Prof.Dr.Doğan Kuban, Müjgan Yıldırım’ın nehir söyleşisi çalışması 'Bir Rönesans Adamı'nda şöyle tanıtılır; “Mutluluğu yürek ferahlığı olarak değil, aklın tatmini olarak gören, aklına uymayan tutum, davranış ve sözlere karşı lafını esirgemeyen bir akıl adamı. Yüzlerce yıllık karanlıktan sonra dünyamızı aydınlatanların; resim ve heykel yaparken tıpla, anatomiyle ilgilenen, köprüler tasarlayan, yazan, çizen düşünen Rönesans adamlarının bu çağdaki ve bu topraklardaki tezahürü. 'İnsan, toplumun yarattığı her şeye: sanata, düşünce ürünlerine ilgili olmalıdır. Dünyaya merakla bakmalı ve heyecanlanmalıdır' diyerek mimarlıktan tarihe, felsefeden edebiyata bir çok alanla ilgi merak ve heyecan duyan, kendini belli bir konuyla sınırlandırmayıp farklı dallarda eserler veren bir bilgi adamı. Ama aynı zamanda bahçesinde domates yetiştiren, kendisine tanınan zengin olanakları reddederek memleketinde yaşamayı seçen ve toplumsal mutluluğu sevgide arayan gönül adamı!’’

***

Halkın aydınlatılmasını -iyimserlikle- her platformda savunan Doğan Kuban’ın lezzetli yazıları, önce Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji’de (CBT), iki yıldır da Herkese Bilim Teknoloji’de (HBT) ilgiyle okunuyor ve toplumda binlerce paylaşıma konu oluyor. Cumhuriyet’ten sanata, siyasetten eğitime, şehircilikten Osmanlı’ya kadar geniş yelpazede sorunları ele alarak -deyim yerindeyse- Türkiye’nin röntgenini çekiyor. Kuban Hoca, toplum, çağdaşlık, kültür, düşünce, islam, kent, kaos, cumhuriyet başlıkları altında toplanmış 58 yazılı son kitabının ismini de “Umutsuzluk Yakışmaz” koymuş. Kuban’a göre; her zaman ölümsüz bir ağaç gibi yeniden başlayacak gücü olmalı insanın. Yeniden başlamak, yaşam işaretidir. Kuruduğunu sandığınız ağacın filizlenmesi gibi!..


***

Doğan Kuban, gençlerin enerjisinin ve yeniyi yaratma potansiyelinin daha akıllı daha bilimsel daha insancıl amaçlara yönetilse, daha çok insan, birbirlerini artık sonuç vermeyecek kavgalarda boğazlamaya çalışmasalar, pörsümüş ideolojilerin kurbanı olmasalar, geleceğe dönük, çocuklarının daha aydınlık günleri için insanlık tarihinde pek çok kez görüldüğü gibi hayaller kursalar -daha iyi bir dünyada yaşanacağını- savunuyor. İnsana saygı; açlığı, barınaksızlığı, doğa ve insan tehdini ortadan kaldırmak amacı içermeli. Bilime dayalı bir entelektüel düşünce topluma egemen olmalı. Sanat ve musiki toplum yaşamında yerlerini almalı. Yaşamın adı umut adına!..

***

Kırmızı Kedi Kitap’ın, “Cumhuriyet Bilgeleri” başlığı altındaki serisinin ilk kitabı “Umutsuzluk Yakışmaz”. Akademi, mimarlık ve yazıyla içiçe geçen hayatını öğrenme ve öğretmeye adayan Prof. Dr. Doğan Kuban’ın birikim ve deneyimini aktardığı bir yapıt.

O; Usta Yazar Orhan Bursalı’nın aynen katıldığımız tespitiyle; “Yaşadığımız kötücül siyasi ve toplumsal durumlar karşısında yükselen ‘Eyvah!’ söylemlerine karşı, bilgece umudu

yeşertmiştir ve çağdaş yaşamı belirleyen unsurların herkesi birleştireceğini ve kimsenin bunun dışında kalamayacağını” söylemiştir. Sağ olun, var olun, umutlu olun.

Okuyun, okutun!..