Pandemi bitti ama esnafın derdi bitmedi. Akaryakıt zammı, elektrik zammı ve son olarak yüksek enflasyonun altında ezilen esnaf, derdini kitaba döktü. Durum tespiti ve çözüm önerilerini içeren 660 sayfalık kitap, ilgili bakanlık ve yerel yönetimlere gönderildi. 

Biz Önerdik, Onlar Yaptı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 50 sektör belirlediklerini ve bu 50 sektör temsilcisinin pandemi boyunca kazançlarında ne kadar azalma olduğunu, ne kadar işçi çıkardıklarını, devletten ne kadar destek alabildiklerini ve yaşadıkları tüm sıkıntıları, çözümleriyle birlikte kitap haline getirdiklerini söyledi. Mutlu; “Pandemi bitmeden kapsamlı bir çalışma yaptık, 660 sayfalık bir kitap hazırladık. Bu çalışmalarımızı birlikte çalıştığımız tüm kurumlarla, bakanlıklarla paylaştık. Aynı zamanda çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi de sunduk. Örneğin elektrikte bir konut tarifesi, bir de ticari tarife var. Biz ikisinin ortasında esnafa yönelik bir tarife yapılması gerektiğini önerdik bu kitapta. Akaryakıt ücretlerinde de hem ÖTV hem de KDV'yi pandemi sürecinde ulaşım sektörü, imalat sektörü gibi belirli kesimlerden alınmamasını önerdik. Bu önerilere hem yerel yönetimlerden hem de merkezi hükümetten dönüşler oldu. Mesela belediyenin kiracısı olanların kiraları ertelendi pandemi sürecinde. Bu süreçte bu çalışmaların neticelerini gördük.” dedi.

Esnaf Yarınını Göremiyor

Bilinmeyeni yönetmenin zor bir iş olduğunu dile getiren Mutlu; “Pandemiyle ilgili hiçbir tecrübemiz yoktu, bu işin içinden bir şekilde çıktık ama bitmedi. Pandemi sonrasında akaryakıt ve elektriğe gelen fahiş zamlar ve yüksek enflasyon yeniden belimizi büktü, şimdi esnaf yarınını göremiyor” sözleriyle aslında sıkıntının bitmediğini anlattı. Mutlu; “En büyük sorun elektrik faturalarının artışı oldu çünkü bazı yerlerde dükkân kirasından daha fazla elektrik faturası geliyor. Dolayısıyla elektriği fazla kullanan işletmelerde bu bir sorun haline geldi. Pastane, kasap gibi enerjiyi fazla kullanan işletmelerde elektrik faturaları birinci sorun. Akaryakıt fiyatlarındaki artış ikinci sorun oldu. Pandemi öncesi 6 liralarda olan akaryakıt fiyatları 30 liralara çıktı. Akaryakıt, esnaf teşkilatında bütün ürünlerin ana maliyeti gibidir. Dolayısıyla akaryakıttaki artışlar her ürüne olumsuz etki yapar. Özellikle ulaşım sektörü bu konudan olumsuz etkilendi. Bir üçüncü sorun ise enflasyon oranının yüksekliği, enflasyon yüksekliği sebebiyle ürünlerin fiyat artışlarına esnaf teşkilatı yetişemiyor. En önemli ve hala cevap veremediğimiz sorun ise "Yarın ne olacak?" İşletmelerde yarın ne olacak endişesi var. Yarının ne olacağını bilmediği için insanlar tüketimlerini, yatırımlarını yönlendiremiyor. Önümüzdeki süreçte birbirimize dayanarak, destek olarak bu süreci aşmayı ümit ediyorum. Pandemi sürecinde ve pandemi sonrasındaki küresel krizden en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarlardır. Bu sıkıntılar hala devam ediyor. Bütün bu çalışmaların hepsini ilgili olan birimlere aktarıp beraber bir çalışma yönetiyoruz, bunların çözümü için çaba sarf ediyoruz. Aynı zamanda yerel yönetimlerle çalışıp, sorunları çözmeye çalışıyoruz.” dedi.