Özel/Murat ERVİN
Rezervlerin her geçen gün eridiği bütçede ümitler, hastaların altına bağlanan beze kaldı. Daha önce SGK tarafından karşılanan hasta alt bezi için 1 Temmuz'dan itibaren vatandaşların hesabına 120 adet bez için 225 TL ödeme yapılacak. En ucuzu 620 lira olan 1 aylık hasta bezinin geri kalan 395 TL'lik kısmını ise vatandaş cebinden ödeyecek. Medikal firmaları ise kendilerinin sistem dışına çıkarılması nedeniyle hasta alt bezi satışlarının düşeceğini, kararın geri alınmaması halinde binlerce firmanın iflas edebileceğini söyledi. Diğer yandan kimi sektör temsilcileri zincir marketlerin bu işe de el atabileceğini belirtirken, fiyatını düşürmek için merdiven altı üretimin artıp sağlıksız ve kalitesiz ürünlerle hastalara daha fazla sağlık sorunu yaşatılabileceğini sözlerine ekledi. Beyin tümörleri, bunama, zeka geriliği, demans, alzheimer, parkinson, epilepsi, MS gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle alt bezi kullanmak zorunda kalan ailelerin böylece cebinden aylık en az 395 TL daha çıkmış olacak.



'YÜKÜ VATANDAŞA'
Onur Akgün (Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi): Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Hasta Alt Bezi-Külotlu Hasta Alt Bezi başlıklı maddesine yaptığı yeni düzenleme hem vatandaşı hem de medikal firmaları mağdur edecek. Bu değişikliğin nedeninin ise SGK'nın gider kalemleri arasında hasta alt bezinin önemli bir yere sahip olmasının yattığı iddia ediliyor. Bu yük vatandaşın omuzuna bırakılacak ama vatandaşın durumu da ortada. Medikal firmalar ağırlıklı olarak hasta alt bezi satışıyla günü kurtarıyor. Hem vatandaşın cebinden günümüz şartlarında oldukça yüksek miktarda para çıkacak hem de medikal firmaların devre dışı bırakılmasından dolayı iflaslar artabilecektir. Ayrıca yatağa bağlı olan bir hastanın yakını artık medikal firma üzerinden hasta alt bezi almak zorunda kalmayacağı için, SGK tarafından hesabına yatırılan o parayı belki de başka şekilde harcayacak. Böylece hasta da mağdur olabilecek.



'İFLAS EDEBİLİRİZ'
İbrahim Yener (Medikal Firması Yetkilisi): Sistemini mevcut durama göre ayarlamış, ekip kurmuş, depolama ve dağıtım sistemi kurmuş ve de en önemlisi borçlanarak mal temin edip bağlantılarını yapmış firmalar, öngörülemeyen bu değişiklik ile çok büyük zarara uğrayacak. Hatta çok sayıda firma kredi, çek, senetlerini ödeyememe sonucu iflasına bile neden olabilecek. Zira ülke genelinde faaliyet gösteren 10 bini aşkın medikal firmaların önemli bir kısmının gelir kaynağı hasta alt bezi. Bu uygulama değişikliği ciddi anlamda ciro ve gelir kaybına neden olacak. Bu firmalarda çalışan personelin işten çıkarılmaları dolayısıyla ciddi istihdam kaybı yaşanacak. Aradaki farkı ödeyemeyecek vatandaşların hastaları ise önümüzdeki süreçte yatak yarası denilen (decubit ülseri) enfeksiyonlarını artırabilir. Bu da enfeksiyon birimlerine yatırılan hasta sayılarında artışa neden olup kamusal harcamasın yükseltir” ifadelerini kullandı.



İNSAN HAKLARINA AYKIRI
Atila Sertel (CHP İzmir Milletvekili): Sağlığı paralı hale getiren ve insanların sağlığını hiçe sayan iktidar artık var olan hasta haklarını da birer ikişer tırpanlamaya başladı. Zaten insanlar ekonomik olarak güçlük içindeyken, şimdi de vatandaşa 'kendi hastan için kendin bez al' denmesi bence insan haklarına aykırı bir durumdur. Bunun bir adım sonrası da 'hastanelerde yapılacak tüm ameliyatlardan, tüm yatış işlemlerinden' para almak olacak. Yani tıpkı özel hastaneler gibi her işlem için para talep edilmeye de başlanabilir. İflas etmiş bir yönetim ve onun bu durumu doğrular nitelikteki kararlarını üzülerek izliyoruz. Yandaş müteahhitlere milyarlarca dolarlık ihaleler verilip, vergi muafiyetleri sağlanırken, kullanmadığımız yollar, hava alanları için her gün milyonlarca lira ödenirken yoksulluktan hastalanan vatandaşın alt bezine göz dikilmesi ülkemizin geldiğini noktayı en güzel şekilde özetliyor.