ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- İzmir Kemalpaşa’da bulunan Işık Tarım Ürünleri A.Ş., Mehmet Ali Işık tarafından 1982 yılında kuruldu. Türkiye’de organik tarım ürünleri denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Mehmet Ali Işık, kurduğu Işık Tarım Ürünleri A.Ş. ile bugün dünyanın dört bir yanına 40’tan fazla ülkeye; kuru ve dondurulmuş meyve gönderiyor. Öte yandan Işık Tarım, organik üretimin sürdürülebilir olması adına da hayata geçirdiği projelerle çiftçiye katkı sağlarken, dünya ülkelerinin organik ürün standartlarının hemen hemen hepsine de uygun üretim yapmayı başarıyor.

Kemalpaşa yerleşkesindeki fabrikada ziyaret ettiğimiz Işık Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Finans Müdürü Neşe Tunalı, markalarının geçmişten bugüne yolculuğu hakkında gazetemize konuştu.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ VE ORGANİK

Türkiye’nin ilk organik sertifikalı kuruluşu olduklarını belirten Tunalı, toplam 160 bin dekar alanda 4 bin 300 organik çiftçi ile üretim yaptıklarını ve üretimlerinin yüzde 96’sının ihraç edildiğini söyledi. Ortalama 25 bin ton organik ürünün dünyanın dört bir yanındaki 40 kadar ülkeye gönderildiğini aktaran Tunalı, “Türkiye’nin geleneksel kuru meyvelerinin neredeyse hepsini satıyoruz. Ürünlerimizi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden temin ediyoruz; incir Aydın, üzüm Manisa, kayısı Malatya, fındık Batı Karadeniz’den alınıyor. Onun dışında çilek, kiraz, vişne, ahududu, böğürtlen gibi ürünleri de Çanakkale, Isparta, Afyon gibi çeşitli illerden temin ediyoruz. Bunların hepsi yerinden alınıyor; istenilen siparişe göre hazırlanıp ihraç ediliyor” diye konuştu. Tunalı, Avrupa başta olmak üzere Amerika, Avustralya, Japonya, Çin, Kanada gibi gelişmişlik düzeyleri yüksek ülkelerde de pazar paylarının olduğunun altını çizdi.

GENİŞ BİR GIDA ENDÜSTRİSİNE HİTAP EDİYOR

Elde edilen organik ürünlerin yüzde 60’lık kısmının dökme olarak yani paketsiz olarak endüstride kullanılmak üzere satıldığını, yüzde 40’lık kısmının da paketlendiğini dile getiren Tunalı, geniş bir gıda endüstrisine hitap ettiklerine dikkat çekti. Tunalı, “Üç ana grupta faaliyetimiz mevcut; kuru meyvede üzüm, incir, kayısı, elma, erik, armut, dut vb ürünler, dondurulmuş grubunda kiraz, çilek, vişne vb., kabuklu yemişlerde fındık. Ürünlerimiz direkt tüketimin yanı sıra, müsli, granola, yoğurt, ekmek, dondurma, çikolata, bar gibi ürünleri üreten endüstrilerde de kullanılıyor” sözlerini kaydetti. Öte yandan Tunalı, “Katma değeri yüksek paketlenmiş ürünlerin yanı sıra meyve barları, meyve topları gibi atıştırmalıklar da yapıyoruz. AR-GE merkezimizin katkıları ile organik tarımda inovatif ürünler geliştiriyoruz. Son tüketiciye ulaşan ürünler kendi markamız ya da firmaların private labellerı ile yapıyoruz” dedi. Türkiye’de 3 büyük market zincirine ürün verdiklerini belirten Tunalı, ürünlerin büyük bir çoğunluğunun yurt dışı pazarlarında satışa sunulduğunu ifade etti.

