde değerlendirildiğini düşünmüyoruz. Öyle ki Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer'in hukuki görüşünde ‘suçun oluşmadığı ve tutukluluğun şartlarının bulunmadığı’; Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi'nin uzman mütalaasında ‘suçlamaya konu HTS kayıtlarının delil olarak kabul edilemeyeceği’ ve son olarak Yeminli Mali Müşavirler Güney Yılmaz ve Alaattın Solmaz ise ‘Seyhan Belediyesi kayıtlarında tutarsızlık olmadığı ve iddiaları desteklemediği’ tespitleri yapılmıştı. Buna karşın itirazın sadece birkaç saat içinde reddedilmesi, yapılan incelemenin etkili bir başvuru yolu olmadığını gösterdi.