Hekim Apollon Asklepions, Hygia Panacea ve bütün tanrı ve tanrıçalar adına! Onları tanık ve şahit tutarak yemin ederim ki; bu andımı ve verdiğim sözü, gücüm ve kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim... Bu sanatta Hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa, kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek isterlerse, onun çocuklarına bu sanatı, ücret veya senet almaksızın öğreteceğim...”

Hipokrat Andı” diye bilinen metnin ilk hali böyle idi. Bunu Koslu (İstanköylü) doktorun (M.Ö. 460 – M.Ö. 370) bizzat kendisi mi kaleme almıştı? Hayır; öğrencileri yazmıştı bunu.
Paganist (puta veya birçok tanrıya tapar) dönem aşıldıktan sonra metindeki mitolojik isimler atıldı. Uzun yıllar ant olarak içilen; besbelli, tıp hocaları tarafından yemin metni şöyle değiştirildi:
Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyorum. Hocalarıma saygı ve gönül borcumu her zaman koruyacağıma, sanatımı vicdanımın buyrukları doğrultusunda dikkat ve özenle yerine getireceğime, hasta ve toplum sağlını baş görev sayacağıma...”
Bu metin böyle kaldı mı? Ne gezer. Erken 2010'lu yıllarda, Esenler Kaymakamlığı, üstüne vazife ve kendisi yetkiliymiş gibi, yeminin içine “hastaları memnun edeceğime” ibaresini ekledi(!)
Daha bitmedi: 2 Haziran 2014 tarihinde, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu; özgün metindeki “Din, milliyet, ırk ve siyasal eğilim ya da toplumsal sınıf ayrılıklarının görevimle hasta arasına girmesine izin vermeyeceğime” ibaresini çıkarıp, sonuna “Allah'ın huzurunda yemin ederim” sözlerini kattı!
Şairin söylediği gibi; “Söylesem tesiri yok / Sussam gönül razı değil” ama, yine de bazı sorular sorup, cevabını kendim vermek istiyorum:
- Hipokrat(es) “Deneye dayalı tıbbın babası” sayıldığına göre, “Tanıya dayalı tıbbın babası” kim? Bizim Bergamalı Hekim Galen. Kendisi aynı zamanda bitkisel otamanın (tedavinin) ve cerrahinin de öncüsüdür.
- Pigmentlerin renk yapmaması diyebileceğimiz “Albino” hastalığı, adını nereden, kimden alıyor? İzmirli Hekim Albinus'tan,
- Spor, sanat, tiyatro, müzikle tedavinin ilk uygulandığı tedavi merkezi. Pergamon (Bergama) Asklepionu,
- Yaşayıp, hekimlik yaptığı, birçok hastalığa tanı koyup, sağaltım yöntemlerini bulduğu şehre anıtı dikilen tıp öncüsü kadın kim? Iloslu (Muğla/Seydikemer'in Döğer Mah.) Diodetes'in kızı Antiokhis.
- Telkin ve müzikle tedavinin ilk uygulandığı sağaltım (tedavi) yuvaları? Edirne, İstanbul, Bursa, Divriği gibi yerlerdeki darüşşifalar,
- Balneolojinin (suların şifa amacıyla kullanılmasının) ilk uygulandığı yerler? Balçova Agamemnon, Hierapolis (Pamukkale), Bergama, Bursa ve Afyonkarahisar,
- Tıp Bayramı ne zaman ve niçin 14 Mart'ta kutlanıyor?
II. Mahmut Dönemi'nde, 14 Mart 1827'de, Hekimbaşı Mustafa Behçet tarafından ilk cerrahhane, Tulumbacıbaşı Konağı'nda açıldığı için,
- Uzun bir aradan sonra, 14 Mart 1919'da Tıbbiye üçüncü sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde, İngiliz işgalini protesto için kutlanmaya başlandı.
Yergi ustabaşı Neyzen Tevfik, “Beni tıp tepti” diyor ama, ben yine, tüm doktorlarımıza “bayram gibi” bayramlar diliyorum...