ORGANİK, ‘MUTLU KÖYLER’ KURDU

Organik üretimin normal tarımsal üretime göre daha meşakkatli bir süreç gerektirdiğini söyleyen Tunalı, organik tarımda riskleri minimuma indirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri Happy Village (Mutlu Köy) Projesi hakkında da bilgi verdi. Tunalı, Türkiye’de 180 tane Mutlu Köy kurduklarını belirterek, “Organik ürünler için çevresel risklerden uzak yerlerde üretilmiş bölgeleri tercih ediyoruz. Bu nedenle genellikle gittiğimiz köyler ücra yerlerde konumlanmış oluyor. Oralarda organik üretime başlamadan önce çiftçilerimizle konuşuyor; organik tarımı anlatıyoruz. Mümkün olduğunca aynı köyden daha fazla çiftçiyi organik üretime dahil etmeye çalışıyoruz. Bu amaçla da başladığımız Happy Village adını verdiğimiz projemizle 180 köyde yaklaşık 15 bin hektar alanda çiftçilerimiz organik tarım yöntemiyle ürünlerini yetiştirmeye başladı. Öte yandan projemiz kapsamında köylerimizdeki sosyo-ekonomik yapıyı da iyileştirmeye çalışıyoruz. Örneğin okullardaki çocukların ihtiyaçlarının karşılanması, hasat için gelen işçilerin barınma alanlarının iyileştirilmesi, su sorunu olan bölgelerin su temininin karşılanması gibi ihtiyaçları da gidermeye çalışıyoruz. Ayrıca ziraat danışmanlarımızla çiftçilerimizi üretim esnasında eğitimlerle destekliyoruz” sözlerini kaydetti.

ORGANİKTE DÜNYA STANDARTI

Bugün dünyanın dört bir yanında 40 kadar ülkeye organik kuru ve dondurulmuş meyve ihraç eden Işık Tarım, dünya pazarlarında yer bulurken organikte de uluslararası standartları yakalamış görülüyor. Organik tarımın tamamının sertifika usulü çalışan bir sistem olduğunun altını çizen Tunalı, tarımsal üretim aşamasından son tüketiciye kadar her anın izlendiğine dikkat çekti. Organikte her ülkenin kendine ölçütüne göre organik sertifikası olduğunu belirten Tunalı, organik kuru ve dondurulmuş ihracat için de satış yapılacak ülkelerin talep ettiği sertifikaya sahip olmak yani onların organik standartlarını karşılamak gerektiğini dile getirdi.

FINDIK DA MUTLU

Tunalı, İsviçre’de “Türkiye’de fındık toplamada çocuk işçi çalıştırılıyor” başlıklı bir haber çıkması üzerine Happy Hazelnut (Mutlu Fındık) Projesi başlattıklarını söyledi. Bu proje ile Zonguldak’ta fındık toplamaya gelen işçilerin hem kalabileceği bir yatakhane olan hem de çocukların sosyal ve eğitsel aktivitelerle zaman geçirebilecekleri bir bina inşa ettiklerini açıklayan Tunalı, Türkiye’nin fındığıyla alakalı negatif algıyı Mutlu Fındık Projesiyle pozitife çevirdiklerini ifade etti.

ÜZÜMÜ PAMUKLARA SARIYORLAR

Organik tarımda organik gübreleme ve organik ilaçlama hariç ilaçlama yapılmadığını söyleyen Tunalı, üzümü yetiştirirken zararlılardan korumak için yaptıkları bir uygulamadan bahsetti. İlk çıktığı dönemde üzümü yiyen bir böcekten bahseden Tunalı, bu böcekten üzümü korumak için geleneksel ve unutulmuş bir yöntem uyguladıklarını açıkladı. Üzümü korumak için bağlarda pamuk kullandıklarını söyleyen Tunalı, “Asmaların belli bir noktasına pamuk sarılıyor. Bu böcek de uçamadığı için üzüme doğru yürürken pamuğa takılıyor ve zarar veremiyor” açıklamasını yaptı.